Автоматичен превод за посетителите на сайта ви

Всеки сайт си има целева група потребители. Моят, например е насочен към онези, които търсят безплатни и лесни варианти да създадат, администрират и развиват свой сайт, или желаещи да си поръчат изработката на такъв. И тематиката, както се вижда, не е свързана с определена езикова група потребители. На практика, в него влизат посетители от цял свят. Но езикът, на който е написан сайта, е само един. Означава ли това, че е неизбежно да лиша потенциалните чуждоговорящи посетители на сайта от възможността да прочетат и съответно да се възползват от информацията в него? Не, разбира се. Защото мога да им предложа да се възползват от функцията за автоматичен превод, осигурена от Google Translate.

Автоматичният превод е много полезно и лесно решение на проблема с езиковата бариера. Вместо да създавате и управлявате множество допълнителни страници с преводи за съответния език, който искате сайта ви да поддържа за посетителите си, т.е. да създавате многоезичен сайт, можете бързо и лесно да си поставите в притурка готовия модул на Google Translate. Естествено, ако желания от вас език се поддържа от модула. Инсталацията му е много лесна. Ако сте притежател на сайт на български, просто вземете кода по-долу.
<center>View this site in your language!
<script src="http://www.gmodules.com/ig/ifr?url=http://www.google.com/ig/modules/translatemypage.xml&up_source_language=bg&w=160&h=60&title=&border=&output=js"></script></center>
Можете естествено и идете на официалната страница на Google Translate, да го настроите за вашия език и да поставите генерирания там код на желаното от вас място на вашия сайт. За съжаление, поради политиката да не се допуска поставянето на скриптове в wordpress.com, имащите сайт там, не могат да се възползват от тази услуга. За всички останали обаче, подобно ограничение няма.

Единственият недостатък на модула, който ни най-малко не намалява неговата полезност, е липсата на възможност за персонализацията му, т.е. промяна на цвета, размера или съпътстващия го текст. И разбира се, преводът е машинен, нестандартните езикови конструкции се превеждат неправилно, а някои термини не се превеждат въобще, но като цяло посетителят може да разбере за какво иде реч и да остане в сайта ви.

Ако информацията ви е била полезна, моля вижте тук!

Направи си сайт - въпроси и отговори
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

9 коментара:

evgeni каза...

Здравей.Опитах да кача Google translate в Blogger, но постигнах само някакъв частичен превод (на някои джаджи, но не и на текста на публикациите). Вкарвам го като притурка HTML java script. Къде греша??? Предварително благодаря :) Сайта е http://www.esnafsopot-forum1.blogspot.com

Unknown каза...

Предполагам си взел кода от сайта на Google, но вероятно настройките ти са неправилни, защото Google "смята", че текстът в сайта ти е на английски и затова не може да го преведе.
С правилни настройки - превод от български на друг език, сайтът ти би изглеждал на английски така:
http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.esnafsopot-forum1.blogspot.com&hl=bg&ie=UTF-8&sl=bg&tl=en

Най-добре и лесно за теб би било да използваш кода, който съм дал в публикацията по-горе. :)

evgeni каза...

стана! сърдечно благодаря за отзивчивостта!!!

Анонимен каза...

Zdr.,
много полезен инструмент е това, но на мен сайта ми се разширява много и се разместват бутоните...не знам защо иначе си е ок и на ие и на мозила, но с този скрипт се обарква всичко.

Unknown каза...

Дай адреса на сайта си!

meleager каза...

Благодаря за полезната информация.

PAZITEL каза...

здравейте,искам да попитам каде трябва да поставя кода че не съм много наясно с тия неща.

Unknown каза...

А ако искам аз да си вкарам собствен превод, а не този от Google Translate? Има ли начин?

Unknown каза...

Здравейте!
А ако искам аз да си поставя собствен превод, а не този от Google Translate? Има ли начин?

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!