Какво е PageRank и важен ли е

Колкото и да се пише за Page Rank (пейдж ранк), Ранг на важност на уебстраница, съкр. РВ, PR, като че ли липсва ясно обяснение (не само за начинаещите) как се формира той и защо е важен. В популярните източници на информация като Уикипедия, например, за Page Rank се говори повече в теоретичен и исторически план. И понеже вече доста хора ме питат за практическата страна на въпроса, т.е. дали и как да работят за подобряване на Ранга на важност на страниците си, реших да споделя част от своя опит в тази посока.

Какво е Page Rank накратко

Най-напред искам да развенчая една от масовите заблуди за PageRank, а именно, че той важи за целия сайт - напротив, PageRank има всяка една отделна страница в сайта ни. Но как се формира Рангът на важност ще разгледам по-долу.

PageRank или Ранг на важност е всъщност само един от индексите, които са измислени и използват за изчисляване и изразяване степента на важност на дадена интернет страница. Page Rank е запазена марка, собственост на Google.com. Ask.com, например имат свой такъв алгоритъм (HITS - Hyperlink-Induced Topic Search, прев. Търсене, подтикнато от хипервръзка), Yahoo.com - също (TrustRank, прев. Ранг на доверие). Общото за всички тях е, че се опитват да покажат относителната стойност, важност на дадена страница, базирайки се в изчисленията си главно на връзките между нея и останалите страници в мрежата. Разбира се, в концепциите им има и съществени разлики, от там са и разликите в стойностите между тях за една и съща страница, но на практика принципът в общи линии е: по-качествени връзки - по-висок ранг. Кои връзки, обаче са "качествени", как точно влияят за формиране на ранга на сайта, важно ли е нашият ранг да е "по-висок", ето на тези въпроси, като че ли липсват отговори.

Как се формира Рангът на важност и достоверен ли е

Както споменах, различните компании използват различни алгоритми за оценка и изчисление важността на взаимовръзките между сайтовете. Между тях, като че ли Page Rank е най-податлив на манипулации, затова водени от желанието си да предпазят индекса си от такива, Гугъл казват много малко по тези въпроси. За другите се знае повече, например TrustRank не е изцяло автоматичен по отношение първоначалната оценка на важност на дадена хипервръзка, което би трябвало да го прави по-достоверен, HITS пък се изчислява само по повод конкретната връзка, т.е. още по-..., но и те си имат своите тайни. Поради това и не може да се каже кой от тях е по-достоверен и като следствие ползването на единия или другия опира до предпочитанията на потребителите, както и до оценката на други фактори. Като например популярността на търсачката, която стои зад съответния индекс. И понеже в тази посока лидерството се държи от Гугъл, PageRank естествено е и най-популярен, макар официално Гугъл да отрича вътрешна връзка между PageRank и SearchRank (Ранг на търсене).

Като цяло, всички алгоритми ползват за изчисленията си реалните връзки към сайта. За да дадат възможност на собствениците на сайтове да публикуват връзки към други сайтове, без това да се отразява на техния собствен Ранг на Важност, бе въведен и един нов атрибут за връзки, с който на търсещите роботи се указва да не взимат под внимание съответната, обозначена с него, връзка - атрибутът nofollow.

Има ли връзка между SEO и PageRank

В сферата на оптимизирането на страниците за търсачки (SEO) или както аз наричам този процес - ОТКРИ (Оптимизиране за Търсещите Качество Роботи за Информация) се смята, че работата по постигане на по-висок Ранг на важност на страниците, e част от процеса по оптимизиране, част от ОТКРИ. Това, според мен, е така, но само косвено, а не пряко. Защото постигането на по-висок Search Rank не зависи от постигнатия по-висок Page Rank. Добре оптимизираните (ОТКРИ-тите) страници, могат спокойно да са в челната десятка с резултати или дори на първа позиция при търсене, макар и да са с PR 0. Моят сайт, например след смяната на домейна му iskamsait.blogspot.com с napravisisait.com изгуби постигнатия Ранг на важност (PR 4), плод на сериозна работа по популяризирането му. Тогава, съзнателно не започнах да популяризирам новия домейн, ограничих се само до регистрирането му в някои от по-популярните търсачки и когато те индексираха съдържанието му установих, че заради добрата си оптимизация, сайтът с новия домейн е отново на челните места в класиранията им по желаните от мен ключови думи и фрази.

Каква е ползата от по-високия PR

По същество, за да постигнете по-висок Ранг на важност, трябва просто да популяризирате своя сайт. Но това означава и че търсачките ще могат да намерят на повече места в мрежата информация, връзка и т.н., която да покажат на търсещите съответната информация. С други думи, ако съм посетил даден сайт, понеже е бил в резултатите от мое търсене и там открия връзка към вашия сайт, която ме интригува, било защото има връзка с темата, било защото е интересно написана и т.н., аз, много вероятно, ще посетя и вашия сайт. И така, макар и по един по-дълъг път, аз все пак ще ви намеря (виж примера от илюстрацията). Косвени ползи от популяризиране на сайтаЕто затова, постигането на по-висок Ранг на важност е в непряка връзка с по-високата откриваемост (Search Rank) и посещаемост на сайта ви.

Ползата от по-високия PageRank обаче, не е само в косвеното повишаване на откриваемостта на сайта ви. Сайтовете с висок Ранг на важност привличат желаещи да поместят връзки към своя сайт в него, като дори са готови да платят за това, при което ползата за вас ще е двойна... Защо? Време е да ви обясня как се формира Google Page Rank и най-вече - как се манипулира.

Как се формира/манипулира Google Page Rank

Нямам намерение да описвам математически как точно се формира Google Page Rank и едва ли някой извън Гугъл може да го направи. Затова ще се базирам на своя опит, а и нали търсим полезното в цялата работа. И ето, аз смятам, че Рангът на важност на Гугъл (PR) се формира главно на база:
  • PR на сайтовете към които, вашият сайт има връзки
  • PR на сайтовете, от които вашият сайт има връзки
  • количеството на сайтовете с връзки към сайта ви
  • количеството на връзките между страниците в сайта ви
  • относимостта (сходност на темите) на съдържанието между свързаните сайтове
Смея да мисля, че изреждането ми, без да е изчерпателно, съответства на степента на важност на самите изброени фактори. Т.е. към колкото по-качествени (с по-висок РВ) страници насочвате посетителите на сайта си, толкова по-важен става сайта ви; колкото по-важни сайтове поставят връзки към вашия, колкото тези връзки са повече, толкова по-високо ви оценява Page Rank; колкото по-дълбоко в сайта си увличате посетителите си - също; колко по-сходни теми разглеждат сайтовете с връзки от и към вас - толкова по-добре.

С описаното дотук, всъщност описвам логиката на работа, която Google Page Rank следва, според мен. Следвайки тази логика, вие сами можете да извлечете и други фактори и тяхната важност за формирането на даден PR.

По въпроса за връзките към външни сайтове искам да допълня, че истерията "аа, няма да слагам връзки или ще ги сложа с nofollow атрибут, за да не ми падне пейдж-ранга" е безпочвена, ако връзките ви са към сайтове, пишещи по сходни теми или имащи връзка с предмета на изложението ви.

Колкото до връзките към вашия сайт, не случайно смятам, че не са на първо място по степен на важност. Просто вие не можете да контролирате напълно къде се поставят връзки към сайта ви, нали! Всеки би могъл да добави такива връзки в сайтове-ферми за връзки, считани за намаляващи PR-а на сайтовете в тях, в сайтове без връзка към тематиката на вашия и т.н. Вие не трябва да носите последиците от подобни действия и според мен Гугъл взимат под внимание този факт.

Повишете своя Ранг на важност

Вярвам, че сте разбрали вече "дали" и "как" да повишите Рангът на важност на своя сайт. И все пак, нека да акцентирам на някои моменти:
  • популяризирайте сайта си, следвайки правилата за постигане на по-добър Search Rank
  • не се плашете да поставяте връзки в сайтове, които смятате, че имат връзка с темата на вашия, независимо от техния PR
  • не се колебайте да поставите връзки към страници с висок PR, пишещи по сходни с вас теми
  • подарявайте/обменяйте връзки към сайтове от вашата област, дори и да са с малък PR (няма нужда от nofollow атрибут)
  • няма нужда да проверявате с какъв Ранг на важност сте, ако сайтът ви се класира добре от търсачките
  • не абсолютизирайте значението на PageRank
С оглед на всичко казано дотук, приканвам всички желаещи да имат линк към своя сайт в "Направи си сайт!", да ми пишат (Име на сайта, URL, Описание) - колко му е да създадем една тематична директория! :)

Ако информацията ви е била полезна, подкрепете ме и поставете връзка към сайта ми в своя!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

9 коментара:

Анонимен каза...

Добра статия!

Ето още за показателят PageRank и Alexa Traffik Rank: http://lilacor.com/on-page-оптимизация/title-alexa-traffik-rank-и-google-pagerank/

Поздрави,

Lilacor

Руснак каза...

Мога да кажа със сигурност, че Page Rank не влияе върху цената за клик в google ads, но не съм сигурен дали оказва влияние върху позицията на сайта

Момчил каза...

Плътността на ключовата дума в съдържането на сайта влияе за цената на клик. Пейдж ранга не е тясно свързан със SERP. Има едно понятие (патентовано е от Гугъл) Trust Rank - със сигурност влияе на класирането.

магазини каза...

Върху цената на клика влияе единствено конкуренцията за ключовата дума, която и цената която рекламодателя плаща. В панела на адсенс си пише колко % се дават на издателя.

Гуглето каза...

Кой каквото и да ми говори, pagerank си дава отражение. Така, че си е важно да имаш голям такъв. Друг е въпросът, че като се опитваш да направиш голям ПР, си оптимизираш и сайта :)

Момчил Петров каза...

PR си е важен най-малкото защото от Google продължават да го държат. От друга страна с него можеш да продаваш линкове, което не е малко :)

Десерти каза...

Аз от 5 месеца се опитвам да дигна Page Rank на един готварски блог от 1 на поне 2 или 3, но никакъв резолтат.

Daniel Dorev каза...

PageRank е мерило, на това до каква степен зададената информация на определена страница е полезна и важна за потребителите на сайта.

Доминус каза...

Здравейте.
Тази статия ми беше изключително интересна и много полезна, защото сам си правя оптимизацията на сайта, не че пестя пари или нямам доверие, а тъй като ми е любопитно как стават (работят) нещата, а и разполагам с много свободно и разпокъсано време, имайки предвид в кой бранша се подвизавам.
Та за един месец- месец и малко успях да изведа по различни ключови думи сайта си на 4, 6, 11 страници, но не доумявах как и защо нямам PR. Направо полудявах.
Е сега вече ми е ясно.
Благодаря на младежа за труда и за лесно смилаемия почерк, разбираем дори от невежи в тази област.

Поздрави и Адмирации!

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!