Как да създадем свой Интернет бизнес от нулата

Публикацията е допълнена и осъвременена

Web Money
Питали ли сте се "Как да създам свой бизнес в Интернет"? Ако сте или въпросът ви се струва интересен, смятам, че материалът по-долу ще ви даде нещо съвсем конкретно – начини да създадете свой Интернет бизнес от нула, без да влагате друго, освен своето време и усилия, основавайки своята бизнес империя на лесните за създаване и поддържане блогове.

"Как да създам свой Интернет бизнес" или "Как да печеля от Интернет", или "Как да печеля от сайта си" и др. подобни, са често срещани въпроси по форуми или сайтове, пишещи по темата. Задават ги предимно начинаещи, опитващи се да открият бързия и работещ модел, по който да започнат да печелят от Интернет. Няма да коментирам отговорите давани им там, тъй като можете да прочетете синтезираното от мен по темата в материала "Как да печелим от Интернет – проверените начини". Като част от тази тема, тук ще разкрия четири основни метода, по които и вие можете да създадете и развиете свой печеливш Интернет бизнес.

Метод 1
Първият метод, който е и най-популярният, е да създадете блог, фокусиран върху определени проблеми. Схемата е в публикациите си най-напред да разгледате избран от вас проблем, а след това да дадете и решение на този проблем, до което сте стигнали лично, т.е. говорите от позицията на собствения си опит. Самото решение, обаче трябва да е партньорски продукт или услуга, от намирането на клиенти за които, вие печелите. Разбрахте, нали! Много хора използват Интернет, за да намерят информация относно някакъв проблем, като например лечение на акне, намиране на надежден антивирусен софтуер, изгодни кредити, добро място за летен отдих и т.н. Ако вие пишете за този проблем и споделите собствено изпитаното от вас негово решение, което сте постигнали чрез партньорския си продукт или услуга, вие имате много голям шанс и да "продадете" този продукт или услуга. Сега си представете, че имате 10 блога, във всеки от които насочвате посетителите си към 5 партньорски продукта. Ако генерирате дори само по 1 продажба от продукт на ден, вие ще имате 50 продажби дневно, което, приятели, си е истински Интернет бизнес.

Метод 2
Един по-малко използван метод, заради по-големите изисквания към пишещия материалите във вашия блог (да, това не е задължително да сте вие), е създаването на блог във вид на он-лайн курс или ръководство. Намерете подходящата за вас тема и започнете последователни публикации, все едно са серия от уроци. Дори ги озаглавете така – Урок 1, Урок 2 и пр., като може, но не е задължително, да добавяте и име на урока. В уроците си добавяйте ваши партньорски връзки. Целият курс ограничете до около 20 урока.

Метод 3 (ново)
Използването на Интернет за комуникация и социални контакти отдавана се експлоатира от различни видове форуми, групи и социални мрежи, било такива за споделяне на собствена, лична информация (facebook.com), било за намерена в глобалната мрежа такава (svejo.net, lubimi.com, del.isio.us и т.н.) Това, което забелязвам обаче е, че по някои особено търсени теми се появяват сайтове, които бързо акумулират потребителски интерес и съответно успяват да осребрят този трафик. Ако вие можете да се потопите в дадена тема, за да предоставяте на посетителите си актуална информация за случващото се ежедневно, то вие имате всички шансове да създадете точно такъв печеливш сайт. А ето и малко по-конкретни указания:
  1. Изберете актуална тема - това може да бъде любим сериал (напр. "Изгубени", телевизионно шоу (напр. "Музикален идол") или друга.
  2. Изберете си формата, в който тази тема ще се вписва най-добре - блог или форум.
  3. Създайте и развивайте своя сайт с ясно фокусиране върху темата.
  4. Направете го богат на новости по темата, добавяйте свързани с отделните подтеми видео- и аудио-материали, снимки.
  5. Провокирайте посетителите си към активно участие (с анкети, прогнози и др.) - колкото по-интерактивно, толкова по-добре.
Как да печелите от този сайт? Най-вече чрез интегриране на рекламни елементи. В началото това ще са само такива от Google AdSense, например, но ако вървите в правилната посока, което ще разберете от своята посещаемост, скоро ще имате възможност да атакувате и договаряте с директни рекламодатели. А когато темата се изчерпи, преминете към нова тема в нов сайт, специално посветен на нея.

Метод 4 (ново)
Предполагам сте забелязали, че всеки от изборените до тук методи се базира основно на едно нещо: уникалното съдържание. Но вие бихте могли да създадете свой печеливш сайт и с чуждо съдържание. Но не говоря за т. нар. агрегатори. Става дума за е-вестник. Да, електронните вестници не са по-различни като система за управление на съдържанието от един обикновен блог и вие вече сигурно сте попадали на страници, които много приличат на вестник - имат новинарски секции, публицистични секции, секции за полезни съвети и др. Спецификата е, че цялото това съдържание всъщност е взето от някъде наготово. И дори не навсякъде се съблюдават авторските права. Не бих ви посъветвал и вие да прекрачвате тази граница, но далеч не всичко интересно и злободневно е забранено за възпроизвеждане (особено при посочвне на източник и автор). Затова, вие също можете да направите свой печеливш сайт, като просто организирате чуждо съдържание (може да бъде и ваш превод на чуждоезични материали) по подходящ и достъпен начин като е-вестник. В този случай, вашата аудитория ще нараства пропорционално на публикуваните материали, а нали това е и целта - повече трафик в сайта, който да осребрите.

Това е. Всеки от горните методи е изпитан на практика и доказано може да ви носи по-малки или по-големи приходи. Няма ограничения да комбинирате един с друг тези методи или да използвате друг или свой собствен подход. Разбира се, ще са нужни вашите умения, усилия, време. Но след като направите множество такива сайтове, вие ще сте собственик на Интернет бизнес, носещ ви постоянни доходи и в същото време неизискващ друго, освен популяризиране.

Някои от вас може би ще попитат: "А защо да използвам именно блогове (форуми)?" Ето ви поне шест (списъкът не е изчерпателен) чудесни причини:
  1. Нулеви стартови разходи - да си направиш блог (или форум ) е безплатно.
  2. Лесни са за създаване, персонализиране и управление.
  3. Те са предварително оптимизирани за търсачки.
  4. Индексирането на съдържанието им от търсачките е в рамките на ден-два.
  5. Позволяват бърза и лесна смяна на дизайна.
  6. Лесно обогатяване с полезни готови модули.
Най-накрая ще добавя, че всеки от горните четири метода позволява чудесно интегриране на AdSense съдържание в страниците ви, с което вашият Интернет бизнес ще повиши ефективността си, оползотворявайки още повече вашия трафик.

Нито един от тези начини не ви допада? Тогава може би ще ви заинтересува един друг, не по-малко интересен и същевременно лесен начин да създадете свой Интернет бизнес с малка инвестиция.

Станете Интернет предприемач с Google AdSense за домейни

Ако в песимистичния си вариант на прогнозиране един домейн, за който сте инвестирали 20 долара, ви носи 40 долара годишно, то ако притежавате 100 такива, вие ще получавате $2000 чиста печалба годишно без да сте си мръднали пръста. Интересува ли ви оптимистичния вариант? (Повече по темата вижте в статията Интернет бизнес с домейн имена.)

Ако информацията ви е била полезна, подкрепете ме!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

22 коментара:

Милка Хинкова каза...

Здравейте ! Пише ви Милка Хинкова от гр.Ссвищов. Благодаря за ценната информация! Но тя ще ни е нужна,когато вече имаме сайт. Искаме да създадем сайт на детското ни заведение. Не сме чак толкова на ти с тези неща.Лично аз имам сайт в mylivepage.com,имам профили вNetlog,вzdravei.bg.
В mylivepage опитвам да създам и професионален сайт за детското ни заведение, но не е като самостоятелен такъв, нали? Обяснете ни, моля ви,как да започнем. Ще ви прозвучи смешно и наивно, но къде трябва да се влезе, за да се направи сайт? Ще ви бъдем много благодарни за помощта. По изискване на МО трябва да имаме собствен сайт - това качва точките на детското заведение. Бъдете здрав!

Unknown каза...

Здравейте Милка, радвам се, че сайтът ми ви е полезен с информацията в него. И в отговор на въпроса ви: можете лесно да създадете свой сайт тип "блог", ползвайки платформата wordpress.org на собствен хостинг. Насочвам ви към този вариант, защото така ще можете да персонализирате визията (дизайна) на сайта изцяло по ваше желание, било като изберете някой готов шаблон измежду хилядите такива безплатни в Интернет, било като възложите тази изработка на уеб-дизайнер. Във всеки от случаите, обаче ще са ви нужни малко повече знания и умения, ако искате да го постигнете сами, без да заплащате за друго, освен за домейн и хостинг...
За повече информация можете да ми пишете и на адрес info@napravisisait.com

Анонимен каза...

Как печалбата отива на моята сметка

Анонимен каза...

Един въпрос за един PTC site трябва ли да регистрирам някаква фирма и ако да къде трябва да стане това.

Хамали каза...

С реклама от AdSense трудно се печели в БГ. По-добър вариант е афилиейт, но не трябва да се бърза с монетизирането на сайта. Нека първо да се развие, да натрупа читатели и тогава печалбите.

уникати каза...

Здравейте!И друг път съм попадал на вашият сайт,като съм търсил различни неща из нета.Информацията която споделяте е безценна за хора,които се интересуват от това как да си подобрят сайта.Ако имаше класация на полезните сайтове в България вашият със сигурност би попаднал в Топ 3!Благодаря,че споделяте знанията си с всички,които се интересуваме малко или много от интернет!

Unknown каза...

уникати, благодаря за признанието, надявам се да споделите това с вашите кръгове в Интернет :), а аз ще призная, че споделянето прави щастлив и за самия споделящ. ;)

Тони каза...

Съгласен съм напълно с колегата, че не бива да се бърза с монетаризирането. Нека първо Google оцени съдържанието! Защото няма нищо по-тъжно от добре монетаризиран блог, който е далеч от първите места в най-популярната тъсачка!

Анонимен каза...

Аз искам да попитам: След като си имам вече сайт или блог,имам посещаемост,публикувани статии и т.н.И всичко е успешно да речем.Как аз ще печеля от това т.е. как печалбата ми ще влезе в моята сметка? По какъв начин? Това не ми е ясно :)

Филип Филипов каза...

Един съвет и от мен. Ако сте решили да правите пари в интернет и не сте много на ти с материята ви препоръчвам първо да се насочите към не чак толкова посещавани, но и не особено конкурентни ниши. Така поне ща имате някакви посетители.

Анонимен каза...

Моля да ми отговорите на въпроса :
След като си имам вече сайт или блог,имам посещаемост,публикувани статии и т.н.И всичко е успешно да речем.Как аз ще печеля от това т.е. как печалбата ми ще влезе в моята сметка? По какъв начин?

Unknown каза...

Тони, не съм съгласен, че е нужно да се чака каквото и да било, за да се интегрират варианти за приходи от сайта. Напротив, колкото по-рано - толкова по-добре.

Анонимен, приходите от един сайт идват от различни канали - рекламни мрежи, директна реклама, партньорски програми и т.н. Как те ще влязат във ваша сметка е в зависимост именно от канала, който използвате. Например, ако излъчвате реклами на Гугъл, бихте могли да получите парите си с Уестърн Юнион, а ако сте партньор в CJ, да кажем - по ваша банкова сметка. Във всеки отделен случай има различни възможности и е въпрос на програма и настройки по кой от наличните начини ще получите заработеното.

Анонимен каза...

Моля дайте повече информация как мога да си помогна с реклами.Рекламирам във vboh но искам да пусна и други реклами.Помогнете моля ви

polux каза...

Много добра статия!
Аз бих добавил, че ако тепърва ще стартирате бизнес в интернет и знаете английски имате предимство. Ако ползвате някой от горните съвети и го правите на английски печалбите са много по-големи и се постигат доста по-лесно.
Но най-важното - въоръжавате се с търпение... заделете поне по 1-2 часа на ден и правете това поне 1 година. Няма да имате доходи в началото, но това да не ви притеснява. Те ще дойдат (със сигурност) на по-късен етап. Болшинството хора не успяват защото се отказват много рано. Много малко хора са толкова упорити да правят нещо продължително време, без да виждат реален резултат.

Unknown каза...

polux, благодаря ти за споделения опит и съвети, към които се присъединявам напълно.

Анонимен каза...

Здравейте, искам да използвам метод 2, но в описанието на метода от Вас няма много подробности, относно от това как да наберем партниорски връзки и т.н.

Unknown каза...

"Набирането" на партьорски връзки, т.е. включването ви в комисионерските програграми на различни сайтове, вече е въпрос на лична инициатива и предпочитания, а и на тематика, в която ще е сайтът ви. Например, в сайт с уроци за видеообработка, е логично да има препратки към платен и безплатен софтуер, който може да е полезен на обучаващия се. Тогава, следва да проверите дали предлагащите платения софтуер не предлагат и комисионерски (affiliate) програми. Ако имат, включвате се, първо проверявате дали програмата е добра, разбира се и след това вече ще имате партньорски връзки, които ще можете да поставяте в сайта си, както и навсякъде другаде, където това би било възможно.

Анонимен каза...

Здравеите. Искам да попитам как мога да си отворя саит за продаване на карнавална стока - дрехи и аксесоари. Работила сам в бранша и сам запозната с продажбите как стават но не сам на ясно саита как да саздам. Благодаря предварително.

Unknown каза...

Най-лесният начин ще е може би с електронен магазин, а по тази тема вижте предложението ми в www.opencart.bg

Анонимен каза...

здравейте, не разбрах като си купя домейн трябва ли да имам сайт със съдържание или само с домейна върша работа

stan4etobg каза...

Здравейте! Редовно посещавам този сайт, и с удоволствие бих поставила линк към него в блога си, който стартирах миналата година. Старя се да пиша често, тъй като проектът е идеен, няма банери и реклами. Все още нямам последователи. Ако желаете, погледнете го:
https://klubpisateli.blogspot.bg
Ще се радвам да чуя мнението Ви!

Unknown каза...

Здравейте, от години се занимавам с анализи на спортни събития виждам ,че няма добър Български сайт за спортни прогнози. Занимавам се по цял ден с това анализи на футболни, тенис, волейболни и баскетболни срещи, опитах се да си направа сайт но не можах да го завърша ( явно не попаднах на подходящият човек) аз не разбирам нищо от уеб дизайн о правене на сайтове но следя от доста години водещи чуждестранни сайтове в моята сфера и имам доста добри идеи. Ако може да ми препоръчате някой сериозен човек с който, ще мога да завърша проекта си, Благодаря предварително.

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!