Как да поставя поле за търсене в сайта си

Вашият сайт има ли поле за търсене? А какво ще кажете ако вашето поле за търсене се захранва от Гугъл?

Полето за търсене се превръща в един от най-желаните от Интернет потребителите елементи не само за сайтове с множество страници и публикации, но и за малките фирмени или лични сайтове. Главно защото формата за търсене в сайта позволява посетителя бързо да открие нужната му информация в него. А ако даден сайт ви е бил полезен и лесен за ползване, вие отново бихте го посетили, нали? Което е и целта на всеки собственик на сайт - привличане и задържане на посетителите.

В случай, че вашият сайт си няма поле за търсене, по-долу публикувам HTML кода на собствената ми, захранвана от Гугъл търсачка, която вие можете лесно да вградите във всеки свой сайт с простото копиране и поставяне на нейния код на желаното от вас място. Това поле за търсене не използва ресурсите на вашия хостинг, нито ще повлияе върху времето за зареждане на вашата страница. То е уеб-базирано и се поддържа от търсачката на Google, което гарантира нужното качество и бързина на търсенето в сайта ви.

Как да добавя поле за търсене в сайта си

Както казах, да поставите поле за търсене в сайта си е лесно. Единствената уговорка, която искам да направя е, че ако някои от посетителите в сайта ви са изключили поддръжката на JavaScript (джава скрипт) на своя браузър, то те не биха виждали полето за търсене, което ще видите по-долу и съответно не биха могли да го ползват. Подобна вероятност е много малка, но все пак я има. Разбира се, имам предложение за поле за търсене, което не ползва джава, но изисква персонално активиране (за всеки сайт е различно) и не бих могъл да ви го дам като общовалидно решение.

А за решението по-долу ще допълня само, че когато вашите посетители го използват за търсене в сайта ви, резултатите от претърсването му ви ще се покажат в същата секция (където е поставена търсачката), непосредствено под полето за търсене, структурирани във връзки с описания, странирани и... готово! - посетителите ви ще могат да открият по-бързо съдържанието, което ги интересува (вж. демото по-долу).
Поле за търсене, базирано на джава скрипт
Код: копирайте и поставете на подходящо място в сайта си


Демо: напишете дума или израз и натиснете "Търси"!
(Бутонът "Х" изчиства резултатите от търсенето.)
Loading

Допълнителна информация за "Полето за търсене"

Полето за търсене може да бъде персонализирано с оглед вашите нужди и желания по отношение визия, поведение и обхват на търсенето. Например, то може да извежда резултатите в друга част от сайта ви или в изцяло нова страница; може да търси не само във вашия сайт, но и в други, посочени от вас адреси, както и в цялата Интернет мрежа; може да показва вашето лого в страницата с резултати; може да има други размери и цветови оформления; може да не показва реклами от Гугъл или да показва такива, от които вие да печелите; може още ... много.

Всички тези настройки се правят персонално и затова са в сферата на платените ми услуги. За да получите консултация или цена в тази посока, трябва просто да потърсите контакт с мен. Изпълнението от моя страна ще е бързо, професионално и задължително изгодно за вас.

Добре, сложихте ли полето за търсене в сайта си вече? Експериментирайте и се уверете, че ви върши работа. А ако имате въпроси или предложения, аз съм на ваше разположение.

Ако информацията ви е била полезна, подкрепете ме!

Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

9 коментара:

Анонимен каза...

това ще се пробва ;)

Анонимен каза...

ме работи :С ни6то не намира по саита ми ... ина4е тарса4ката се вижда ... но ни6то не ми открива... идеи за6то е така ? :С

Съновник каза...

препоръчвам да се ползва адсенс за търсене, хем имате търсачка, хем възможност да изкарате пари

Анонимен каза...

Това нещо не работи, само украсява сайта ми.

Unknown каза...

Анонимен, кой е сайтът ти?

Drago каза...

И при мен не работи. Изкарва No results. Иначе изглежда добре. Каква е причината?

Unknown каза...

Drago, трябва да го изследваме в самия сайт. Възможно е да е нужна някаква персонализация...

Анонимен каза...

За да работи трява да се регистрираш тук: http://www.google.com/cse/ и да поставиш свой собствен partner - pub-...., който ще ти даде гоогле

Анонимен каза...

Здравейте ! Как може да се направи сайт за видеосподеляне от рода на youtube ?!

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!