Избираемо съкращаване на публикациите в blogger

Описаното в англоезичната Помощ на blogger избираемо съкращаване, предлага един наистина лесен начин за показване в страницата с публикациите само на избрана от автора част от всяка една публикация, съпровождана от връзка за отваряне страницата на цялата публикация, ако читателят поиска това. Автоматизирано съкращаване на публикациите вижте тук!

Най-напред как да внедрите този вариант в своя шаблон - копирайте нужния за вашия шаблон код от тези по-долу и го поставете на указаното място в кода на сайта ви. Преди да редактирате шаблона, разбира се, можете да запазите негово копие за в случай, че нещо се обърка.

За класически шаблон
(между таговете <style> и </style>)

<MainOrArchivePage>
span.fullpost {display:none;}
</MainOrArchivePage>

<ItemPage>
span.fullpost {display:inline;}
</ItemPage>
За шаблони с елементи
(между таговете <body> и </body>)
<style><b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
span.fullpost {display:inline;}

<b:else/>
span.fullpost {display:none;}
</b:if></style>
С това функцията е добавена. Сега трябва да укажем как и къде ще я ползваме. За целта добавете нужния за шаблона ви код от тези по-долу на указаното място в кода на сайта ви.

За класически шаблон
(след този ред - <$BlogItemBody$>)
<MainOrArchivePage><br />
<a href="<$BlogItemPermalinkURL$>">Виж още!</a>
</MainOrArchivePage>
За шаблон с елементи
(след този ред - <data:post.body/>)
<b:if cond='data:blog.pageType != "item"'><br />
<a expr:href='data:post.url'>Виж още!</a>
</b:if>
С това създадохме връзка - Виж още! - към цялата публикация, която ще се появява само на основната и архивните страници, където се показват съкратените части от публикациите. Когато посетител на сайта натисне връзката, тя ще отвори страницата с цялата публикация. Разбира се, можете да замените текста Виж още! с текст по ваш избор.

И сега, как да използваме новата си придобивка! Това става с използването на този код: <span class="fullpost"></span> в онези публикации, в които искаме съкращение. Тази част - <span class="fullpost"> - поставяме там, където искаме да започне съкращението, а тази - </span> - в неговия край. Пример на публикация, в която е използван кода:
Радвам се да ви посрещна. Надявам се да намерите на тази страница полезна информация за създаването, администрирането и развиването на своя сайт.
Виж още!
Когато читателят натисне връзката, ще му се зареди страницата с цялата публикация:
Радвам се да ви посрещна. Надявам се да намерите на тази страница полезна информация за създаването, администрирането и развиването на своя сайт. Насочеността на материалите тук е по-скоро към начинаещите, но вярвам, че по-напредналите също могат да открият интересни моменти. А ако сте професионалист и бихте желали да подпомогнете това начинание, присъединете се към екипа от автори, за да направим заедно сайта по-богат и полезен на всички, които попаднат в него.
В примера, кодът е поставен в текста на публикацията по следния начин:
Радвам се да ви посрещна. Надявам се да намерите на тази страница полезна информация за създаването, администрирането и развиването на своя сайт. <span class="fullpost">Насочеността на материалите тук е по-скоро към начинаещите, но вярвам, че по-напредналите също могат да открият интересни моменти. А ако сте професионалист и бихте желали да подпомогнете това начинание, присъединете се към екипа от автори, за да направим заедно сайта по-богат и полезен на всички, които попаднат в него.</span>
Kато недостатък на този начин за избираемо съкращаване на публикациите може да се посочи това, че връзката "Вижте още" ще присъства под всяка публикация, независимо дали тя е съкратена или не. Разбира се, по-напредналите потребители могат да се досетят сами как да "поправят" и този недостатък. Ще се радвам, ако някой сподели решението на тази малка задачка и за останалите. :)

Разбира се, има и други варианти за съкращаване на публикации и аз бих искал да випредложа услугите си за интегриране в сайта ви (без значение дали в blogger или другаде) на варианти като тези по-долу:

Анимиран - плъзгане

Анимиран - разкриване

Анимиран - изгряване

Естествено, възможните ефекти за поява и скриване на текст в публикация са многобройни, като позволяват и комбиниране, и както казах, не се ограничават до прилагане само в blogger. Искате ли такива и вие - потърсете ме!


Ако информацията ви е била полезна, моля вижте тук!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

3 коментара:

Анонимен каза...

Благодаря ви за полезните трикове.Приложих някои от тях в моя блог,но тук работата се запъна. Следвах инструкциите, надписът "Виж още!" се появи,но след края на цялата статия без да я съкращава. Опитах като премествах кода веднага след < body >, малко преди < / body >, по средата (не знам има ли значение това), но ефект няма.
Моля за помощ!

Unknown каза...

Деси, вероятно в кода на страницата ти липсват таговете за стил <style> и </style>. Ако е така, то трябва да ги добавиш ръчно около първия модул.

Редактор каза...

Здравейте! Аз имах същият проблем и без да искам намерих неговото разрешение. Първо за да се справите трябва да сте влязали в блога си чрез браузара firefox, следващото което трябва да направите е да маркирате "виж още", докато страницата обаче е разгъната цяла. Сега с десен бутон на мишката ще имате опции да иследвате елемента: "виж още". Натискате иследване на елемента и маркиран ще ви излезе html кода на елемента. Отново с десен бутон ще имате възможност за опцията: (изтрии елемента), натискате "изтрии" и сте свободни от излишният надпис. Ето ви демонстрация. www.triumfans.blogspot.com

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!