Как да създам меню от категории в Blogger

Както споменах вече в предишен отговор, възможността да организираме публикациите си в категории и подкатегории на пръв поглед липсва в blogger. Всъщност, е възможно, но изисква да се добави нова Java функционалност и да се поработи с кода на страницата. И ако за по-напредналите това е постижимо, съмнявам се, че начинаещите ще се справят. За ентусиастите ще публикувам решението в отделна публикация. Тук ще посоча едно много по-просто и бързо постижимо решение за ръчно създаване на меню от списък с категории, което се базира на имената на етикетите ви.

Етикетите в blogger позволяват автоматизирано съставяне на списъци с публикациите, които са асоциирани с даден етикет. Ако използвате притурката за етикети от Оформление -> Добавяне на притурка -> Етикети, blogger ще покаже списък на всички ваши етикети и броя на публикациите ви, в които сте записали съответния етикет. Т.е. публикациите ви са групирани на база етикетите в тях, но без възможност за нещо повече. Тъкмо тази функция, обаче може да бъде успешно пригодена за създаване на прегледна структура от категории във вид на меню.

Да речем, че сайтът ви е за туризъм и ваши примерни категории са: Хотели, Ваканционни селища, Вили и т.н. Хотели, да речем, има подкатегории Петзвездни, Четиризвездни, Тризвездни, Семейни, Пансиони; Ваканционни селища има Морски и Планиски, а Вили има съответно Луксозни и Стандартни. Трикът е в поставянето като етикет на публикациите ви на точно онова име на подкатегория, в която искате тази публикация да се вижда. След като го направите, вече можете да пристъпите и към пригаждането на функцията, спомената по-горе, за създаване на лесно за навигация меню от категории.

В зависимост от това къде искате да поставите този модул-меню, в публикация или в страничната си лента, следва да отворите нова или вече съществуваща публикация за редакция, респективно - да отворите за добавяне нова притурка от един от двата типа: Текст или HTML/Java. В съответното поле поставете следното:
<h2>Хотели</h2><ul><li><a style="text-decoration: none;" href="http://ВАШИЯТСАЙТ.blogspot.com/search/label/Петзвездни">Петзвездни</a></li><li><a style="text-decoration: none;" href="http://ВАШИЯТСАЙТ.blogspot.com/search/label/Четиризвездни">Четиризвездни</a></li><li><a style="text-decoration: none;" href="http://ВАШИЯТСАЙТ.blogspot.com/search/label/Тризвездни">Тризвездни</a></li><li><a style="text-decoration: none;" href="http://ВАШИЯТСАЙТ.blogspot.com/search/label/Семейни">Семейни</a></li><li><a style="text-decoration: none;" href="http://ВАШИЯТСАЙТ.blogspot.com/search/label/Пансиони">Пансиони</a></li></ul><h2>Ваканционни селища</h2><ul><li><a style="text-decoration: none;" href="http://ВАШИЯТСАЙТ.blogspot.com/search/label/Морски">Морски</a></li><li><a style="text-decoration: none;" href="http://ВАШИЯТСАЙТ.blogspot.com/search/label/Планински">Планински </a></li></ul><h2>Вили</h2><ul><li><a style="text-decoration: none;" href="http://ВАШИЯТСАЙТ.blogspot.com/search/label/Луксозни"> Луксозни</a></li><li><a style="text-decoration: none;" href="http://ВАШИЯТСАЙТ.blogspot.com/search/label/Стандартни">Стандартни</a></li></ul>
В завършен вид, този модул би изглеждал приблизително така:

Категории и подкатегорииОстава ви само да промените навсякъде в горния код думите ВАШИЯТСАЙТ с точното име на сайта ви, както и да поставите правилните етикети и заглавия на категориите и подкатегориите на местата на Хотели, Вили, Петзвездни и т.н., спрямо вашия сайт, да запишете и да се порадвате на тази си нова придобивка - меню, базирано на етикетите на публикациите ви.

Веднъж създадена, тази структура-меню може лесно да се редактира, което ви позволява да махате, да променяте или добавяте нови категории, връзки и пр. по посочената схема и стандартния за това начин. Нещо повече - подкатегориите в менюто могат да бъдат скрити и да се показват само когато се натисне върху съответната главна категория, като възможните варианти за анимиране на това показване също са разнообразни (вижте например моето меню). Ето само три от тях за пример:

Анимация - плъзгане

Анимация - разкриване

Анимация - изгряване

Естествено, възможните анимационни ефекти за поява и скриване на менюта и подменюта са многобройни, позволяват и комбиниране, и не се ограничават до прилагане само в blogger. В случай, че искате такива и във вашия сайт - потърсете ме!

Ако информацията ви е била полезна, моля вижте тук!

Направи си сайт - въпроси и отговори
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

10 коментара:

night dust каза...

Благодаря! Ще изпробвам и дано успея, защото съм много боса в техническо отношение. Пиша в блог, за да "сваля напрежението" така да се каже :))

Unknown каза...

Лина, погледнах нощния ти блог и... не виждам за къде искаш да използваш такова структуриране на публикациите ти в категории и подкатегории. Може би ти трябва просто една притурка за последните публикации в сайта ти. Във всеки случай, опитай и ако нещо не ти се получава - пиши!

Fanciful decor agency каза...

Чудесна информация.Точно нещо такова се мъча да направя, но не съм много веща в тази материя.Иска ми се да увелича подкомпунентите (на пр.след "ПАНСИОНИ" да има още 2-3 вида, но не мога да се ориентирам от къде до къде трябва да копирам кода.Ще съм много благодарна ако получа информация или да ми разбиеш кода: как да пиша "ХОТЕЛИ" и как "петзвезни".

Unknown каза...

Slaveia Alova, радвам се, че информацията ти е полезна и ето и поисканите разяснения:
менюто е съставено от заглавия, поставени в оператор h2 и неномериран списък (за подкатегориите), заключен между операторите <ul> и </ul>. Съответно, в този списък всеки елемент li е подкатегория. За да добавим нова подкатегория в някой от тези списъци, следва да добавим нов такъв елемент, а за да махнем съществуващ, следва да изтрием нежелания (от отварящия оператор <li> до затварящия </li>).
Надявам се сега вече да можеш да се справиш със задачата и да създадеш свето меню от категории и подкатегории.

Анонимен каза...

Здрасти, направо на въпроса:
моето меню с подкатегории се получава много дълго, ако можеш да ми помогнеш с кода за скриване на елементите- ще ти бъда много благодарен.

Много благодаря.

Unknown каза...

andre4ko, тази задача попада в сферата на платените ми услуги и съм на твое разположение да я свършим, ако 20-на лв. те устройват като цена. :)

Анонимен каза...

Мерси, некой друг път ;)

Eve Spacy каза...

Здравей,много полезна информация,но въпреки това имам проблем.Направих етикетите,отворих публикация за редактиране,но не мога да се справя с последното- да отворя нова притурка :( Съжалявам за сигурно много глупавия въпрос,но съм много много зле с програмирането :)

Unknown каза...

Eve Spacy, принципно добавянето на притурка (джаджа) се прави от меню "Дизайн". Там ще намерите схема на разположение на елементите в сайта ви и в зависимост от шаблона, който използвате, в някои от зоните ще видите връзка "Добавяне на притурка". След като решите в коя зона искате да е новата ви притурка с категории, щракнете съответната връзка и от списъка с възможни такива, който ще ви се отвори, изберете типа HTML/JavaScript. В нея вече, просто добавяте създадения предварително от вас код, съгласно казаното по-горе в статията и запазвате, а с това новата притурка ще се появи на съответното място в блога ви.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от автора.

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!