Преди да изберем хостинг

В Интернет е пълно с информация по темата "що е то хостинг", но или е твърде сложно обяснено или хората трудно я намират, или... ги мързи да четат. Все пак за всички, които попитаха, ето малко информация и от мен (трябва да се чете).
  • Какво е уеб-хостинг

Казано на прост език, всяка информация в Интернет е видима за потребителите в мрежата, защото e поставена на специална, свързана с Интернет, система от компютри за съхранение и управление на информация. На английски тя се нарича host и буквално означава "гостоприемник", "съдържател". Понякога хостът бива наричан и сървър, което всъщност отразява само част от функциите, които той може да изпълнява. Целият процес по осигуряване на достъпа до функциите на хоста, както за самия собственик, така и за потребителите в мрежата, заедно със съответната поддръжка, се нарича хостинг (hosting) и е неразривно свързан с още едно понятие - домейн (domain) - интернет адресът на хоста.
  • От какъв хостинг се нуждаем
Надеждността и параметрите на процеса по съхраняване, управление и ползване на информация, са онова, което интересува всички собственици на информация (респ. страница). Колкото по-високи са те, толкова по-добре. Но по-високи параметри, означава по-висока цена на услугата, наречена хостинг. Затова има и различни хостинг-планове, предназначени да дадат нужното съотношение цена-качество-параметри, съобразно нуждите и предпочитанията на желаещите хостинг.

Много сложно ли стана? Надявам се "не", защото сме вече на практическата част на въпроса, след което ще можете сами да прецявате от какъв хостинг-партньор и какъв хостинг-план се нуждаете за вашия сайт.
  • Характеристики, които трябва да знаем, когато избираме хостинг
Качество: безплатният хостинг, освен ограниченията в някои от параметрите си и услугите, които поддържа, не ви гарантира едно много важно нещо - докога ще съществува и доколко информацията ви на него е защитена. За съжаление, това важи и за някои някои компании, предлагащи платена хостинг-услуга. Ето защо, в тази посока споделеният опит е страшно важен.

Параметри: ако започнете да търсите предложения за хостинг, ще забележите и предлагането на различни хостинг-планове. При различните планове се набива на очи разликата в два параметъра - пространство и трафик. Те показват колко информация (в мегабайти или в гигабайти) можете да съхраните и какъв обем месечно може да е достъпна за потребителите. Но по-важните параметри всъщност са други, а именно те рядко са обявени - какъв процент от ресурсите на хоста ви се предоставят. Дори и да ви ги кажат обаче, като неспециалисти, трудно бихте могли да съпоставяте различни хостинг-предложения. Затова потърсете мнения на хора от бранша.

Хостинг услуги: освен изброеното по-горе, различните хостинг-компании предлагат и различни възможности за администрация, но и за съдържание на самия сайт (напр. вашият сайт може изобщо да не може да покаже онова, което сте сложили в него, защото хостинг-услугата не поддържа такова съдържание). Най-добрите предложения включват безплатни услуги и инструменти, които дават възможност и на начинаещ собственик на сайт, да постигне професионални резултати с едно натискане на бутон.

Още (и по-детайлна) информация по темата "Хостинг" все пак можете да допрочетете в Уикипедия.

Ако информацията ви е била полезна, подкрепете ме!
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!