Как да задам заглавията на страниците си, според правилата на SEO

Всяка уважаваща себе си уеб-страница непременно има собствено заглавие. Известно ви е, че когато разглеждаме страници в Интернет, нашият браузър автоматично ни показва заглавието на страницата, която сме отворили, изписвайки го както в най-горното поле на рамката на бразура, така и в отделните табове на отворените от нас страници (ако ползваме тази функция). Заглавието на страницата, обаче е и един от важните SEO фактори, който влияе върху нейното по-добро позициониране в резултатите на търсачките.

Как се задава заглавие на сайт

На HTML - езика за писане на хипертекст, т.е. езика за писане на кода на уебстраниците, заглавието им се задава от оператора title във формата: <title>Заглавие на страница</title>. Този оператор се разполага в секция head на кода на страницата, т.е. след оператора <head> и преди оператора </head>. Но докато за статичните страници, при които заглавието се задава ръчно, неговото редактиране се свежда до промяната на текста, затворен в оператора title, то за динамичните сайтове, редакцията на заглавието на всяка една от страниците, които те съдържат, изисква друг подход.

Защо заглавието на страницата е SEO фактор

При динамичните сайтове, всяка страница получава заглавието си автоматично в момента на публикуването й. Това заглавие (при повечето безплатни платформи като wordpress и blogger) може да бъде променяно и впоследствие чрез обикновената му редакция. Когато дадена страница от блога или сайта бъде отворена от посетител обаче, често се оказва, че браузърът показва не само нейното заглавие, но то е в комбинация със заглавието на самия сайт. При това, заглавието на сайта предхожда заглавието на публикацията. Неудобството е очевидно особено при по-дълго име на сайт - виждаме на кой сайт сме, но заглавието на отворената публикация е или недовършено или изобщо не се вижда. Пред същото "неудобство" в тези случаи, са изправени и търсещите роботи, което означава, че вие изпускате възможността да привлечете повече посетители, просто защото заглавието на вашия материал, толкова ценно иначе за по-доброто класиране на страниците ви от търсачките, е извадено от вашия SEO арсенал.

Как се редактира формата на заглавие на сайт в blogger

В blogger, заглавията на страниците в блоговете се генерират точно по описания по-горе начин и форматът им е: Име на сайт: Име на публикация. В настройките за сайта липсва възможност това да бъде променено. Затова, за да променим начина, по който нашият blogger-сайт генерира заглавието на страниците в него, е нужно да направим малка промяна в неговия HTML код.

Влезте в Оформление -> Редактиране на HTML кода. Открийте следния ред:
<data:blog.pageTitle/>
В зависимост от предпочитания от вас вариант - да се показва само името на конкретната публикация или то да се показва преди името на сайта, заменете този ред с код от един от следните два варианта (копирайте и поставете на мястото на горния ред):
  • Вариант 1
    Заглавието на страницата да бъде във формат:
    Име на публикация
  • Вариант 2
    Заглавието на страницата да бъде във формат:
    Име на публикация ~ Име на сайт

Можете, разбира се, да смените символа "~" с нещо друго, по ваш избор.

В илюстрациите по-долу можете да видите как изглежда моя сайт преди и след корекциите:
Преди: Заглавието на страницата съдържа името на сайта и то предхожда името на публикациятаИзглед на заглавието на страница в Blogger
След (вариант 1)
Името на публикацията е заглавие и на страницата
Промяна формата на заглавието на страница в Blogger
След (вариант 2)
Името на сайта отново е в заглавието на страницата, но e след името на публикацията
Промяна формата на заглавието на страница в Blogger

Редактиране формата на заглавие в други динамични сайтове

За различните форми на динамични сайтове, съществуващи било върху готови безплатни платформи, било върху специално разработени такива, промяната на начина на генериране на заглавието на страниците в тях може да е лесно или невъзможно. Във всеки отделен случай ще е нужно някой специалист да установи това. Ако се нуждаете от такъв за вашия сайт, ще си позволя да ви препоръчам... себе си. А така, оптимизирането на сайта ви няма да се ограничи само до заглавията на неговите страници, за да постигнете наистина челни места в търсачките.

Ако информацията ви е била полезна, подкрепете ме!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

1 коментара:

Unknown каза...

Здравейте, от два дена чета всички статии в сайта и съм просто изумен приятно, лично аз започнах да водя блог преди около половин година , но преди месец почнах по сериозна работа по него нямам кой знае какви познания по изработка на сайт и неговата оптимизация, но тук намирам всичката информация която ми е нужна на разбираем език и успешно успявам да внедря в моят блог и найстина дава резултат, искам да пожелая на автора и собственик на този сайт дълги години челни места в търсачките и много успехи в професипнален план, не съм се възползвал още от платените му услуги, но като гледам кометарите на другите потребители след празниците може да де допра до тях. Поздрави

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!