Как да си добавя джаджи (widgets) в сайта

В wordpress.com е-джаджи могат да се поставят само в страничните секции (ако избраният темплейт има такива), но ако не са от наличните, а ги добавяте през джаджа за текст, имат ограничения за съдържащия се в тях код. За да добавите джаджа, влезте в Dashboard-а на сайта, изберете "Дизайн", а там - "Джаджи". Ако не виждате такава връзка непосредствено след "Теми", значи вашата тема не поддържа джаджи и ще трябва да я смените с друга. След като влезете в "Джаджи", в ляват колона са изброени възможните за ползване готови джаджи, а вдясно ще видите кои от тях ползвате и в коя странична лента (ако са повече от една). Натискането на връзка "Нова" след джаджите в лявата колона добавя тази джаджа в страничната лента, която сте указали. Можете да я персонализирате вече добавените джаджи от връзката "Редактиране" на всяка една от тях, след което трябва да натиснете бутона "Промяна" и най-накрая бутона най-долу под всички добавени джаджи - "Запис на промените".

В blogger е-джаджите могат да се поставят навсякъде в сайта, наличните за ползване са невероятно многообразни, а и нямат ограничения за съдържанието им. За да добавите джаджа, влезте в Dashboard-а на сайта и изберете "Оформление". Пред вас е схемата на сайта ви с разположението на различните секции и модули. Чрез "Добавяне на притурка" можете да избирате измежду хиляди готови джаджи в базата данни на blogger било като търсите по ключова дума, било чрез разглеждането им по категории. Добавянето става като натиснете "плюс"-чето на съответната притурка. Тя ще ви се зареди в прозорец, където ще можете да определите някои нейни параметри. Натискайки бутон "Запазване", вие я добавяте в секцията, в която сте натиснали "Добавяне на притурка". Можете да я преместите в друга секция или да промените позицията й спрямо другите притурки като просто я завлечете на желаното място. Когато сте готови, натиснете бутон "Запазване", намиращ се вдясно над схемата.

Ако информацията ви е била полезна, моля вижте как да подкрепите сайта!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

5 коментара:

Admin каза...

Наскоро си направих блог в blogger и от няколко дена чета този сайт, което ми помага доста. Имам един въпрос относно джаджата Google translate, с която може да се преведе сайта на различни езици. Може ли в blogger да се сложи от дясно на името и описанието на блога, така както си напраил ти в този сайт? И ако може как става? Благодаря предварително!

Unknown каза...

До Admin: да, възможно е, но изисква познания по работа с кода на сайта за добавяне на нова зона за джаджи в заглавката на сайта и за правилното й позициониране там (каскадни стилове, CSS), след което е въпрос просто на добавяне на Гугъл Преводач като джаджа тъкмо там.

cs-mobilni каза...

здравейте дали ще може да ми пратите на emal
tanev.111@mail.bg html cod за форум аз съм към blogger (cs-bubi.blogspot.com)

Unknown каза...

cs-mobilni, за съжаление в блогър няма възможност за включване на форум към самата платформа. Евентуално бихте могли да си създадете форум на ваш хост другаде, а в блогър да го вкарате в определена страница като iframe... Вероятно ще ви е по-лесно, ако се възползвате от възможностите на друга платформа за безплатни сайтове - ovo.bg.

Modeva каза...

Здравейте, може ли да опишете как и къде да поставя кода за widget във Фейсбук фен страницата си. Благодаря

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!