Можем ли да спечелим от размяна на банери

Размяната на банери, както и размяната на връзки с други сайтове, е непряк способ да печелите от сайта си, тъй като вие не получавате някаква определена сума за това. Но и не плащате. А вашият банер/връзка в другите сайтове си е реклама, което е начин да увеличите посещаемостта на вашия сайт, т.е. да увеличите неговата популярност. И понеже повече посетители означава и повече потенциални клиенти, повече отворени платени препратки и реклами, то това потенциално означава и по-големи приходи за вас.

С по-голям потенциал съответно, са програмите за обмяна на банери, защото вашият банер бива показван на множество други сайтове, регистрирани в съответната програма.

Освен предимства обаче, размяната на банери си има и недостатъци. Преди всичко, мястото за реклами на сайта ви е ограничено, защото не бива да допускате сайтът ви да се превръща в неизбродима джунгла от реклами и така всъщност да отблъснете своите посетители. С други думи, трябва да се придържате към основните правила за работа с реклами в сайта си. И поради това, че е ограничено, мястото за реклами в сайта ви е и ценно. Трябва внимателно да прецените кое е за предпочитане между този вариант и това да сложите платена реклама на Google AdSense например.

За да можете да прецените дали да предпочетете размяна на банери, обаче, трябва да знаете какво всъщност ще получите от размяната. Един от начините да разберете е като направите опит за определен период. Другият - да видите какво казват другите за конкретната програма за обмен или за конкретния сайт. С цел да съм ви максимално полезен (а вие ще намерите начин да ми благодарите), по-долу съм споделил моите впечатления и опит с програми за размяна на банери (ако не откривате тук известна за вас програма, то не съм попадал на нея).

banex.hit.bg
Сайтът предлага проста и лесна система за размяна на банери. Размерите на банера, който вие давате предопределя и размерите на този, който трябва да приемете. Показванията на чуждия банер на страниците на сайта ви се обменя за показвания на вашия банер в сайтовете, регистрирани в програмата в съотношение 6:10.
По моя преценка, тази програма няма достатъчно много членове и няма да ви донесе наистина повече посетители (на мен не ми е донесла нито един!!!). Като че ли тя е създадена повече като средство за реклама на другите сайтове на създателите й и не разполага с никакви допълнителни функции. Ако все пак решите да се включите, запомнете паролата и потребителското си име, защото няма форма, от която да си ги възстановите автоматично, ако ги забравите и ще загубите, каквото сте заработили. "Помощ" или "Въпроси и отговори" също няма.

exchange.bg
Това е Интернет рекламна мрежа, която има значителен брой участници. Има администраторски панел с функции не само за добавяне на различни видове реклами (освен банери, можете да сложите и рекламни връзки, изскачащи прозорци и др.), но и за детайлно определяне на кои сайтове да се появяват рекламите ви, за посетители от кои региони, с какви ключови думи да са обвързани, какви реклами вие да приемате и много, много други. Разполага и с детайлна статистика.
Това, с което програмата не разполага, е може би капацитет, защото за едномесечен период, е показала мои три различни реклами само 80 пъти (за този период техни реклами са били NON-STOP на сайта ми - няма реципрочност !!!). Възможно е и аз да не съм настроил нещо както трябва, но за съжаление "Помощ" или "Въпроси и отговори", също както и в предната програма, няма. А има много неясни моменти в самата платформа за управление. Ще се радвам, ако някой може да обясни повече и да се окаже, че грешката е в мен, но дотогава моето мнение ще е, че участието и тук е пълна загуба на време и усилия и собствена рекламна площ. Още повече, че една от декларираните функции - възможността да прехвърлиш заработеното от импресии на банери в твоя сайт във вид на пари не работи. Предупреждението за запомняне на данните от регистрацията ви важи и тук. Формата за автоматично изпращане на забравена парола не работа, а на посочените е-мейл адреси никой не реагира.

flamingo-group.com
Това е друга, като че ли популярна, Интернет рекламна мрежа. Има визуален администраторски панел (във вид на бутони) и възможност за добавяне на различни видове банери. Предлага схема за трупане на кредити и чрез привличане на нови участници. Има реална поддръжка чрез система за отговаряне на въпроси на участниците. Като плюс мога да отчета и факта, че към момента техните банери не се визуализират, но все пак отчитат показвания, ако страницата с тях бъде заредена.
Програмата разполага с по-малко функции и не е така прегледна като статистика, както exchange.bg. "Помощ" или "Въпроси и отговори" не липсват, но трябва да се поровите доста, докато ви стане ясна логиката на работа с платформата. Трябва, също така, да разбирате и английски, защото не е преведена на български. Друг недостатък, е че не можете да определите насочеността на рекламите, които да приемате на сайта си, а тук най-често се появяват такива свързани с "еротични" сайтове и услуги. Като цяло, причислявам и тази програма към графата на "Загуба на време и усилия".

reklamnamreja.com
Друга мрежа за размяна на банери, която обаче подозрително прилича като интерфейс и условия на предишната - flamingo-group.com. Открих я съвсем скоро и все още я проучвам, но това, което се вижда на пръв поглед като разлика, е само по-опростеното управление.
Нови данни: Google обозначава тази мрежа като "зловреден код".

BgFotoNET
В BgFotoNET можете да се присъедините само, ако Вашият сайт е свързан по някакъв начин с фотографията или визуалните изкуства (личен сайт на фотограф, фотографски образователен или информационен сайт, електронен магазин предлагащ фотографска техника, арт галерии и др.). С тази уговорка, програмата предлага размяна на банери: само с размери 468х60 и при твърдо съотношение 1:1 (за всеки банер, показан на Вашата страница, получавате показване и на Ваш банер на страниците на потребителите на системата). Друго предимство е, че ако наистина вашият сайт е в посочената категория, то вие си гарантирате много добре подбрана аудитория, имаща интереси точно в областта, в която е и вашият сайт. За съжаление лично аз нямам сайт, подходящ за регистриране в BgFotoNET и не мога да кажа доколко е ефективна размяната на банери чрез него, но всичко казано по-горе говори в полза на тази програма и вашето участие в нея.

banners.triada.bg
Една много лесна за управление и участие демонстрираща популярност платформа, която показва банерите ви в съотношение 2:3. При регистрация, получавате стартово 100 безплатни показвания на банера си. Т.е. можете да видите как се работи, какво сте получили от показваният на банерите ви и съответно да прецените устройва ли ви или не, преди изобщо да сте поставили чужд банер на сайта си. Статистиката е пределно ясна и подробна, а и всичко е обяснено на български. Системата предлага и два типа участие: размяна на банери или ротация на собствени банери чрез предоставен за целта скрипт. Всички възможности са добре обяснени и безплатни.
Съществен недостатък, за да не получите търсеното, а именно повече посещения за вашия сайт: моят банер така и не регистрира показвания в мрежата. Като изключим това, по отношение управлението виждам като такъв липсата на възможност за сегментиране или целево насочване на показванията на банерите ви, както и периода от 6 часа за актуализиране на част от статистическата информация. "Поддръжка" в истинския смисъл на думата няма и затова причислявам програмата в графата Загуба на време и усилия. Тя реално не извършва размяна на банери.

bg-rechnik.com/exchange/
Това е последния сайт, в който се регистрирах и от който вече събрах впечатления. Сайтът предлага обмен в съотношение 1:2. Има опростена статистика в реално време. Не изисква никакви усилия за управление и е на български. При добавяне на банери, ви дава по 3000 безплатни показвания за всеки един от тях в сайтовете на другите участници.
Системата е млада, няма голям брой регистрирани сайтове за обмен (само 40) и не изглежда да функционира. Добавянето на ваш банер е обвързано с добавяне на такъв на ново място във вашия сайт. Независимо от притежаваните кредити за показвания, вашите банери ще се спират, ако махнете съответния код във вашата страница. Поддръжка изобщо липсва, няма е-мейл и друг начин за връзка. Причислявам я напълно към "Загуба на време и усилия".

razmeni.com
Още една програма за размяна на банери с опростен интерфейс, до голяма степен сходна с тази на banex.hit.bg, но работеща при съотношение 1:1.
За съжаление, даваният от сайта код за поставяне на техния банер, както и при flamingo-group.com не визуализира такъв, но за разлика от там тук системата не ви отчита показвания и съответно не трупате кредити. Поддръжка и тук липсва, а на е-мейла, даден за връзка, никой не отговаря. Причислявам и нея към "Загуба на време и усилия".

Ако и вие имате опит с програми за обмен на банери, било то тези, за които съм писал или за други, моля споделете ги.

Надявам се информацията тук да ви е била полезна и да ме подкрепите!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

8 коментара:

cherven89 каза...

Хубава статия,браво

Анонимен каза...

Здрасти Неизвестен,
Поне като пишеш статията, цъкни едно име за да се обръщаме към теб.
Пише ти собственика на flamingo-group.com.
Името ми е Светослав и се радвам, че си обърнал внимание на малкия и скромен наш сайт.
Едно уточнение, банера не излиза защото има протекция от фалшиви хитове и за това при рефреш в размер на 3-5 секунди, се приема за фалшив хит.
Ако имаш съвети към мен, можеш да се обърнеш към мен на е-майла в сайта.
А ще се радвам на допълнителна критика, само така ще направим нещо по добро.

Благодаря ви за вниманието и мястото и се надявам да не триете коментара.

PS: Съгласен съм за повечето от горе казаното, но все пак и твоя сайт доста може да се пооправи ;)

Поздрави
светослав

Unknown каза...

Здравей Светослав, при желание можеш лесно да намериш профила ми :) Хубаво е, че приемаш написаното за flamingo-group.com за градивна критика, защото и аз ще се радвам, ако размяната на банери чрез твоя сайт, заработи в полза на присъединилите се сайтове. Всъщност малко се изненадвам, че не използваш възможността да изтъкнеш плюсове на програмата, които аз може би съм пропуснал...
Аз също приемам критики, като колкото по-детайлни са те, телкова по-добре, така че, ако искаш, сподели какво би искал да видиш "пооправено" в моя сайт :)

Размяна на линкове каза...

Да добавя и един сайт за размяна на линкове в оношение 1:1

Светослав каза...

Здравей кико,
Направих нов сайт и искам да го погледнеш и да си кажеш мнението.
Сайта се казва с простичкото име : Безплатна Реклама :)
и адреса ест е www.bezplatnareklama.com
Предлага 10 000 импресии за начало и статистика за всяка импресия която всеки член може да си види :)
Очаквам твоите критики и препоръки и се надявам да съм в сила да ги изпъля :)

Поздрави
Светослав

SavovDesign каза...

Много нтересна и полезна статия!
Няма да е лошо, ако посочите някой добър сайт за размяна на банери към днешна дата.
Благодаря!

Георги Георгиев каза...

Много добра статия, за един нов сайт е важно

Анонимен каза...

Здравейте, имам нов сайт за автоновини И посещенията ми за сега са по около двайсет на ден. Мога ли да участвам в рекламна мрежа с такъв сайт и като цяло как ги постигате тия посещения с по 10 20 хиляди импресии

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!