Ефективно управление на публикациите в blogger

За начинаещите в blogger, може да е неясно какво означават Чернови и Планирани публикации, как да прилагат към тях създадените етикети и пр. неща, свързани с администрирането на публикациите им. Но разбирането на тези понятия, ще разкрие пред тях някои много полезни възможности и ще направи работата им по-лесна. Затова тук ще се опитам да дам малко инфо именно за тази група потребители.

Видове публикации

В blogger има три типа публикации - чернови, планирани и публикувани. По подразбиране, публикациите в blogger придобиват статус публикувани, когато в режим Създаване натиснете бутон "Публикуване". Материалите със този статус са видими за посетителите на сайта. Логично, ако вместо бутон "Публикуване" натиснете "Запазване като чернова", вашият материал ще бъде запазен като чернова, а като такъв, той не е видим от вън, т.е. от посетителите на сайта. Важно е да знаете, че това важи както за новосъздавани материали, така и за вече публикувани. Т.е. техният статус може лесно да бъде сменян по гореописания начин. Черновите се запазват в списъка на публикациите, откъдето могат отново да бъдат отворени за редакция и направени видими с публикуването им.
  • Как се създават и за какво са планираните публикации.

Това е един особено полезен трик, позволяващ публикациите в сайта ви да стават видими за читателите ви в желаната от вас ритмичност. Най-често до тази функция се прибягва, когато авторът желае написаният материал да се появи в сайта по-късно, а не в момента (автоматично на указана желана дата и час). Т.е. появата на публикацията може да се планира като време и ред. Това не се отнася само за новосъздавани материали. Дори веднъж вече са били публикувани, те могат да станат планирани. Имайки това в предвид, за да направите току-що написаното от вас или публикуван вече материал "планирани", можете да изберете съответния от вариантите по-долу:
  1. Новосъздаден материал - в режим Създаване изберете връзката Опции за публикуване, долу вдясно ще видите появата на поле дата и час на публикацията. Укажете желаните от вас. Когато натиснете бутон "Публикуване", материалът ви ще се появи в списъка с публикациите в Редактиране на публикации със статус планиран.
  2. Вече публикуван материал - отворете публикацията за редакция, променете дата и час на публикацията на желаните от вас и запазете с бутона "Запазване като чернова". Отново влезте в публикацията за редакция и без да променяте друго просто я запазете с бутона "Публикуване".

Прилагане/премахване на етикети към множество публикации

Етикетите са друг ключов момент към доброто управление на публикациите ви. До голяма степен те играят функцията едновременно на категории и ключови думи. Т.е. те обединяват публикациите ви в групи, правейки възможно, ако даден посетител поиска, да може да види всичко в сайта ви, свързано с избрания от него етикет. Затова е полезно да задавате на публикациите си тематично еднакви етикети. Например, ако 10-на ваши материала се отнасят за мебели, най-добре е да им поставите точно такъв етикет, а не на всеки материал - различен етикет, макар и смислово близки един до друг, като мебелиране и мебелно обзавеждане, да речем.

Прилагането на етикети можете да извършвате и докато пишете самия материал от полето Етикети за тази публикация. Но много по-прегледно и лесно би било, ако след публикуването му влезете в Публикация -> Редактиране на публикации и го направите от там. По този начин ще имате възможността както да приложите, така и да махнете желания етикет на или от няколко публикации наведнъж. Самото прилагане/премахване става като най-напред поставите отметки на онези материали, на които искате да сложите/премахнете съответния етикет. За прилагане изберете от падащото меню в горната част на списъка с публикации Действия с етикети нужния ви етикет. Ако желаният от вас етикет не е там, просто се придвижете по-надолу в менюто, където можете да изберете Нов етикет. Етикетите, които можете да премахнете ще видите пък в най-долната част на менюто и с избирането на желания от вас, той ще бъде махнат за избраните публикации.

Сега вече знаете как ефективно да управлявате публикациите си. Може би ще ви е интересно да научите и как да ги показвате съкратени във вид на анонси?

Ако информацията ви е била полезна, моля вижте тук!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!