Как публикациите ми да се показват съкратени

С времето, публикациите в сайтовете се трупат и колкото по-активен е авторът (авторите), толкова по-голям брой стават публикациите. Добрата система за навигация става изключително важна за осигуряване на посетителите възможността бързо да се ориентират и достигнат до желаната информация. Но дори и с добре подредени страници, менюта, категории или връзки, ако посетителите искат просто да "пробягат" през заглавията, а не да трябва да скролират през цялото съдържание на публикациите, преди да стигнат до следващо заглавие, а после до другото и т.н., би било добро решение публикациите в индексните и архивни страници да се показват или в съкратен вид, или дори само като заглавия.

За ползващите wordpress.com възможността да показват публикациите си с цялото им съдържание или в съкратен вид е интегрирана в настройките на страницата и единия или другия вариант може лесно да бъде избран. За притежателите на сайт в blogger тази функция е стандартно възможна само за емисиите на сайта, но не и за публикациите.

За Wordpress.com сайтове

Отворете Таблото (Dashboard), изберете Настройки - Четене и в полето "За всяка публикация в хранилката се показва" изберете желания от вас вариант, след което натиснете бутона най-долу на страницата "Запис на промените". Това е всичко. Функцията е автоматизирана и когато отворите дадена категория, публикациите съдържащи се в нея, ще се показват в избрания от вас вариант - цяла публикация или само началната част от нея.

За blogger сайтове

Tъй като подобна възможност в blogger стандартно липсва, за да се постигне този ефект, тя следва да бъде добавена ръчно с промяна в CSS кода на страницата, което пък от своя страна ви дава и по-голям избор на варианти. Хубавото е, че не е нужно да разбирате от код, тъй като можете да вградите готови модули, затова просто изберете желaния от вас вариант и следвайте указанията.
  • Избираемо съкращаване - позволява да избирате в коя публикация, от къде точно и каква част от нея да бъде скрита, но отваря цялата публикация в нова страница
  • Автоматизирано съкращаване - важи за всички публикации; регулира се само размера (брой символи) на показваната част, но позволява лесно отваряне и скриване на съкратената част в същата страница

Ако информацията ви е била полезна, моля вижте тук!

Направи си сайт - въпроси и отговори
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

1 коментара:

Цветана Спасова каза...

Изключително съм Ви благодарна за полезните съвети - честичко посещавам сайта :). Но... този път не успях да се справя сама. Исках да настроя автоматизирано съкращаване на публикациите в блога ми, че ме "заболява мишката", докато я влача нагоре-надолу :). Пробвах многократно и двата варианта - избираемия и автоматизирания, но... ударих на камък. Къде греша!?

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!