Има ли разлика между WordPress.org и WordPress.com

Когато говорим за wordpress, трябва да се има в предвид съществуващата разлика между WordPress.org (безплатния софтуер) и WordPress.com (безплатния сайт).

WordPress.org е безплатен софтуер за правене на сайтове със структура на блог и е достъпен за сваляне от абсолютно всеки. Той трябва да се инсталира на уеб сървър, който да хоства (запази) вашия сайт. С него получавате пълна свобода да създадете, променяте и развивате своя сайт, защото програмата е с отворен код и позволява сами да го модифицирате. Можете да инсталирате нови теми за визията и структурата на сайта, нови джаджи, допълнителни програми, да добавяте рекламни полета, системи за плащане и пр. WordPress.org осигурява и нужната ви документация за работа с програмата и други безплатни допълнения към нея. Опасността в случая е, че управлението на сървъра е изцяло на ваша отговорност и ако не сте достатъчно подготвени, можете да загубите всичко, което сте направили.

С WordPress.com нещата стоят по друг начин. Можете да имате безплатен сайт без да е нужно да сваляте и инсталирате някакви програми, да се занимавате с хостинг и домейн, да администрирате уеб сървър. С регистрирането си в сайта, вие получавате избраното от вас за него име с разширението на домейна на wordpress, например maria.wordpress.com. Получавате сайт с разработена за администрирането му от множество потребители част, с поддръжка на различни езици, неограничено количество бази данни, дисково пространство и трафик, автоматизиран ъпгрейд на платформата и защита на информацията, статистически модули и много други. За да бъде всичко това достъпно обаче, си има и ограничения - вие не контролирате базата данни, нямате възможност да променяте кода или да добавяте програмни компоненти, не можете да поставяте Java, Flash или CSS модули (от съображения за сигурност).

И така, ако сте мислили да имате сайт и да плащате за това, сега вече знаете, че имате и безплатни алтернативи. Вижте още по темата.

Ако информацията ви е била полезна, моля вижте как да подкрепите сайта!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!