Как да поставя музикален фон на сайта си в blogger

За поставяне на музика в сайт, вариантите са два - интерактивен и пасивен. При първия, посетителите на съответния сайт по свой избор могат да прослушват различни музикални файлове, поставени по един или друг начин в него. При втория, звученето на музика започва още при влизане в сайта, т.е. като фон на сайта, докато се разхождаме из него. В първия случай посетителите имат възможността да изберат дали и евентуално какво да слушат, във втория - не. По-долу ще ви покажа как да поставите музика в сайта си в blogger като музикален фон.

В зависимост от тематиката и структурата на сайта, музикалният фон може да бъде приятно допълнение, но може да бъде и дразнещ. Всъщност, отрицателните ефекти могат да са доста повече. Представете си ситуация, в която сте на работното си място и тихичко се разхождате из мрежата, когато отваряйки някаква страница, изведнъж започва да звучи някаква музика и вие огласяте офиса, а на колегите ви (не дай Боже, началниците) , става ясно с какво се занимавате. Или си представете един голям музикален файл, чието зареждане отнема 10 минути... Е, всеки от тези проблеми си има решение, разбира се, но именно затова трябва много внимателно да помислите как точно да се възползвате от тази възможност - да добавите музика в сайта си. И когато го правите, опитайте се да гледате през очите на посетителите си. В крайна сметка сте направили вашият сайт за тях и не бихте искали да ги отблъснете, нали!

Самото интегриране на музикален файл като фон на сайта е изключително лесно и се състои от две отделни стъпки: осигуряването на файла и модифициране HTML кода на сайта. Форматът на аудиофайлa може да е всеки от стандартните: MP3, WMA, MIDI и т.н.

1. Осигуряване на файла

Под осигуряване на файла се има предвид той да има/получи видим Интернет адрес. Това означава файлът да се намира на Интернет сървър, позволяващ неговото директно отваряне. В случай, че разполагате с файла само на CD или на компютъра си, то трябва най-напред да го качите на избран от вас такъв сървър. Това, което ви е нужно, е т. нар. URL - адресът в Интернет, където той се намира.

2. Модифициране HTML кода на сайта

След като вече разполагате с URL на желания за поставяне като фон музикален файл, ви остава най-лесното - да информирате сайта си кой аудио-файл да зареди и кога.

2.1. Добавяне на музикален фон, общ за всички страници
Идете в Дизайн -> Редактиране на HTML кода. Веднага след оператора <head> поставете следния код:
<embed autostart="true" height="0" loop="true" src="URL на музикалния файл" width="0" />
В него следва да замените текста в оранжево с действителния адрес на вашия музикален файл. Важна подробност: стойността на атрибута loop="..." определя дали изпълнението на файла да се повтаря (true) или не (false). Изберете желания от вас вариант и запазете промените. Това е! Както ви казах - слагането на музикален файл за фон на сайта в blogger е изключително лесно, но все пак имайте предвид следното: при всяко отваряне на страница или публикация, този аудио-файл ще започва да звучи от начало, а това може да се окаже дразнещо за посетителите ви.

2.2. Добавяне на музикален фон към всяка отделна публикация/страница
В случай, че бихте искали при отварянето на отделните публикации/страници да зазвучава различна музика, т.е. да се зарежда различен аудио-файл, то използвайте горния код, но вместо в кода на сайта (както е в 2.1.), ще трябва да го поставите в кода на съответната публикация/страница. Тук има нещо много важно, на което трябва да ви обърна внимание: за да не се наслагат няколко музикални фона едновременно в случаите, когато сайтът ви показва няколко публикации едновременно, ще трябва да използвате съкращаване на публикациите си, в които имате музикален фон и да поставяте кода непосредствено след мястото за съкращаването им. Нищо сложно, де - опитайте!


Ако информацията ви е била полезна, подкрепете ме!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

7 коментара:

Анонимен каза...

Мерси беше ми много полезна!

Анонимен каза...

Много благодария за полезната информация! Имам само един въпрос: понеже файлът е по-голям от разрешения за качване какво мога да направя? Мога ли да го кача някъде другаде и къде?
Благодария ви още веднъж!

Unknown каза...

Анонимен, зависи колко голям е наистина файлът. Защото има варианти за безплатен хостинг на музикални файлове, но може да се наложи да се сдобиеш и с твой хостинг.

Иван каза...

Случайно поподнах тук и темата е доста инетересна ,Благодаря все пак че има кой да споделя такива мнения .

Agapeiya Polis каза...

Наистина много хубава публикация, но въпреки, че го направих, при отваряне на блога ми музиката не тръгва, какво да направя? Може да погледнете.

Анонимен каза...

Може ли да се стартират последователно два или повече аудио файла за фон на страницата
Предварително благодаря

Unknown каза...

Анонимен, възможно е с предварително съединяване на въпросните файлове в един.

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!