Безплатни SEO инструменти

Как мислите, когато вече сте създали своя сайт, структурирали сте го, напълнили сте го със съдържание, оформили сте неговия дизайн и се радвате на постигнатото, дали сте приключили работата си по него? По-опитните от вас веднага ще отговорят - "не", защото знаят, че една от постоянните задачи пред всеки сайт, който иска да постигне популярност е постоянното оптимизиране на съдържание и код за търсещите машини или т. нар. SEO (search engine optimization - оптимизация за търсачки). Ще си позволя едно малко отклонение, заради желанието ми когато говорим на български, да ползваме български думи. В тази връзка, аз бих предложил този процес да се преведе на български като Оптимизацията за Търсещите Качество Роботи за Информация, при което се образува лесен за ползване акроним - ОТКРИ, който да ползваме вместо да произнасяме "сео", когато говорим за оптимизиране на сайтовете за търсещите машини (знам, че няма да стане, но защо да не помечтая малко).

И да се върна на оптимизацията, за съвсем начинаещите ще поясня, още малко: оптимизирането за търсачки е метод или процес за подобряване Ранга на търсене на сайта (Search Rank), резултатът от което е по-високи, дори челни позиции в резултатите при ползването на търсачките. Към него се причислява и работата за повишаване на Ранга на важност на страниците (PageRank), но връзката между двата ранга е само косвена.

В изпълнението на тази задача - по-високи позиции в търсачките - ключовите фактори са много, а и са трудно изпълними без инструменти, които да дават ясна представа къде и доколко тяхното постигане е успешно или се нуждае от още усилия. Разбира се, задължително условие, преди да преминете към каквито и да било анализи, е вашият сайт да е вече регистриран в търсачките и да е индексиран от тях и в тази връзка ето ви сайт за бърза и безплатна регистрация на сайтове в над 100 основни световни търсачки.

Такива полезни SEO инструменти (или ако ползвам предложения по-горе акроним - ОТКРИ-ти инструменти), за радост, се намират безплатно в Интернет. Просто потърсете "free SEO tools" с коя да е търсачка, може и с тази в моя сайт. Лично аз съм направо изумен от огромното им количество и разнообразие, и полезност, разбира се. На англоговорящите от вас (ако не сте, заредете следващия адрес в Google translate за желания език) предлагам да посетят http://www.searchenginegenie.com/ - просто не мога да описвам богатството на безплатни SEO инструменти в тоя сайт (статистиката за сайта ми най-долу на тази страница се генерира от него).

Влезте и ползвайте безплатни SEO ресурси, с които да анализирате в дълбочина сайта си, за да го направите номер 1 в класациите на търсачките. В този сайт те са сигурно над 100! И всички SEO инструменти са безплатни и лесни за ползване, без нужда от регистриране или въвеждане на защитни кодове. И всички те работят с кирилица за разлика от 80% от ресурсите, които можете да намерите в Интернет!

По-долу ще ви представя три от тези безплатни SEO (ОТКРИ-ти) инструмента, само колкото да придобиете представа за какво говоря, а за останалото вие ще трябва да сте инициативните.
С него можете лесно да проверите на коя позиция се класира вашия сайт при търсене по избрана от вас ключова дума, а не да прелиствате страниците с резултати ръчно. Посоченият инструмент е за проверка в Google, но в сайта има и за другите популярни търсачки, включително за паралелна проверка едновременно в Google, Yahoo и MSN.
Когато знаете кои думи или изрази колко често се срещат в съдържанието на вашия сайт, можете целенасочено да направите някои от тях ключови.
Много полезен SEO инструмент, показващ в сравнителни таблици, разултатите от паралелни SEO тестове на два сайта.

Подобни безплатни инструменти има и на други сайтове, но ако не ви се търси, направо погледнете този много добър списък с безплатни SEO инструменти за напреднали от блога на Лили Грозева.

Най-важното обаче е, че след като видите какво ще ви покажат, отново следва да се върнете в сайта си и да поработите. Защото вече ще знаете къде сте и накъде трябва да насочите усилия за да постигнете желаните SEO резултати.

Ако информацията ви е била полезна, подкрепете ме!

Направи си сайт - въпроси и трикове


Search Engine Promotion Widget
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

4 коментара:

gan каза...

Класиране на сайт - проверка на класирането на сайт в Гугъл по зададена ключова дума. Като този в статията, но работи и с думи на кирилица.

seo каза...

Още един безплатен SEO инструмент написан от мен. SEO състояние проверява моментното състояние на сайт от SEO гледна точка и показва потенциални проблеми.

Unknown каза...

Класиране на сайт - http://checkwebsiteposition.com, има и на български, нема проблеми с кирилица и може да се проверява за различни държави.

Анонимен каза...

Благодаря за полезната и изчерпателна статия! :)
Бих се зарадвал и ако включиш линк към тази статия: http://www.adolini.com/2013/05/free-seo-tools.html

Може да е от полза за начинаещите.

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!