Как да печелим с Фейсбук


Фейсбук (Facebook) - социалната мрежа феномен, вече надмина 500 000 000 потребители и продължава да расте, a един фейсбук потребител прекарва средно по 55 мин. на ден в нея. Можем ли ние да се възползваме практически от Фейсбук по отношение своя бизнес или своите идеи? 

Както за повечето неща в "Направи си сайт!", започвам тази тема, защото отговорът е: "Да, при това безплатно!" - напълно в духа на сайта, нали!

Как да спечелим от Фейсбук

Няма нужда да казвам, че всичко опира до трафик. Ако вие имате е-магазин, арт-галерия, клуб по езда... и т.н., то вие се нуждаете от хора, на които да кажете за своите услуги, продукти или идеи. Т.е. вие се нуждаете от трафик. И ето, Фейсбук предлага едно много ефективно и безплатно решение на всеки, желаещ да достигне и привлече вниманието на тези милиони потребители на мрежата им - възможността да създадат и управляват собствена страница вътре в нея. Тъкмо с тази страница във Фейсбук вие можете реално да достигнете хилядите им посетители. И тогава вече ще трябва само да можете и да знаете как да осребрите (монетизирате) подобен трафик.

Какво представляват страниците във Фейсбук

Фейсбук страниците са имитация на страницата-профил на потребител на мрежата и може да се определи като обществен профил, който позволява на собственика си да споделя идеи, информация, снимки, видео и др. с останалите Фейсбук потребители. От своя страна потребителите, освен всички стандартни възможности имат и тази да станат фенове на тази страница.


И сега, да се върнем на темата трафик: ако, според статистиката, фейсбук потребителите имат средно по 130 приятели, сещате ли се колко нови посетители ще получи страницата ви, ако привличате вниманието на само 10 нови потребителя на ден, като имате предвид, че когато някой стане фен на вашата или друга фейсбук страница, неговите приятели виждат това събитие! За да ви подпомогна в изчисленията, ще кажа само, че вече има и сред българските страници във Фейсбук такива с по над 100 000 фенове. Е, чисто статистически, само 4% от страниците са с над 10 000 фенове, но възможностите ги има и зависи само от вас докъде ще стигнете.

Страница или реклама във Фейсбук

Когато говорим за резултати, все пак трябва да припомня, че те се дължат не на самата възможност, а на нейното конкретно използване, т.е. до влагане на знания, време и усилия в определена последователност и посока. Прилагането на умения от сферите маркетинг, психология и др. също са сред факторите, които оказват влияние върху тях. Т.е. създаването на успешна страница (както и успешен сайт) е възможно и безплатно, но все пак си има цена. И ако тази цена (влагане на време, усилия, знания и т.н.) не ви устройва, то можете да се възползвате от алтернативата - да достигнете Фейсбук потребителите, които ви интересуват, с реклама. Да, тук вече си плащате, но е въпрос на преценка с какво предпочитате да платите - с време, усилия, знания и пр. или с пари, за постигането на желания от вас резултат. А защо не и с двете?

Тук е мястото да спомена и още една алтернатива - да наемете консултат или специалист, който да свърши всичко това за вас. Добри такива специалисти съвсем не липсват и у нас, а ви го препоръчвам като вариант, защото създаването, например на една добра Фейсбук страница изисква целенасочени усилия в продължение поне на 2 месеца и повече, а пък създаването и управляването на ефективна рекламна кампания съвсем не се свежда до написването на едно или две рекламни послания. Точно затова, използването на човек с практически опит в тези области, би било най-доброто решение. Е, в случая вие вече познавате един такъв човек (правилно се досетихте) - независим Интернет консултант Димитър Митев, на вашите услуги, ще се радвам да бъда и вашият консултант.


Как да направим страницата си във Фейсбук по-успешна

И накрая, няколко безплатни съвета за онези от вас, които се решат да създадат и поддържат своя Фейсбук страница сами. Всъщност, те са валидни и за всяка друга уеб-страница - прилагането им със сигурност ще направи страницата по-успешна:
  • ангажирайте се със страницата, гледайте на нея като на свой бизнес (тя е точно това)
  • общувайте с феновете си, задавайте въпроси, добавете анкети (ако знаете повече маркетингови похвати, използвайте и тях)
  • минете отвъд простото писане на текст (създавайте личен контакт)
  • подчертавайте приноса от сътрудници (и ще получите още)
  • интегрирайте информация и от други ваши он-лайн дейности (емисии, новини...)
  • не прекалявайте с приложенията, кутиите и пр. (помнете основното, заради което посетителите ви са в страницата ви)
  • създавайте он-лайн събития (увличайте феновете си в действия)
  • организирайте и реални събития, ако можете (!)
  • ...

Фейсбук и другите социални мрежи

Дотук говорихме за Фейсбук, но всъщност това не е единствената социална мрежа с такива параметри и възможности. Просто в момента тя е сред най-популярните. Тепърва ще има какво да чуем в тази посока и от Гугъл (Google Buzz), например. Така че, огледайте се и из другите мрежи и използвайте казаното тук за Фейсбук и за тях. Т.е. бъдете активни, защото успехът никога не идва сам!

Надявам се статията ми да ви е била полезна и да ме подкрепите или просто да я препоръчате на свои познати!

Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

9 коментара:

Конснатнин Красимиров каза...

Добре, а има ли опция да изпращаме лични съобщения на повече хора?


www.tryandwin.net Футболни прогнози. Класиране. Футболни резултати. Безплани съвети за залагане.

Unknown каза...

Към Константин: Има - до всички фенове на страницата и не само това. Все пак, това е страница в социална мрежа с всичките й възможности и инструментариум.

Анонимен каза...

Аз си направих такава страница. От страни ми излеза ПРИМЕРНА РЕКЛАМА с името на моята станица. Искам да попитам това плаща ли се и как бих могла да го премахна

Анонимен каза...

как да осребя (монетизирате) подобен трафик.

Анонимен каза...

Здравейте!
Има ли възможност да се печели от чужди реклами в моя страница във Facebook, която има много почитатели?
Благодаря предварително.

Unknown каза...

Здравейте, Анонимен! Да, има такива възможности. Пример в тази посока е излъчването на рекламни видеа на Goviral Network. Друг такъв е поставянето на банери към партньорски програми, в които участвате. Трети е класическото самопредлагане на потенциални рекламодатели...
С колко почитатели е страницата ви и каква е аудиторията й?

Анонимен каза...

ЗДАВЕЙТЕ ! МИЛИ ХОРА,спешносе нуждая от изработка и поддръжка на фейсбук страница - помогнете ми !
С уважение!
GSM: 0988356226

Анонимен каза...

Как се плащат рекламите във Facebook?

iv каза...

така и не стана ясно как по-точно ще печелим от фейс-страницата

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!