По-бързо зареждане на сайтовете с нов формат за уеб изображения

"Искам сайтът ми да се зарежда много бързо!", "Защо сайтът ми е толкова бавен?"... Кой уеб разработчик не е чувал подобни въпроси? И кой може да отрече важността на тази страна от съществуването на всеки един сайт?

Вече всеки знае, че ако потребителите са принудени да чакат и секунда повече един сайт да зареди търсеното от тях съдържание, то определен процент от тях просто ще го затворят и ще пробват следващия. Разбира се, никой не желае да изгуби нито този процент, нито онзи на потребителите с по-висок праг на търпимост към чакането, които макар и по-късно, но все пак ще се присъединят към първите. Не случайно, "скорост на зареждане на сайт" е един от около 200-та фактора, използвани от Гугъл при изчисляването на Ранга на важност (PR) на сайтовете. В тази връзка уеб разработчиците постоянно търсят начини да намалят времето за зареждане на сайтовете, които правят, а клиентите - да включват това изискване в заданията си към тях. И досега, тези начини се изчерпваха с възможностите за кеширане (буфериране) на страниците.

И ето, че самите Гугъл се включват със свой проект, който да подпомогне собствениците на сайтове в битката им с времето за зареждане на техните страниците. И в случая - безплатно! От Гугъл анонсираха, че са разработили съвсем нов формат за изображения - WebP, чрез който значително се намалява заеманото от картинките ни дисково пространство, без това да повлиява на качеството им. Ето мой кратък свободен превод на този анонс, който обяснява в голяма степен връзката на тази новост с намаляването на времето за зареждане на сайтовете:

"Повечето от популярните днес формати за изображения в Интернет са създадени преди повече от десетилетие и са базирани на тогавашните технологии. Някои инженери в Гугъл бяха ангажирани да разберат дали има начин за последващо компресиране на компресирани със загуби изображения, например JPEG са такива, с цел да бъдат зареждани по-бързо, като същевременно се запази качеството и резолюцията им. Като част от усилията в тази посока, ние пускаме работна версия на нов формат за изображения - WebP, който обещава да намали значително размера в байтове на изображенията в Интернет и така да позволи на уеб сайтовете да се зареждат по-бързо, отколкото преди.

Изображенията в уеб страниците днес съставляват около 65% от техния размер в байтовете. Те могат значително да забавят работата на потребителите, особено при ограничени в преноса на данни мрежи, каквато е тази на мобилните телефони. Самите изображения най често са в компресирани със загуби формати, какъвто е JPEG и по-малка част са в такива без загуби при компресията каквито са GIF и PNG. Ние се фокусирахме върху подобряване компресията на изображенията, компресирани със загуби, тъй като те представляват по-големия процент от изображенията в Интернет."

И в кратце: Гугъл предлагат на вниманието на уеб разработчиците и потребителите нов формат за изображения, който да повиши скоростта на зареждане на страниците с поне 40%!!! На наше разположение е сайт, където може да се сравнят размерите и времето за зареждане на JPEG и WebP изображения, като е налице и инструмент за конвертиране на изображения.

JPEGWEBP


1093968 bytes368168 bytes (-66.35%)


Освен това Гугъл работят по браузъра си, Google Chrome, за да поддържа новия формат още сега. В ход е и работата по създаването на кръпка за WebKit, което ще осигури вградена поддръжка на WebP в следващите версии на Chrome. Компанията планира да включи поддръжка и на прозрачен слой или алфа канал при бъдещо обновяване... Въобще сериозен принос за нещо, което колкото и полезно за всички в Интернет - от потребителите, до доставчиците на хостинг услуги - не изглежда да носи нещо на самата компания. Поне аз не го виждам на този етап...

Ще бъде много интересно да се види доколко и как ще се приеме тази инициатива на Гугъл във времето, но лично за мен тя е нова приятна изненада от тяхна страна и я споделям, защото е от очевиден интерес за всеки, желаещ да направи своя сайт по-бърз, при това лесно и безплатно.

А вие как мислите? Ще има ли успех форматът за изображения в Интернет WebP? Вие бихте ли го използвали за изображенията и снимките в своя сайт?

Надявам се този материал да ви е харесал и да го препоръчате на свои приятели или да ме подкрепите по друг начин.
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

1 коментара:

Георги каза...

Хубаво новина, но може и да има проблеми със съвметомоста с старите версии на ИЕ, които колкото и да не ни е се иска се ползват до поне 30-40% от потребителите в България

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!