Facebook разпространява вирус - честито!!!

От днес със сигурност знам, че и Фейсбук може да пипне вирус. И като знам с какви мерки за сигурност е подплатена тази мрежа, чиито членове вече надхвърлиха 500 милона в цял свят, почвам да се питам дали пък вирусът не е пуснат от самите Фейсбук... Все едно, някой мнооооого ще се нагуши с информация (разбирай чужди пари).

А ето и подробностите, за които трябва да съм благодарни на Ани Йовева, която ми предаде и част от разговора си с нейна позната в чата на Фейсбук:

...
Ani Yoveva до Antoaneta:
[9:26:10 AM] Ani Yoveva: от сутринта от твоя профил във фейсбука 3 пъти в чата получих един и същи линк
[9:26:15 AM] Ani Yoveva: а ми дава, че ти не си на линия
[9:26:25 AM] Antoaneta: не го отваряй. не го изпращам аз.
[9:26:31 AM] Ani Yoveva: знам
[9:26:33 AM] Antoaneta: и други получиха
[9:26:34 AM] Ani Yoveva: досетих се
[9:27:51 AM] Antoaneta: и Бистра получи, а при мен дойде от една госпожа от Божурище
[9:29:22 AM] Ani Yoveva: не очаквах, че и фейсбука могат да заразят
...

Вирусът във Фейсбук се разпространява по чата като съобщение, съдържащо следната връзка:
Foto :D:D http://www.facebook.com/l.php?u=http://jobbank.com/images/
В същото време, много вероятно е изпращащия го потребител да не е изобщо на линия.

Не щракайте на връзката! Тя ще ви отведе до интернет страница, където съответния вирус ще се опита да се запази на компютъра ви. Ако последвате връзката все пак, системата за сигурност на Фейсбук ще ви покаже стандартно предупреждение, че излизате от самата мрежа, но това много вероятно не би ви спряло да продължите.

Моля, внимавайте

За да запазите сигурността и неприкосновеността на вашия Facebook потребител, не въвеждайте парола или друга лична информация извън рамките на сайта. Също така, бъдете сигурни, че сваляте програми само от сигурен източник. За да научите повече относно сигурността в Интернет, моля, посетете нашата страница за Сигурност. Също така може да проверите страниците за зловреден софтуер и интернет измама в Уикипедия.
Tова предупреждение на Фейсбук не ви защитава от вируса. А смешното е, че за да се разпространява това съобщение с връзката към вируса по чата във Фесйбук по този начин, то значи самата платформа е заразена с вирус, който да го изпраща. Та, вероятно е и вие да го получите и се надявам да не се подведете от това, че ви го праща ваш познат и няма да кликнете на връзката.

Вирусът е интегриран в изображение, чийто адрес постоянно се сменя и дори и да бъде изтрито, то има връзка къде е преместено, така че все пак, в крайна сметка ще стигнете до него.


А какво може да причини въпросният вирус на вас или вашия компютър вече не мога да ви кажа. Мога само да предполагам. И предположенията ми не са изобщо във ваша полза. :)

Е, да им е честита на Фейсбук и на потребителите им новата придобивка.

Сега изпратете тази статия на всичките си познати в мрежата!

Ще се радвам и ако ме подкрепите.
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

6 коментара:

Анонимен каза...

как да спра разпространението,от мен към приятелите ми

Анонимен каза...

Здравейте,

аз съм една от потърпевшите на въпросния вирус. Порових се из форумите да видя как да се справя и се попаднах на следното:

Без стъпка 1 и 2
http://www.kaldata.c...howtopic=132819

Дано съм била полезна на някого.

Unknown каза...

Стана ясно, че вирусът не се разпространява във Фейсбук, използвайки самата мрежа, а използвайки вашия профил! Да, вие се заразявате с него някъде и когато влезете във Фейсбук, той си запазва данните ви за достъп и използва вашия профил за да праща чат съобщения до вашите приятели... с две думи, проблемът се решава с антивирусна програма, която да го намери на вашия компютър.
В цялата работа едно е ясно, веднъж заразени с този вирус вие сте дали всички права за достъп в него и на неговия създател, което значи, че когато изчистите вируса от компютъра си, задължително трябва да си смените и паролата! И дано не ви се случи нещо друго с профила през това време!

Анонимен каза...

преди около 2,3 дена на мен ми се случи нещо подобно... докато си чатех в фацебоока и някаква моя позната ми писхе на английски и аз си мисля че е някаква шега и затова и отговорих и тя взе да ми праща някакав линк от ютубе за мене и аз го отворих..:Х после ми иска6е да ъпдейтна флаш плеир и така вирусат ми превзе компа.Най-тъпото беше ,че бях с пиратска версия на Аваст и тои се прецака.Извиках един приятел махнахмего сложих нова антивирусна-VIPRE и няма проблеми но немога да вляза в фацебоок.Като се опитам ми изписжа ето това-Ненамерен адрес:
Проверете изписването на адреса или потърсете сайта.Плс ще сам ви много благодарен ако ми помогнете

Анонимен каза...

Някой би ли обяснил как се чисти от компютъра този вирус, моля! Аз също май го прилепих. Върнах настройките на компютъра към задна дата, после с търсачката изтрих файла, който ми посочи антивирусната, но тя продължава да ме предупреждава при всяко стартиране на Windows. В същото време при проверка не открива опасност във файла web2net.exe, който при стартирането ми сочи като опасен... А той е в папката с програмните и не смея да го пипам. Предварително благодаря на отзовалите се!

Анонимен каза...

Не знам дали става дума за същия проблем или по скоро не. При мен , в моите приятели във фейса се появи една близка приятелка с името Мила Попова. Такава жена аз не познавам! Написах в Гугъл и се оказа че това е журналистка починала на 8 май тази година.
Като чликна върху мястото където трябва да е снимката се връщам отново в моя профил. А когато се опитам да поставя курсора върху надписа приятел , въобще не се показват никакви опции.
Ако някой е имал накива проблеми, моля да ми посочи начин да се справя. Подозирам , че тази "близка приятелка" Постоянно наднича в профила ми.

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!