T-index - факторът, който ще ни интересува все повече

"- Ей, от всякъде чувам, че печалбите от Интернет ставали все по-големи и щели да стават все по-големи..." - ми казва тия дни един познат. "- Да вземеш да ми направиш там един сайт и да почвам и аз да печеля..."

"- Ние произвеждаме продукт, който можем да доставим до определени страни в света, но не знаем за кои от тях би било оправдано да ви поръчаме Интернет сайт на съответния език..." - част от разговора ми с мой клиент.

Кое е общото между тези два, на пръв поглед съвсем различни като тема разговори?! Общото е, че и при двата става дума за генериране на приходи онлайн.

Аз, разбира се, съм подготвен да откликна на поръчката на желаещите да се сдобият със сайт, но когато основната причина за създаването на един сайт е той да носи приходи на собственика си, към това трябва да се подходи както към всеки друг бизнес - от първоначалната идея към проучване на пазарни ниши и конкуренция, с изготвяне на бизнес-план, стратегии и т.н. и т.н. и чак след това да се стигне и до сайта, който ще реализира този бизнес, където на свой ред следва да се съобразят редица фактори, влияещи върху възможните приходи от него.

Подобен подход, обаче изисква, освен време и усилия, най-вече средства. А, подобно на цитирания първи по-горе мой познат, българинът иска да получи парче от баницата, ако може веднага, лесно, при това да не му струва кой-знае-колко и дори, ако може, да е безплатно. Е, "лесните" варианти ги има, макар че малко трудно могат да се нарекат точно бизнес. И при всички случаи, парчето от баницата при тях е доста миниатюрно. Като дори и те също изискват влагане на усилия и време, т.е пак не са толкова "лесни".

Сериозният подход изисква още преди създаването на един сайт, да се съобразят правилно факторите, които ще влияят върху бъдещите приходи от него. И в цитирания по-горе втори мой разговор, клиентът правилно търси консултация тъкмо в тази посока, гарантирайки си минимизиране на вложените в сайта ресурси (преводи, поддръжка, оптимизация за търсачки, маркетинг, реклама и т.н.), докато прави максимално големи шансовете му за успех.

В "Направи си сайт!" публикувам редовно информация, споделен опит и съвети, които да ви помогнат да се сдобиете със собствен сайт, да го развивате и да печелите от това, така че да не губите ненужно усилия и време в опити и грешки. И днес ще ви обърна внимание тъкмо на един от най-важните фактори, които влияят на размера на приходите от Интернет и ще се радвам, ако информацията ви бъде полезна.

Език на сайта

Сигурно веднага сте се досетили, че това не е факторът "стил на писане", който също е важен, но за който ще пиша друг път. Езикът, на който е написан вашия сайт, наред с тематиката на сайта, е може би най-важният фактор по отношение неговото бъдеще и вашите приходи от него. Логично е да е така, защото:
  1. езикът на сайта ви предопределя потенциалния обем на аудиторията ви;
  2. езикът на вашия сайт предопределя и броя на потенциалните ви рекламодатели, респективно - партньори.
А връзката на тези фактори с приходите от сайта ви е ясна: колкото повече посетители има вашия сайт, толкова повече посещения ще реализират и рекламите или партньорските ви връзки в него; колкото повече потенциални рекламодатели се конкурират за рекламната ви площ, толкова повече би била цената на тази реклама. Тук има един тънък момент, който колкото е съществен, толкова и лесно остава извън полезрението - колко от посетителите ви, говорещи определен език, реално биха купили продукт от Интернет. А точно отговорът на този въпрос би ви дал яснота при вземането на решение за кои от тях си струва да положите усилия. Защото каква полза сайтът ви да има посещаемост, ако тя няма да ви донесе по-големи приходи.

Ето защо, когато искате да стартирате сайт с цел той да ви носи приходи, на какъв език/езици ще го поддържате е сред първите неща, които трябва да решите. И за да можете да направите обоснован избор, ето по-долу статистическите данни, нужни за целта.

Класация на езиците в Интернет по тяхната покупателна сила (Т-индекс).

В Интернет ще намерите много класации на всякакви организации от цял свят, показващи графично или таблично какъв дял от потребители в Интернет какъв език говорят и какъв БВП (брутен вътрешен продукт) на глава от населението има групата, ползваща съответния език. Тези данни, макар и важни, без допълнителна работа не ви дават отговор на въпроса каква е покупателната сила на даден език, т.е., колко вероятно е потребителите, говорещи дадения език да направят покупка в Интернет. А без този отговор, как вашият избор да бъде обоснован!

Тук на помощ идва индексът на Translated.net - T-index, разработен като алгоритъм тъкмо за изчисляване на относителната покупателна сила на потребителите от дадена езикова група. Няма да навлизам в детайли за това как се формира и изчислява този показател, което можете да прочетете в сайта на компанията, а ще се задоволя да ви покажа съставената от тях класация на покупателната сила на езиците за 2010 г., тъй като цифрите говорят сами за себе си.


Вече съм споменавал, че англоезичните сайтове имат по-големи шансове за успех, макар конкуренцията, с която ще трябва да се справят никак да не е малка и ето, че Т-индекс на Транслейтид ни дава съвсем ясен отговор на въпроса защо това е така.

Не знам дали е радостно или не, но трябва да отбележа, че T-index класира българският език на 38-то място по покупателна сила в света, докато по БВП сме доста по-надолу, някъде след 70-то. Но обяснението вероятно е, че ползващите Интернет българи просто имат по-високи доходи от средните за страната. Което пък отваря място за надежди за по-добри доходи и за българския Интернет бизнес.

Надявам се статията ми да ви е била интересна и полезна и да провокира да ме подкрепите и/или да я препоръчате на ваши познати.
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!