Интернет маркетинг и още нещо...

В "Направи си сайт!" основният  фокус винаги е бил върху нещата, свързани със създаването на сайтове, тяхното развиване и популяризиране и т.н., които са безплатни, по силите и на начинаещите, и които работят. Затова и не съм навлизал в по-обширни теми, каквато тема е например, т. нар. интернет маркетинг.

Няма да навлизам и сега, тъй като целта на статията ми за интернет маркетинга у нас е друга. Все пак, за тези, на които не им се рови в Интернет, да поясня: интернет маркетингът е процес, ползващ комплекс от методи и подходи, сходни с онези, характерни и за конвенционалния маркетинг, за изграждане, налагане и развиване на пазара на определен продукт или марка продукти, фирма и т.н., но в Интернет среда (надявам се, това ми определение за интернет маркетинга да е достатъчно "смилаемо"), а още по-просто казано, това е изкуството да продаваш в Интернет. Както виждате, говорим за едно доста широко понятие, в изясняване обхвата на което има множество други Интернет и маркетингови термини, които също са с широк обхват и на свой ред следва да бъдат изяснявани, та няма как да побера това в една статия по темата. Разбира се, в Интернет могат да се намерят и такива, като бих ви препоръчал на първо време статията "Какво е уеб (Интернет) маркетинг" в сайта на BGProMedia, както и специализирания блог за Интернет маркетинг на Ивелина Атанасова.

Занимавам ви с темата "Интернет маркетинг" по друга причина. И тя е, че лично аз все повече се дразня от злоупотребяващите с неговите инструменти фирми и сайтове. Все повече те навлизат в личното ми (ни) пространство и това не ми харесва; все повече те се отнасят спрямо мен (нас) така, сякаш нямам глава на раменете си и непременно трябва да приема казваното и предлаганото от тях... Ето ви един пример от днес, който бе и формалният повод да пиша по въпроса: получих е-писмо (действие от т. нар. "и-мейл маркетинг") от организация, предлагаща ми да посетя семинара "Интернет маркетинг с нулев бюджет", на който да науча "к'вой туй нящу" Интернет маркетинга и как да го практикувам без да ми струва пари. "Дотук добре", както си казал падащия от 10-я етаж, подминавайки антената на съседите от осмия. И два абзаца по-надолу чета: "специална цена за 2 дни: 95 лв...". Е, що за предложение!? С едно изречение, тяхното съобщение ми казваше: "Интернет маркетинг може да се прави и без пари, ела да се научиш "как", срещу... пари". И тук бих искал да чуя вашето мнение: как бихте окачествили този случай - като комично недомислие в рекламната стратегия или като подигравка - и какво мнение и реакция бихте имали спрямо това послание?

Както казах, тази нарастваща практика не ми харесва, а щом не харесва на мен, вероятно не харесва и на много други Интернет потребители. И понеже една от особеностите на Интернет, особено с все по-голямото социализиране на тази среда е, че той "помни", и понеже виждам какви действия предприемам аз, а значи и други, спрямо дразнещите ме гореспоменати фирми, то бих искал да предупредя всички сегашни и бъдещи собственици на сайтове: вие, много вероятно, ще имате нужда от Интернет маркетинг в някакъв момент от развитието на вашите идеи в Интернет. Имайте предвид, че ефектът от действията, свързани с него, ни най-малко не следва логиката на така популярния израз "няма лоша реклама". В търсене на повече реалицазии, все пак уважавайте Интернет потребителите, които ще попаднат във вашите кампании, сайтове и т.н. От друга страна, понеже "к'вой туй нящу" може да ви бъде представено в различна светлина от различните експерти и "експерти" в сферата, то не се доверявайте на гръмки имена, обещания и фрази, когато избирате кому да доверите вашия Интернет маркетинг, а просто ги попитайте дали, според тях "целта оправдава средствата". Спазването на тези две правила ще ви осигури стабилност и растеж на реализациите и по-ниска цена за постигането им.

Това е! Надявам се този малко по-емоцианален материал, да ви бъде от полза или поне да ви е бил забавен и ще се радвам да чуя вашите мнения по темата.

Надявам се и да ме подкрепите и като препоръчате този материал на свои познати.
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

1 коментара:

Ивелина Атанасова каза...

Аз все още не мога да разбера това схващане и насажданите очаквания "хубавите" и ефективни неща да са евтини ... евтини са, ако ефективността им е по-висока от вложените средства, а вложените средства зависят от очакваната печалба и от етапа в жизнения цикъл на продукта ... всъщност и от много други неща, но както ти самият каза - заглавията твърде често продават!

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!