Как да създадем анимиран банер (анимиран gif) бързо, лесно и безплатно

Картинки в сайта - за или против?

Изображенията в един сайт винаги носят плюсове, тук спор няма. Това ще ви каже всеки маркетинг специалист, уеб-дизайнер и дори SEO консултант. Защото картинките в сайта, позволяват не само дадена информация да бъде възприета по-лесно и по-бързо, но и я обогатяват, давайки на страницата по-голяма стойност, включително и в очите на търсачките.

Анимиран консултант
Търсите надежден консултант?
Картинките, от своя страна, знаете, биха могли да бъдат не само статични, но и анимирани. С анимираните ефектът, който целим, би бил по-голям, защото те по-лесно привличат вниманието, позволяват "разширяване" на рекламното послание или идея, запазвайки го в същото като обем място, позволяват повече творчество... Това са част от причините на практика, процентът на анимираните банери, използвани с рекламна цел, да е далеч по-голям от този на статичните. Те просто "продават" повече. Затова, в разиването на вашия сайт, особено по отношение на приходите от него, определено ще му повлияете положително, ако използвате и анимирани картинки (следва да се съобразят някои фактори, разбира се) и анимиран текст. Още повече, че създаването на анимиран gif (формат на файла, б. а.) е напълно по силите и на начинаещ.

Как да създадем анимирана картинка (банер) безплатно, бързо и лесно

Уточнение: картинните анимации са различни от флаш-анимациите и като технология на създаване, и като възможности и в настоящата публикация говоря само за първите.

Съществуват множество варианти да създадете лесно и бързо свое анимирано изображение, някои от които изискват да си инсталирате определена програма, а други са достъпни направо в специализирани уеб страници. Аз ще ви предложа само няколко, но изпитани решения и от двата вида, като започвам от най-лесния. Правя само една уговорка: за да анимирате изображение, трябва да разполагате с такова и/или изображенията, които искате да се редуват в анимацията.

Създаване на анимирано изображение он-лайн
Изключително лесен начин да създадете анимиран банер, аватар или картинка с друго предназначение, от само три стъпки. Просто изпращате картинките (до три наведнъж, но можете да запазите и повече в галерия), задавате скорост (време до смяната със следващата картинка) и размер на желания анимиран gif, запазвате и готово. В допълнение, сайтът генерира за вас и код, с който лесно бихте могли да сложите създадената анимация във ваш сайт или форум.
Gifup е друг инструмент за направа на анимирани картинки он-лайн, позволяващ използване на картинки от различни източници - от компютъра ви, от друг сайт, от галерия във Flickr и дори от уеб камерата ви.
    Безплатни програми за анимиране на изображения

    Програмите за анимиране на картинки или т. нар. gif-аниматори, или само "аниматори", изискват да бъдат инсталирани на компютъра ви, за да ги използвате. Повечето от тях са малки и сходни като функционалности с он-лайн аниматорите на картинки, но има и много по-професионални програми, по-богати на възможности и с много по-широк кръг на приложение, към които обаче няма да ви насочвам, заради нуждата от много часове за изучаването им за постигане на подобна цел - създаване на анимирано изображение. Ще се спра на три, сравнително лесни за използване и все пак достатъчно мощни програми за анимиране, които ще ви дадат възможност да създадете едни напълно професионални gif-анимации.
    Този безплатен gif-аниматор е много лесен за използване, а в същото време притежава доста възможности. С фокус изцяло върху създаване на анимирани изображения, Beneton Movie GIF няма да ви обърка с излишни или сложни функции. Позволява включване в анимациите на над 40 формата файлове като BMP, GIF, PNG, JPG и дори AVI. Предлага немалко готови ефекти, които можете да добавите към анимациите си с едно щракване на мишката. Организирането на реда и параметрите на отделните кадри в анимацията пък, е повече от лесно и интуитивно, което съкращава времето, нужно за достигане до готовия анимиран файл.
    Falco GIF Аниматорът притежава по-разширени възможности за създаване на анимирани изображения, позволявайки да започнете от А-Б - чертаене на фигури, рисуване, оцветяване..., т.е. създаване на първични картинки, които да използвате в анимацията си. Поддържа редица анимационни ефекти, но и инструменти за обработка на самите изображения по отношение контраст, цветова гама и др. Работи с голям диапазон файлови формати като BMP, GIF (анимирани), PNG, JPG, ICO, CUR, ANI, PCD (Kodak), TIFF, TARGA, PSD (Photoshop), DLL/EXE, ICL (Icon Library), като позволява направеното да бъде експортирано. Изполването на програмата е сравнително лесно и я намирам подходяща както за новаци, така и за специалисти.
    Тази безплатна програма е всъщност доста повече от обикновен gif-аниматор и е на едно високо професионално ниво. Тя съчетава ефектите и възможностите за анимация с немалък брой такива за редакция и обработка на изображения. Предлага инструменти, с които лесно бихте могли да нарежете или комбинирате изображения по желания от вас начин, да създадете слайдшоу, да добавите текст или друг елемент и др. От професионална гледна точка, намирам за много полезни функционалностите за групова обработка и преименуване на файлове - те просто спестяват много време, ако ви се налага да работите с голям брой изображения. Не мога да не спомена и почти уникалната функция за търсене по снимка на сходни лица в Интернет ;). Всичко това е облечено в един лесен за управление и навигация интерфейс, така че овладяването на работата с Photoscape не би ви затруднило особено.

    И с това приключвам. Надявам се информацията за тези безплатни и лесни начини да си създадете анимирани картинки да ви бъде полезна. Ще очаквам и да споделите вашите впечатления от тях или от онези, които вие вече използвате в своята работа. И на всички ви пожелавам успех и дръзновение, защото няма невъзможни неща!

    Надявам се публикацията ми да ви е допаднала и да ме подкрепите и/или препоръчате тук-там. ;)

    Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

    6 коментара:

    Георги каза...

    Бъркам ли като си мисля, че анимираните картинки забавят чувствително зареждането на сайта и по този начин дразнят потребителите, а и пречат на доброто класиране в Google?

    Unknown каза...

    Георги, ако трябва да дам отговор по принцип, то бих казал, че по-скоро бъркаш. За зареждането на една картинка в сайта е от значение нейния размер и формат, но не и дали е анимирана. В допълнение, браузърът ти първо зарежда текстовете, стиловете на страницата и тогава картинките. Отделно, че и зареждането на картинката може да отпадне, ако имаш включено някакво кеширане.

    Колкото до класирането в Гугъл, досега не съм чул за потвърждение търсачките да могат да четат какво има в един файл-картинка, още по малко дали тя е анимирана или не.

    Така че, да, по-скоро бъркаш. :)

    Анонимен каза...

    Здравей,
    разгледах http://picasion.com. Благодаря ти много за насоките!!!! Получих си нужните изображения. picasion ми генерира код към тях....Въпросът ми е, как да пооправя същия този код, че изображенията да препращат към моя сайт - сиреч банер ;)))) Опитвах до сега, но съм пълен лаик и не ми се получава. Ще имам нужда от твоята подкрепа...Надявам се да я получа.
    Поздрави
    Юлия

    Unknown каза...

    Юлия, радвам се, че статията ми ти е била полезна и си получила желания резултат - твой анимиран банер. Колкото до това накъде води той като връзка, да, трябва да редактираш кода, който picasion ти дава като заместиш адреса на тяхната връзка, с този, към който искаш да води банера ти. Т.е., намери <a href="..." и замести всичко между кавичките с твоят адрес. Получи ли се? :)

    Анонимен каза...

    Получи сееееее :))))
    Благодаря ти!!!!!
    Имаш една голяма, виртуална целувка от мен :)))))

    Поздрави!
    Юлия

    stoyan каза...

    Отлично. Но мисля, че за добрия банер се нуждаете предимно от усет към дизайна и не е толкова лесна задача, Сега за анимиране на банери се използват предимно Animate CC и GWD ,аз мога да ви изготвя такъв, повече може да видите тука https://www.adsspirit.com/

    Публикуване на коментар

    Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
    Благодаря ви!