Правила за избор и регистрация на домейн, които трябва да знаем

Как да избера добър домейн?
В света, наречен Интернет, домейнът е уникалният адрес на всеки един сайт. Но той служи и за  други цели: бизнес брандиране, мото, може да съдържа информация за съдържанието на сайта и др. Това прави името на домейна изключително важно за бъдещия успех на сайта зад него. А успехът е основна цел при създаването на всеки комерсиално насочен сайт, нали! Осъзнавайки тази зависимост, вече възникват въпроси като: "как да избера по-добро домейн име", "как да избера успешен домейн", "как да открия добър домейн за бизнеса си", "има ли фактори, които правят даден домейн по-добър" и т.н.

Ето защо, при започването на нов уеб проект, изборът на домейн име е сред първите важни задачи и е свързан с редица действия, които да гарантират, че това име ще е най-доброто за този проект. По-долу ви предлагам няколко практически правила за избор на добър домейн, които да имате предвид именно в този процес по избор на вашия нов домейн. Е, те съвсем не са всичко, което има значение, по-скоро са желаният минимум от правила, който да направи вашия избор на домейн по-обоснован и със сигурност ще са ви от полза, за да се спрете на по-доброто за вашия сайт домейн име.

Важни фактори за избор на добър домейн


  • Заложете на домейн от типа .com
Преди да изберем самото домейн име или след това, пред нас стои и въпросът с кое от всички възможни разширения да е то. За масовия Интернет потребител, обаче, .com е почти синоним и задължителен елемент на един уеб адрес. И ако вашият домейн е с друго разширение, всъщност рискувате да пълните чужди джобове, защото много от желаещите да посетят сайта ви като напишат адреса му, просто ще го завършат с .com. Така че, дори да е много важно вашият домейн да е с друго разширение, то никак няма да сбъркате, ако закупите и разширението .com.

  • Заложете на кратко домейн име
Правилото всъщност е: "колкото може по-кратко име". Защо! Помни се по-лесно, по-малка е вероятността да бъде сбъркано при предаване или при изписване, по-лесно се включва в печатни материали (като визитки и др.), позволява повече символи от адреса да влязат в индексираните от роботите на търсачките адреси на страници... По тази причина кратките имена от 4, 5 и 6 символа са сериозен обект на спекулативна търговия с домейни и е трудно дори да откриете такъв домейн, свободен за регистриране.

  • Потърсете име, включващо важна/важни думи от предназначението на сайта ви
Връзката на това правило с осигуряване по-високи позиции на сайта в резултатите от търсения е очевидна. Така че, независимо дали ще популяризирате и налагате нова марка, собственото ви фирмено име или популярно вече име на услуга или продукт, наличието на същата или свързана с това име дума във вашето домейн име би било ваше сериозно предимство. Изберете 3 до 5 думи, около които да генерирате възможни имена, но самото име не бива да съдържа повече от 3.

  • Търсете уникалност в името на домейна
Това, от една страна, ще го направи по-лесно за запомняне и по-трудно за бъркане, а от друга, вероятността да бъде и свободно за регистрация ще е по-голяма. Това правило се съчетава чудесно с предишните две, когато към набелязаните думи за име на домейн просто добавяте представки, наставки, окончания, превръщате ги в глаголи или обратно - в съществителни, като дори създавате несъществуващи такива, но с нужния ви корен и т.н. Накрая, когато съставите списъка си с подобни решения, извадете от тях онези, които напомнят на друго, вече установено и наложило се домейн име и избирайте от останалите ви предложения. А най-голям приоритет поставете на онези имена, които са най-близо до това, което хората биха написали, ако просто чуват за вашия сайт от другаде.

  • Използвайте само думи за съставяне на името на домейна
Домейн имената, в които е включено съединително тире, понякога са единствената свободна алтернатива на желания от нас домейн. Но наличието на тире, особено на повече от едно или пък на цифри, заместващи думи или букви, никак не е във ваша полза. Просто рискувате желаещите да се върнат на вашия сайт посетители никога да не успеят да го напишат правилно. Всъщност, това важи и за случаите, когато на някого просто му бъде казано за вашия сайт.

  • Внимавайте с търговските марки
Домейнът може да бъде обект на специална защита, също както търговската марка. Това е доста дълбока материя, но накратко, за да не попаднете в ситуацията да плащате някому пропуснати ползи и дори да трябва да му прехвърлите регистрирания от вас домейн, погрижете се да проверите домейна и по тази точка.


Есенцията от изброените правила за избор на добро домейн име: кратко, уникално, лесно за произнасяне, писане и запомняне, свързано с дейността и извън защитата на нечия търговска марка - такова трябва да е избраното име. Спазването им при планирането на вашия нов Интернет проект, непременно ще подпомогне неговия бъдещ успех (с избора на правилния домейн вие ще си осигурите едно сериозно стратегическо предимство, спрямо вашите конкуренти, за години напред) и може да ви спести много разходи (за реклама, за оптимизация и пр.).

Ето ви и един специализиран в проверката и генерирането на свободни домейн имена сайт, чийто инструмент можете да използвате напълно безплатно: DomainTyper

Избор на регистратор на домейни

Извън правилата за избора на домейни по-горе, ще ви обърна внимание и на още една важна за вас част -  изборът на регистратор за самата регистрация на домейна. Има ли значение къде, при кой регистратор ще регистрираме домейна! Определено има. Не, не става дума само за цена, защото разликата в цените на домейните при различните регистратори може да се нарече "пренебрежимо малка", което можете да видите и в сравнителната таблица на цени за регистрация на домейни. Става дума за условията и услугите, осигурени от регистратора, за ползването и управлението на домейна. Такива са: брой на домейните, които можем да управляваме с един профил, защита на личните данни за собственост на домейна, сложност на панела за управление, възможни действия по управлението на домейна, надеждност, бързина, поддръжка, наличие на уеб-поща и др. Тези данни е трудно да бъдат сравнително проучени, а и не винаги регистраторите ги декларират.

$6.95 Domain Offer .com .net .org

Регистрирай нов домейн
само за 10 лв!

Затова, ще ви препоръчам услугите на регистратор на домейни, който е доказано Номер 1 във всяко едно отношение - цени на домейни, условия, услуги и пр. и с който, както вече анонсирах, "Направи си сайт!" с гордост си партнира, а вие можете свободно да се възползвате от това партньорство, за да регистрирате домейни при специална цена от $6,95 на година и условия, които няма да намерите никъде другаде.


Надявам се тази статия да ви бъде полезна за вашите проекти и да ви помогне в избора на добър домейн и добър регистратор. Ще се радвам да чуя и вашите коментари и споделен опит по темата.

Вижте още полезна информация от Направи си сайт - въпроси и трикове!
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

4 коментара:

Христо каза...

Освен всичко останало домейните с com се класират по-добре от всички останали разширения. Нещо хич не маловажно при избора на домейн.

Unknown каза...

Да, Христо и този фактор е сред нещата, които имам предвид, споменавайки че доброто име на домейна може да спести от бъдещи разходи за оптимизация за търсачки.

Мая Методиева каза...

Когато си избирам нов домейн проверявам ключовите думи през google keyword tool за да видя как са търсенията. Понякога имаш късмет и някоя много търсена дума от твоята ниша е свободна. Доскоро екзакт домейните се класираха много добре. Сега вече нямам никаква представа какво се случва с тях.

Unknown каза...

Мая, много добър подход, благодаря, че сподели опита си! А за домейните и сега точните съвпадения са си плюс. :)

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!