Копиране адреси с кирилица - проблемът ви е решен

Адресите, съдържащи думи на кирилица, се генерират от все повече платформи. Дори е налице поддръжка и на домейни на кирилица. И ако те са за предпочитане, от гледна точка на четливост, разбираемост, SEO и т.н., с тях е свързан и един дребен, но досаден проблем: когато копираме адрес с кирилица, за да го поставим в друг сайт, той се изписва със съвсем други символи, неразбираеми и... правещи адреса дълъг до безкрай.

Ако и вие сте се сблъсквали с този проблем, по-долу ви предлагам лесен трик за решаването му. Но първо да обясня нагледно самия проблем.

Да кажем, че имате страница, чийто адрес е формиран като в долния пример:
http://www.opencart.bg/е-магазин-на-opencart/характеристики/

Ако копираме този адрес и го поставим в друг сайт, той ще изглежда ето така:
http://www.opencart.bg/%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-opencart/%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B8/

Ужас, да! Адресът стана, меко казано, труден за разчитане. Без да се впускам в обяснения от къде идва проблемът, минавам на решението как да запазваме кирилицата при копирането на адреси, съдържащи кирилица!

Съвсем просто е: преди да копирате съответния адрес, просто добавете/махнете наклонена черта в края на адреса. Копирайки го от адресната лента по този начин, при поставянето му в дадена страница, той ще си остане с буквите на кирилица, четлив и разбираем. Но! След това е важно да махнете/добавите тази черта в края му ръчно.

Тук съществува рискът да забравите наклонената черта, което в някои случаи ще означава заредилите така оставения от вас адрес да получат съобщение, че страницата не съществува. Затова има и друга алтернатива: преди да копирате адреса от адресната лента, добавете в края му знака "#". Така, хем ще запазите изписването на адреса на кирилица, хем и да забравите да махнете после диеза, няма опасност от "Грешка 404: Страницата не съществува".

Е, толкова за този проблем. Надявам се този малък трик да ви бъде полезен.

Можете да ме подкрепите и като препоръчате този материал.
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

3 коментара:

Добромир Панов каза...

Направо ме разби :)
Изключително полезна информация, за която не знаех. Благодаря!

Daniel Dorev каза...

Преди имах същия проблем, но от доста време използвам url shortener na bitly, което изключително удобно и ефикасно за употреба.

Анонимен каза...

Мерси много за полезната информация! Страшно много ми помогна.. може би от месец се опитвам да копирам един адрес и най-накрая се получи! Още веднъж много благодаря за инфото!!!

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!