Копиране адреси с кирилица - проблемът ви е решен

Адресите, съдържащи думи на кирилица, се генерират от все повече платформи. Дори е налице поддръжка и на домейни на кирилица. И ако те са за предпочитане, от гледна точка на четливост, разбираемост, SEO и т.н., с тях е свързан и един дребен, но досаден проблем: когато копираме адрес с кирилица, за да го поставим в друг сайт, той се изписва със съвсем други символи, неразбираеми и... правещи адреса дълъг до безкрай.

Ако и вие сте се сблъсквали с този проблем, по-долу ви предлагам лесен трик за решаването му. Но първо да обясня нагледно самия проблем.

Да кажем, че имате страница, чийто адрес е формиран като в долния пример:
http://www.opencart.bg/е-магазин-на-opencart/характеристики/

Ако копираме този адрес и го поставим в друг сайт, той ще изглежда ето така:
http://www.opencart.bg/%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-opencart/%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B8/

Ужас, да! Адресът стана, меко казано, труден за разчитане. Без да се впускам в обяснения от къде идва проблемът, минавам на решението как да запазваме кирилицата при копирането на адреси, съдържащи кирилица!

Съвсем просто е: преди да копирате съответния адрес, просто добавете/махнете наклонена черта в края на адреса. Копирайки го от адресната лента по този начин, при поставянето му в дадена страница, той ще си остане с буквите на кирилица, четлив и разбираем. Но! След това е важно да махнете/добавите тази черта в края му ръчно.

Тук съществува рискът да забравите наклонената черта, което в някои случаи ще означава заредилите така оставения от вас адрес да получат съобщение, че страницата не съществува. Затова има и друга алтернатива: преди да копирате адреса от адресната лента, добавете в края му знака "#". Така, хем ще запазите изписването на адреса на кирилица, хем и да забравите да махнете после диеза, няма опасност от "Грешка 404: Страницата не съществува".

Е, толкова за този проблем. Надявам се този малък трик да ви бъде полезен.

Можете да ме подкрепите и като препоръчате този материал.
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

4 коментара:

Добромир Панов каза...

Направо ме разби :)
Изключително полезна информация, за която не знаех. Благодаря!

Daniel Dorev каза...

Преди имах същия проблем, но от доста време използвам url shortener na bitly, което изключително удобно и ефикасно за употреба.

Анонимен каза...

Мерси много за полезната информация! Страшно много ми помогна.. може би от месец се опитвам да копирам един адрес и най-накрая се получи! Още веднъж много благодаря за инфото!!!

lina каза...

Браво и мноого благодаря.

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!