Любопитни факти от българската търсачка Napred.bg

Днес имам удоволствието да публикувам статия-интервю за един български проект за Интернет търсачка, базирана на търсачката Google, специално фокусирана в помощ на българските потребители. Надявам се информацията за него да ви бъде както интересна и забавна, така и полезна във вашите търсения в Интернет. Без повече уводни думи, "давам думата" на самия автор на проекта.


- Представи се на моите читатели?

- Казвам се Калин Каракехайов и се занимавам с Интернет реклама и SEO от 5 години.


- Каква е идеята на проекта ти?

- Да създадем търсачка, която да бъде оптимална за българските потребителите във всеки един детайл, без да преоткриваме топлата вода, която е отдавна открита от Google и така създадохме Napred.bg



- Какво реално повече давате с нея на потребителите?

- Napred.bg стъпва върху постигнатото от Google, но и се подобрява ръчно, като от резултатите умно се "режат" явно безполезни сайтове. Тя използва директно търсене в редица сайтове за по-богати резултати (Zamunda, Youtube, Wikipedia и др.), а при ясно търсене, например "разписание на влаковете" директно пренасочва към нужния сайт, в случая www.bdz.bg. Освен това, търсачката поправя неволни грешки - ако си забравите клавиатурата на БДС и напишете "ьфэ", все пак попадате в www.abv.bg.


- Добре, а следите ли какво търсят българите?

- Да, вече повече от година хиляди българи използват Napred.bg, за да намират необходимото им в Интернет и за този период ние - екипът на търсачката - събрахме доста голяма база с данни за това, как и какво търсят нейните потребители.


- И кое е най-търсеното от тях?

- Според статистиката на сайта, най-търсената дума е „Facebook”. След това се нареждат търсенията на новинарски сайтове и тези за „гледане на филми онлайн”.


- Нима все още има някой да не му знае адреса на Фейсбук?!

- Явно, а и твърденията „Никой вече не праща картички и поздрави, всичко минава през Фейсбук” не са съвсем верни. Хиляди са търсенията за картички и пожелания по различни поводи – като се започне от стандартните поздрави за рожден ден, имен ден, осми март и други официални и религиозни празници и се стигне до забавните „пиянски пожелания за рожден ден”, „пожелания за медицинска сестра” и странното „пожелания за razdiala”.

Турските сериали, също се радват на голям интерес. Търсения от сорта на „za6to niama pepel ot rozi” и други, свързани с това кога и къде ще дават епизод на актуалните турски сапунки са нещо обичайно.


- А някакви по-интересни или забавни търсения забелязали ли сте?

- О, да, култови са търсенията “Как да хакнем топломера”, „kak da mahna balon4etata”, „къде да намеря парите”, „marzi me da gledam, kwo da prawq”, сгради неподвижно закрепени за земята какво е” и други.


- Не мога да не забележа българския "правопис" в тия търсения, това масово ли е?

- Със съжаление отчитаме факта, че всяко второ търсене е с правописна грешка и понякога далеч не само една. Фрапиращ пример е търсенето за известния сайт за онлайн филми Kolizeum, написан “Kuleziom” - 4 грешки в една дума!

А и въпреки претенциите ни като българи, че сме много „в час с Интернета”, търсения като “w.w.w. prodavalnik .kom”, поставят под въпрос доколко е добра Интернет културата ни.


- Е, търсачката ни "разбира" и така, нали?

- В тази част, да. Но явно много хора смятат, че търсачките са нещо свръхестествено и могат да "отговарят" на въпроси, а не че просто ще изведат резултати за въведения от потребителя текстов низ, намерен в N сайта в мрежата. Задават въпроси като „как да гледам повече ефирни телевизии от димитровград”, "кой спечели умна и красива" и т.н. Дори споделят с тях душевните си терзания – „той не ме харесва” и „аз съм нищожество”.


- Може би това е бъдещето - на умните търсачки?

- "Това" само ни амбицира да работим още по-упорито, за да може търсачката адекватно да отговаря на българския манталитет в търсенията.


- Благодаря ти за това интервю и ще се радвам пак да ми гостуваш, надявам се с още интересна информация за проекта. Пожелавам ти успех с Napred.bg и занапред!


Ако и вие ползвате Napred.bg, ще се радвам да споделите впечатленията си тук. А от екипа на търсачката ще се радват да чуят ваши мнения и/или препоръки и на Фейсбук страницата на проекта.
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!