Лесно поставяне на Фейсбук притурки

Социалните приставки (притурки, джаджи) отдавна се наложиха като част от съвременните уеб стандарти и, логично, всеки сайт, желаещ да има стабилна или все по-голяма посещаемост, би трябвало да предлага някакъв вариант за своите посетители лесно да споделят за него или негово съдържание в своите кръгове в социалните мрежи. Собствениците на сайтове, базирани на готови платформи са улеснени в интегрирането на социални притурки и функционалности, чрез използването на вече създадени разширения за това за тяхната платформа. Такива има дори в изобилие. И понякога точно това може да се окаже проблем - как да намерим и изберем по-добрата от възможностите за споделяне в мрежата, при това изискваща минимум усилия и познания, за да бъде интегрирана/използвана, както и несъдържаща някакви допълнителни неща, които ние не искаме! За собствениците на персонално разработени платформи (custom solutions), пък включването на подобни социални притурки рядко е възможна без намесата на техния разработчик (разбирай допълнително заплащане). Е, може би информацията по-долу ще е полезна и за двете групи.

Как да добавим Фейсбук бутони и джаджи в сайта си бързо, лесно и безплатно

За целта са ни нужни основно две неща:
  1. достъп до администрацията на нашия сайт;
  2. да посетим официалната страница на Фейсбук за разработчици с конфигуратори на притурки.
Ще добавя, че за някои функционалности може да са ни нужни и други неща, като собствена Фейсбук страница, например или пък малко повече познания и достъп до редакция кода на сайта ни, но това бързо ще ви става ясно още при започване на процеса, описан по-долу.

Иначе, достъпът до администрацията на нашия сайт ще ни осигури възможността да поставим кода на съответната функционалност за социално споделяне на желаното място в сайта ни, а официалната страница на Фейсбук за разработчици ще ни позволи да си създадем и персонализираме своята, желана в сайта ни функционалност, само с няколко щраквания, използвайки предоставените за целта от Фейсбук, конфигуратори на притурки.

Стъпка 1 - избор на притурка

Едва ли ще са ви необходими някакви пояснения тук, просто отваряте страницата с Фейсбук притурките (вж. по-горе) и се ориентирате коя от всичките единайсет е онази, която ви е нужна. За съжаление, страницата е само на английски, но картинките са достатъчно ясни, за да ви ориентират какво ще получите от даденото разширение. Все пак, ще поясня най-популярните от тях:
  • LikeButton - позволява харесване с Фейсбук профил на страницата, в която е поставен; 
  • LikeBox - показва какво се публикува във посочената от вас Фейсбук страница, заедно с лицата на феновете, които са в нея, заедно с възможност да бъде харесана;
  • Comment - позволява на посетителите да коментират в страницата, където сте сложили притурката с техен Фейсбук, Яху, АОЛ или Хотмейл профил;
  • Facepile - показва потребителите, свързали се с някакво социално действие, например харесване или регистрация, с посочената от вас страница.

Стъпка 2 - персонализиране на притурката

След като вече сте решили коя функционалност искате да добавите в сайта си, следва да щракнете върху нея и ще ви се отвори страницата, в която е и конфигуратора на този вид притурка. В него ще трябва да въведете някои данни (различни според различните притурки) и най-вероятно след 2 минути ще сте създали притурката такава, каквато искате да бъде (през цялото време ще виждате и самия резултат, променящ се според настройките, които правите, в реално време).

Стъпка 3 - поставяне на притурката в сайта

Всъщност, тази стъпка е май най-лесната част. Защото персонализираната от вас току-що притурка се поставя на желаното място в сайта буквално с копиране в него на два  реда код, съгласно лесни за изпълнение указания. Е, добре, ще имате избор измежду няколко възможни начина за интеграция на притурката - разгледайте ги и си изберете онзи, който ще ви е най-лесен за реализация. В повечето случаи това би била опцията "Адрес" или "URL" (в зависимост от това на какъв език е браузърът ви.

Ето, например по-долу една такава притурка за коментари, която генерирах точно за 1 минута: заповядайте, коментирайте :).


Това е - бърза, лесна и безплатна - процедурата по създаване на Фейсбук джаджи, които да поставим в нашите сайтове. И ако вие все още нямате такива във вашия сайт, независимо дали той е динамичен или статичен, или пък искате да имате и още от тях, ви остава просто да си ги добавите. А след като сте готови, похвалете се с новата ви социална притурка и тук! :)

Можете да ме подкрепите и като препоръчате този материал.

Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

7 коментара:

Анонимен каза...

Господин Митев, благодаря за съветите, които ми дадохте, сега вече имам много по-малко неизвестни относно създаването на безплатен сайт

Анонимен каза...

Интересувам се от сайт за авточасти и онлайн магазин към него и съответната им цена ?

Unknown каза...

Ще се радвам да ви предложа цена за изработката на ваш сайт и е-магазин, само ще е нужно да детайлизирате какво искате да има в сайта като функционалности (какво и къде да могат да правят посетителите и администраторите). Така че пишете ми на info @ napravisisait.com :)

Анонимен каза...

Здравейте,интересувам се от изработването на онлайн магазин за книги и съответната цена?Благодаря!

Анонимен каза...

Фейсбук кутията не се показва на сайта, генерирам код и го слагам, но не се показва. има ли нещо друго което да се прави?

Ивайло каза...

Господин Митев, благодаря за съветите, които ми дадохте, сега вече имам много по-малко неизвестни относно създаването на безплатен сайт

Русе каза...

Според мен тук може да се намери добър сайт на сносни цени. статията е доста полезна.

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!