Как да направя списък само с избрани публикации в Blogger

Да кажем, че искате да имате в страничната си лента секция, в която автоматично да се показват само определени от вас заглавия. Не списък с "най-новите", а с точно онези, които искате. Решението е в използването, тъкмо на тази съществуващата за добавяне джаджа, наречена "Емисия" (Feed), но настроена към емисиите на сайта така, че да покаже списък с публикациите ни само от една избрана категория, а не от всички.

Ето как става: най-напред трябва за всички онези публикации, които искате да са във вашия списък, да слагате един и същ нов етикет, напр. "важно". Така създавате, разбира се, нова категория, която ще обедини публикациите, съдържащи този етикет. След това ще ви трябва вашия уникален блог номер (blogID). Ще го откриете лесно, ако влезете в Публикация -> Създаване и погледнете в адрес-бара на браузъра - номерът ви е там, точно след blogID=. Копирайте го и го поставете на мястото на номера в следния адрес:
http://www2.blogger.com/feeds/8522087636739170217/posts/default/-/важно
Следва да замените и думата "важно" с етикета, който поставихте на избраните публикации.

Трикът е в този адрес. Той всъщност е емисия на сайта за конкретната категория и може да се приложи за всяка една категория (етикет). След като актуализирате адреса с нужните данни, копирайте го. Идете в Оформление -> Добавяне на притурка, изберете "Емисия" и в полето за адрес на емисията поставете създадения от вас. Натиснете "Напред" и ако сте се справили, в полето долу ще се визуализира списък с избраните от вас заглавия, в които сте поставили избрания нов етикет. Остава да дадете заглавие на секцията, да запазите и позиционирате притурката на желаното място в сайта, след което можете да се насладите на ефекта.

Недостатък при този трик, както и въобще при работата с автоматизираните списъци, е че много често заглавията на публикациите остават онези, с които те първоначално са били създадени. Т.е. ако сте създали публикация с име например "Used cars", а после сте го заменили с "Коли на старо", във вашия списък е вероятно да се показва първото заглавие. Но не е задължително.

Ако информацията ви е била полезна, моля вижте как да подкрепите сайта!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

2 коментара:

Plamih каза...

Здравейте, интересува ме мога ли да направя подобен списък с избрани емисии от RSS-полето на външен сайт, който да сложа в моята интернет-страница като връзки? Един вид да избирам емисии от някой сайт и те да се публикуват като новини в моята страница?

Unknown каза...

plamih, такова филтриране на чужда емисия принципно е възможно, но изисква малко програмни умения като от значение ще е и в какъв формат се излъчва самата емисия.

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!