Как се работи с категории в Wordpress

Категорията (група, към която дадено заглавие подчинено принадлежи) играе важна роля в структурирането на публикациите в блога. И докато в blogger подобна възможност, на пръв поглед липсва, то тя е лесно разбираема и приложима в wordpress.

В wordpress имаме възможност не само да създаваме категории за нашите публикации, но и да поставяме тези категории като подкатегории на други в йерархичен модел. Отворете Табло -> Управление -> Категории. Ако сте създали вече категории, те са в списъка на тази страница, като имената на подкатегориите се предшестват от едно, две или повече тирета, в зависимост от йерархичното им ниво. Ако все още не сте създали, можете да го направите от формата за това по-долу на същата страница. Нужно е само да въведете наименование за категорията и да натиснете бутон "Нова категория". По подразбиране, тя се създава като самостоятелна, но можем да укажем принадлежност на категорията, като изберем нейна родителска категория от падащото меню, съдържащо списък с всички създадени от нас категории.

Веднъж създадена, дадена категория може изключително лесно да бъде присъединена към една или друга родителска категория, или да се превърне в самостоятелна. Просто трябва да изберем тази категория (кликнете върху името й), да направим желаните промени (наименование, описание или родителска категория) и да запазим промените, като натиснем бутон "Редактиране на категория".

Когато създаваме публикациите си, те автоматично ще се записват в указаната от нас в Настройки -> Публикации -> Категория по подразбиране за публикации категория, освен ако не укажем ръчно друга или други категории преди да публикуваме. Разбира се, това можем да променим и впоследствие, ако отворим съответната публикация за редакция и изберем с отметка желаните категории, в които тя да бъде включена.

Всичко това е много лесно и бързо за изпълнение. След което, можем да се възползваме и от джаджата за категории, показваща ги във вид на меню в страничната лента на сайта. Ето как изглежда на практика в един от вариантите си това в сайт (вижте секция "Прочетете" горе в ляво). А вие можете да експериментирате и с други модели за визуализация на категориите. Важното е, че информацията на вашия сайт е вече много добре организирана и лесно достъпна за посетителите ви.

Ако информацията ви е била полезна, моля вижте тук!

Направи си сайт - въпроси и отговори
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

1 коментара:

jani каза...

Здравейте! Аз имам онлайн магазина и не мога да коригирам вече създадените категории. Имате ли идея къде може да е грешката?
Предварително ви благодаря

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!