Направете сайта си интерактивен

Използвайки начините да популяризирате безплатно сайта си и да увеличите трафика на посетители към него, вие вероятно бихте искали и да задържите посетителите си, т.е. да ги накарате да се връщат в него регулярно отново и отново. За това също има правила, техники и методи. И един от тях е да направите сайта си интерактивен. С други думи, да дадете на посетителите си възможността да бъдат активни участници в неговото развитие. Но докато за сайтовете тип "форум" това е основна характеристика, то за повечето страници, статични или динамични, се изисква допълнително усилие, за да бъдат те превърнати в наистина интерактивни сайтове.

Основната идея на този похват е в това, че ако посетителите на сайта ви "имат думата", имат възможността да напишат тема, мнение, да зададат въпрос и да получат отговор и т.н., те много вероятно ще се възползват, а в резултат на това и ще се превърнат в редовни ваши посетители-участници, които дори ще привличат нови такива. Следствието е желаната от вас стабилна и увеличаваща се посещаемост на сайта ви, което пък вие можете винаги да превърнете в пари.

Няма да се спирам на стандартните вече за повечето сайтове възможности за оставяне на коментари или оценки към дадена публикация или формата за обратна връзка именно, защото са стандартни. Искам да обърна вниманието ви към други безплатни и при това лесни за интегриране форми, осигуряващи интерактивност на вашия сайт.

Какво ще бъде вашето поведение в сайт, на който откривате например уеб-чат, позволяващ ви да говорите било с другите посетители в сайта, било с всички потребители, включили се към някаква мрежа за директна комуникация? А ако, заинтригувани от някакъв въпрос или материал, или стока и т.н. в този сайт, поискате да получите отговор или да обсъдите нещо в реално време и видите поле за директен разговор с представител на сайта? А ако сайтът ви дава възможност за видеоконферентна връзка с този представител, да изпратите и получите файл...? Предполагам такъв сайт лесно би се появил във вашите Отметки (Favorites). Тогава защо да не дадете малко повече "живот" на своя сайт с точно такива джаджи, още повече, ако няма да ви струва пари?

И да премина по същество точно към една такава джаджа, съчетаваща всичко изброено по-горе в едно лесно за употреба и интегриране в сайт безплатно решение - meebo.




Снимката ясно показва обхвата на мрежи за комуникация, с които meebo ще снабди вашия сайт. Вие ще бъдете достъпни за своите посетители, независимо дали сте на линия или не. Програмата запазва съобщенията до вас и когато влезете в нея с името и паролата си, бивате известявани за всички такива. Разполагате с целия изброен по-горе инструментариум (да не се повтарям), възможността да говорите един-на-един или в създадена от вас стая с вашите посетители, както и с улеснението да ползвате meebo не само през уеб (чрез плъгин за Firefox), но и през мобилен телефон.
Zoho Chat (Meebo бе закупен от Гугъл и точно тази функционалност бе премахната, така че вижте алтернативата).

Стархотно, нали! Интерактивност от всякъде. Програмата е безплатна и не изисква смъкване, инсталации и пр. Всичко си е уеб-базирано, лесно и приятно за работа. А интегрирането в wordpress или blogger се свежда до копи и пейст на малко код - просто и лесно. Ами, това е от мен по темата засега. Можете да видите работеща тази джаджа и в моя сайт (напр. тук). Желая ви приятна работа (интерактивизация)!

Ако информацията ви е била полезна, подкрепете ме!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

2 коментара:

Анонимен каза...

Опитах, но неможах да добавя тази пробграмка към блога си. Копирах кода от сайта в HTML кода на блога, но не го приема. Сигурно бъркам нещо, но незнам какво.
Иначе самата статийка е супер полезна и интерсна. Само дето аз неможах да се възползвам от нея.

Unknown каза...

Анонимен, на коя платформа е блогът ти? И в коя част от HTML кода му точно поставяш кода на meebo?

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!