Meebo премина към Google, който ще запази само някои от предлаганите услуги


Гугъл редовно придобива нови Интернет компании и една от последните му покупки, обявена в началото на миналия месец, бе Meebo. Стартирала преди 7 години като start-up проект за създаване на интерактивна комуникационна среда за посетителите на страници в Интернет, Мийбо успя да се развие дотам, че не само да предложи на потребителите голямо разнообразие от услуги, към които съм ви насочвал и аз от страниците на "Направи си сайт!" (вж. "Направете сайта си интерактивен" от октомври 2008 г.), но и да генерира сериозни приходи от рекламодатели, а в резултат на всичко това, по последни оценки, стойността на компанията достигна около 70 млн. щ. долара - завиден резултат за проект, стартиран в "гаража", нали!

В случая коментирам тази сделка, за да напомня две неща:
  • ако имате свой Интернет проект, той също може да бъде на мястото на Meebo след 7 години (дай Боже всекиму!);
  • ако ползвате Meebo продукти в своите сайтове - една голяма част от предлаганите от Мийбо услуги ще бъдат спрени: споделянето в Мийбо, MeeboMe, както и всички мобилни приложения за Мийбо. Датата на спирането: 11.07.2012 г.
Логично е новият собственик Гугъл да има свои планове за придобивката, т.е. да се фокусира само върху онези услуги, които се вписват в общата картинка за развитието на компанията. В резултат на това фокусиране, Гугъл ще запазят само Мийбо лентата (Meebo Bar), която обаче, много вероятно, Гугъл ще превърнат в нещо още по-добро, полезно и, вероятно, все така безплатно. Но по това тепърва предстои да видим какво ще се случи.

И да се върна към спирането на Мийбо: ако вие сте се възползвали от възможностите да интегрирате в своя сайт форма за чат с посетителите си или виртуална стая за разговори (преустановена като поддръжка по-рано тази година), ще следва да премахнете съответните кодове от страниците си съвсем скоро. В тази връзка, пред вас има две възможни продължения:
  1. Да информирате посетителите си, че тази функционалност вече няма да е налична.
  2. Да намерите и интегрирате друго подобно решение. По възможност безплатно.

И ако първият вариант е нежелан, то аз имам добри новини за вас. Освен zopim (за тази възможност писах в "Как да направим сайта си по-ефективен"), във вторият от горните варианти попада и едно друго предложение: Zoho Chat Beta.

Моят опит със Zoho Chat е съвсем отскоро и досега е само положителен. Затова ви препоръчвам да го разгледате и вие. Само ще спомена, че той е дори по-богат на възможности от Meebo и е отлична негова алтернатива за внасяне на интерактивност в сайтовете ни. Освен това, можете да активирате свой профил в системата много бързо - чрез друг, съществуващ ваш профил в Гугъл, Фейсбук, Яху и т.н., т. е. без допълнителна регистрация.

Zoho Chat е  все още бета версия, но е напълно функционален и, най-важното, безплатен. А какво позволява?! Накратко казано, с него можете да имате в сайта си три различни неща:
  • чат за поддръжка (с всичко необходимо за подобна дейност)
  • чат за посетители (общ, групов чат)
  • чат "едно-на-едно"

Нагледно можете да видите последния модел чат в страницата за безплатни консултации с мен. Можете да се включите също и в чат за посетители, какъвто съм поставил най-долу в сайта като виртуална стая за разговори. Чат за поддръжка все още не съм интегрирал, но е интересна възможност и вероятно скоро ще имам опит от първо лице и с нея, но вие не чакайте, а пробвайте сами. От това, което аз виждам до момента, смятам че ще останете доволни.

Отделно, Zoho Chat ви предоставя възможности като тази да сте едновременно във всички свои профили в най-популярните съобщителни мрежи, да споделяте работния екран на своя компютър, да си проверявате пощата и др.

Повече информация за Zoho Chat можете да намерите в сайта им, аз само ще допълня, че създаването на елемента, от който се нуждаете и вграждането му на желаното място във вашия сайт, е наистина лесно и бързо.

Надявам се горната информация да ви бъде полезна, а ако вече използвате някоя от посочените тук алтернативи на Meebo, или пък някоя друга, или пък имате впечатления за няколко такива, то споделете - нека си бъдем полезни!

Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

1 коментара:

Поля Георгиева каза...

Доста жалко е това, че Meebo вече спира да съществува. Не, че ми е чата им, а по начина, по който Google превзема компании. Въобще не ги харесвам, а те се разпространяват все повече.

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!