10-те най-популярни безплатни CMS

Вече сте разбрали, че можете да си създадете собствен сайт безплатно и лесно, като ползвате готови платформи, без да се грижите за хостинг планове и домейн имена. Но вие можете да изпробвате способностите си да се справите с управление на такава платформа и върху собствен хостинг и домейн, което ще ви даде много повече възможности за развитието на вашия сайт. Тогава, изборът на конкретната платформа, която най-добре да отговори на нуждите и целите ви, може да ви отнеме доста време. Вярвам, че с материала по-долу ще ви спестя ровене, проверки, сравняване и т.н., като ви дам полезна информация за 10-те най-популярни безплатни системи за управление на съдържанието (top ten free CMS).



Drupal е CSM изключително подходяща за изграждане на личен или фирмен сайт с поддръжка на блог и форум. Вградените модули дават възможност за подредба на съдържанието по категории, оптимизация за търсачки, публикуване на новини от сайта ви в други сайтове с RSS и много други функции. Не случайно CMS Drupal печели за 2-ра поредна година наградата за най-добра CMS - тя стои зад сайтове като Warner Bros. Records, Forbes, AOL, Yahoo!. Има поддръжка на български.



Joomla! е на 2-ро място в класацията на най-добрите платформи за управление на съдържанието с отворен код (Open Source Content Management Systems). Използва се за всичко - от малки лични сайтове до сложни корпоративни уеб-решения. Заради богатството на възможности и степента на сигурност, тази CMS платформа е сред предпочитаните и от правителствени, и от академични организации. При това Joomla! е едновременно лесна за инсталиране и лесна за управление.



phpWebSite е много мощна система за управление на съдържание (CMS), разработена от и за нуждите на академичната общност в Америка, което само по себе си говори за нейните възможности. Някои от функциите в нея са без аналог в други CMS.



WordPress е създаден като блог скрипт с отворен код, за създаване и управление на сайт с множество автори и регулярни публикации, при това с богати възможности по отношение дизайн и допълнително вграждане на функционалности. С развитието на платформата, тя излезе от рамките на само блог-платформа и се превърна в една от най-популярните CMS. WordPress има поддръжка на български и е лесен за инсталиране и управление, което го прави може би най-разпространената CMS у нас.



b2evolution е също блог скрипт, но позволяващ изграждане и управление на множество блогове, включени в категории и подкатегории. Като wordpress има богат избор от готови шаблони, но и допълнителни функции, свързани с управлението на потребителите и управлението на файлове и снимки - публикуване, организиране, търсене. b2evolution няма поддръжка (засега) на български.



phpBB е широко разпространен форум скрипт. Работи безупречно, има лесен за ориентация, богат панел за управление и много добър изглед. Може лесно да бъде персонализиран. Има поддръжка на български.



SMF (Simple Machines Forum) е ново поколение пакет за социални мрежи и е добре подплатен с готови функции, позволяващи голяма гъвкавост, дори за интегриране с други CMS, без да изисква големи системни ресурси. Има поддръжка на български.



OS Commerce е страхотна CMS, ориентирана изключително към създаването и управлението на он-лайн магазин. Има голямо разнообразие от модули и поддържа почти всеки вариант за разплащане в нета. Отвореният код ви дава възможност да персонализирате дизайна на вашия е-магазин изцяло по ваш вкус.



Coppermine е галерийна система за изображения, позволяваща лесното им организиране в категории и албуми, в публични или с ограничен достъп галерии, използването им за създаване на електронни картички и много други.


CMS Made Simple абсолютно си отговаря на името, позволявайки опростено, бързо и лесно създаване и управление на съдържание. Не разполага с много от функциите, характерни за Drupal, WordPress или Joomla, но е добра възможност за всеки, търсещ вариант за он-лайн изява, без да трябва да минава курсове за това. Все пак CMS Made Simple предлага достатъчно възможности за управление на съдържанието, за което свидетелства 2-то й място в класацията за най-обещаваща CMS.


MediaWiki е софтуерът, който стои зад добре известната Wikipedia. Това говори достатъчно за характеристиките и възможностите на платформата. Има поддръжка на български.

Е, изберете си платформа, изберете си име (домейн), изберете си хостинг и когато завършите сайта си, регистрирайте го в основните търсачки, за да ви намират от цял свят.
Ако информацията ви е била полезна, вероятно бихте искали да ме подкрепите!

Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!