Изработка на сайт или защо готовите системи за управление на съдържание са печелившият избор!

За стандартната изработка на сайт, практикувана от традиционалистите в бранша, от основно значение е само какво клиентът иска да получи. Обикновено, той трябва да се справи с една обстойна описателна дейност по оформянето на т. нар. задание за изработка на сайт, а компанията-разработчик, респ. програмистът, има грижата да изпълни това задание. Но дали това е печелившият избор за бъдещия собственик на поръчания сайт!

Като уеб консултант, аз все по-често се сблъсквам с този въпрос, когато собственици на сайтове ме потърсят, защото "нещо сайтът не върви", "сайтът го няма в резултатите на търсачките", "трябва да се добавят нови функции" или просто, за да проверят дали са получили това, за което са платили, защото работата на консултанта е да подпомага взимането на най-ефективното решение, като дава информация и оценка на алтернативите, но същевременно и защитава интересите на своя клиент така, сякаш са негови собствени. Нещо, което всеки мой клиент ще потвърди, че е получил, а всъщност много малко разработчици могат и съответно включват при обслужването на своите клиенти. В този смисъл, отговорът на горния въпрос е, че изработката на сайт по традиционния начин, е все повече "лоша инвестиция".

Кое тогава, е "печеливш избор"! 

Уважаеми бъдещи собственици на сайтове, които по една или друга причина, не сте ангажирали или не смятате да ангажирате на своя страна уеб консултант! Вярвам, че подплатени с информацията по-долу, ще можете да направите наистина печеливш избор и защитите по-добре инвестициите си, когато дойде моментът да поръчате изработката на нужния ви сайт.

Ще започна отзад напред, като поставя въпроса за това "каква е крайната цел на един сайт". Експертите в областта на маркетинг консултациите ще посочат една основна цел: сайтът да се индексира и класира в търсачките. Потребителите ще посочат други, а вие като управляващи съдържанието на сайта - трети. Ясно е, че вие, оформяйки едно задание за изработка на желания от вас сайт, не бихте могли да обхванете в цялост всички аспекти и фактори, които имат отношение към превръщането на един сайт в "печеливш", за да ги подадете към разработчика си. И ако той изпълнява само това, което вижда написано в това задание, като очевидно следствие вие ще се сдобиете с един ограничен в една или повече посоки продукт. И рано или късно, ще се озовете в позицията на цитираните по-горе мои клиенти.

И така, дефинирахме проблема, а ето и алтернативата, знанието на която, ще ви постави в съвсем различна стартова позиция и пред един съвсем различен избор: да вложите много време, ресурси и усилия, за да поръчате и получите един ограничен продукт или да вложите малко време, ресурси и усилия, за да поръчате и получите един "печеливш" продукт.

Тази алтернатива е да вашият сайт да бъде създаден на базата на някоя от водещите и безплатни за ползване системи за управление на уеб съдържание.

Какво са системите за управление на съдържание (CMS, content management systems), защо са безплатни и коя от всички тях е подходяща за вашия проект, можете да си изясните сравнително лесно, било като потърсите информация в сайта ми или в Интернет, било чрез консултация със специалист. Но и без това, с избора да базирате своя сайт на таква система, вие вече сте на пътя към сдобиването с "печеливш" сайт. Подробната обосновка на това ми твърдение би била твърде дълга за целите на тази публикация (но пък съм на разположение за платена консултация по темата), затова ще ви насоча направо към две от готовите системи за управление на съдържание, които ви препоръчвам за основа на вашите сайтове: Wordpress и Drupal.
Лога на Drupal и WordPress


Не много отдавна, писах в един форум за уебмастъри, че препоръчвам за създаването на динамичен сайт да се ползва блог-платформата Wordpress (уърдпрес). Че като гракнаха всички: "как може да наричаш един блог сайт", то само що не ме пребиха с камъни. Но с две думи: никой от тях не би ви препоръчал блог-платформа да служи за основа на вашия сайт и ще ви убеждава, че единствено специално разработен по вашето задание сайт е истински сайт. Само че, благодарение на напредъка в разработването на този софтуер, първоначално създаден за управление на блог-съдържание, това вече не е така. Линията между конвенционални уебсайтове и блогове вече я няма. Нещо повече, платформата Уърдпрес се превърна в една от най-мощните и гъвкави системи за управление на съдържание на интернет страници, съчетаваща едновременно богатство от възможности и лекота за използване. При това, много малко от функциите в нея ще са ви излишни и тъй като тя е и напълно безплатна, платформата едновременно ви спестява средства и ви обогатява с възможности, които иначе може и да не се сетите да поръчате, а са нужни на всеки "печеливш" сайт.

Е, не е ли по-добре да не пишете задание и да похарчите пари само за изграждане на визията и функционирането на сайта си, а да получите и многофункционална, конфигуруема система за управлението му, която автоматично ще направи сайта ви "харесван" от търсачките, от потребителите му и от вас, ще способства и ще ви позволи неговото развитие без нуждата от програмист?

За Drupal, система за управление на съдържание, на която са базирани световно известни сайтове и портали, мога да дам съвсем кратко определение: Drupal може всичко по-добре! Единственият му "недостатък" е, че е твърде сложен за начинаещи сайтостроители и собственици, които искат сами да управляват сайта си. Wordpress може да се определи като една олекотена версия на система за управление на съдържание, в сравнение с Drupal. Но пък с WordPress можете да създадете, развивате и управлявате сайт значително по-бързо и лесно. Коя от двете да изберете за вашия сайт, тогава? Лесно е: 90% от динамичните сайтове могат да се направят на WordPress. Т.е., потърсете Drupal само ако сте се убедили, че WordPress не може да осъществи желаното от вас управление на съдържание.

Това е моят съвет към вас - бъдещи собственици на сайтове: направете печелившия избор! Ето, този съвет се крие и зад едно от рекламните ми послания като консултант към моите потенциални клиенти: "Вашият сайт може повече - позволете му да ви го докаже!".

Можете да ме подкрепите или да препоръчате този материал, ако ви е харесал!

Ако желаете да научите повече за WordPress и Drupal и как конкретно можете да изграждате сайтове с тях, можете да се включите в безплатните семинари по темата, професионално организирани и водени от Калин и Владо в Математическия факултет към СУ.
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

2 коментара:

Диана каза...

Не пропускайте първия ДрупалКемп в България, на 22 и 23 януари в Червената къща в София.
Ще се срещнете с интересни гост-лектори и специалисти, ще можете да създадете нови контакти и да участвате в различни дискусии. Ще има сесии за новата версия 7 на Drupal, SEO, Drupal за правителствени проекти , jQuery, как да печелим пари от Интернет,Drupal Gardens, Блиц анализ по ползваемост - на живо и много други.

Ако искате да представите свой проект, case study,бизнес стратегия или интересна за аудиторията презентация, можете да предадете предложение за сесия до понеделник 10.01.
Част от програмата е инициативата Coding for a cause, на която друпалисти от България, Европа и САЩ демонстрационно ще разработят Друпал уеб страница за нуждите на обществено значима кауза.

За повече информация,регистрация и билет: DrupalCamp Sofia 2011
За стипендия и доброволци:стипендия


“Червената къща” (ул. Любен Каравелов № 15, София 1142)
Събота, 22.01.2011 oт 9 – 17ч.
Неделя, 23.01.2011 oт 10 – 17ч.

www.drupalcamp.bg

Unknown каза...

Диана, благодаря ти, че правиш този полезен анонс за читателите на "Направи си сайт!" Надявам се срещата в Червената къща да бъде полезна на всички, които се включат. Мен със сигурност ме пиши :).

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!