Кое да избера - wordpress или blogger

Най-лесно на въпроса "Кое е по-доброто за мен между уърдпрес и блогър?", ще си отговорите, като отговорите на един друг въпрос: "Доколко разбирам от програмиране на уеб-съдържание?". Ако сте начинаещ или не разбирате нищо в тази област, то направете си сайт в wordpress. Ако сте по-напреднал, ако знаете какво е HTML, синтаксис, CSS и не би ви притеснявало, ако трябва да променяте или пишете код, то насочете се към blogger. Защо?

Wordpress.com е с много по-голяма част готови решения по отношение организиране и управление на съдържанието на сайта ви, позволява много бързо и лесно структуриране на информацията, която ще или се съдържа в сайта. Има богат набор от шаблони, които само чакат да бъдат използвани. Затова и не са нужни особени знания, за развитие и управление на сайта. За сметка на това сте ограничени в определени рамки по отношение персонализиране на форми и използване на функционалности в него, но за по-напредналите wordpress.org премахва и тези ограничения, превръщайки платформата в най-доброто безплатно решение за лесно създаване и управление на собствен сайт.

Blogger.com пък предоставя възможности за неограничено персонализиране на структурата, вида и функциите в сайта ви, тъй като можете да променяте самия му код. Готовите решения по отношение структуриране и управление на съдържанието са налице, но са доста по-малко и за неспециалиста, организирането на сайта в желания вид, е по-трудно. Предимство на blogger е възможността за интегриране на реклами (и всякакви други активни приложения) от Google AdSense и така пълноценно да осребрявате посещаемостта на сайта си, без да се налага да закупувате собствен хостинг и домейн, както е при wordpress.org.

За основното - да си направите професионално изглеждащ сайт, който сами да развивате, тези варианти, според мен, са най-доброто в момента. Разбира се, има тънкости, има неща, които могат да се объркат или да не станат както ги искате. Но и винаги може да се потърси някой Пич да поправи нещата.


Ако информацията ви е била полезна, моля вижте как да подкрепите сайта!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

6 коментара:

Zaya каза...

Не знам дали проблема е само при мен, но страшно бавно ти зарежда gstatic-а и dobavigo.. Чакам около 20сек. докато се зареди изцяло страницата :)

Unknown каза...

Zaya, там е работата, че не е само при теб и ще е по-добре да ги махна тези бутони...

Кристиян Георгиев каза...

Като плюс на блогър да кажем и че той се класира в пъти по-добре в Google, отколкото Wordpress. Това си е нормално, при положение че е блог платформа на търсачката.

dido каза...

Интерес за мен представлява коментара на Кристиян Георгиев. Наистина ли един блог направен на блогър, придобива по-добър SearchRank от такъв направен на WordPress.org? Ако наистина е така, дали това се далжи на факта, че евентуално Гугъл удрят под кръста или е някаква особенност на кода, което ме съмнява. Разбира се приемаме хипотетичната ситуация, че по двата сайта са направени идентични SEO оптимизации.
Що се отнася до внедряване на AdSense във wordpress.org също става лесно в HTML режим, но все пак аз разбирам от HTML, CSS, php и JS.
Та този въпрос за SearchRanka между двете платформи живо ме интересува.
Благодаря!

Unknown каза...

Не, аз не съм на това мнение - доброто класиране е въпрос преди всичко на съдържание, а не на платформи. С това не казвам, че платформата няма значение, но имам примери и с блогър и с уърдпрес сайтове, които са на челни позиции в своята тематична сфера. :)

YULIYA каза...

С интерес прочетох всичко, но не разбрах много! Продължавам да търся нещо което ще ме улесни да си направя блог!

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!