Сексът и популярността на сайтовете

След всичкото писане за оптимизация, SEO инструменти, ключови думи и пр. и тяхното значение за увеличаване на посещаемостта на сайтовете откривам, че в своите статии досега не съм говорил за един от най-важните от всички фактори в тази област. По-точно не съм акцентирал върху него. Запитах се "защо?!". И отговорът ме накара да напиша тази статия за най-популярните сайтове в Интернет и кое ги прави такива.

Най-напред, обаче факторът - тематика на сайта. Да, съдържанието на сайта, но като насоченост, като сфера на познанието и живота. Това си е почти най-важният фактор за популярността на един сайт. Е, защо не съм го казвал това тогава, наред с останалите фактори! Не съм го правил, заради подсъзнателна нагласа. От една страна тя включва съзнанието, че всеки собственик на сайт вече е избрал своята сфера (грешно), а от друга - знанието, че най-популярните сайтове са в сферата на... секса - секс-услугите, запознанствата с цел секс, достъпните секс видео файлове и пр., сфера, с която лично аз, без да съм пуритан или светец, не искам да обвързвам нито живота си, нито бизнеса си. Нито този на посетителите на моите сайтове (грешно). То не че за някого е тайна, че "сексът продава". На този модел са базирани милиарди неща в ежедневието ни. Като започнем от реклами по телевизията, минем през книгите и киното и стигнем до музикалната сцена.

Оценявайки тази си нагласа смятам, че неправилно не съм обърнал внимание на този фактор - нито собствениците на сайтове са винаги с тясна и конкретна ориентация по отношение съдържанието на своите сайтове, нито пък трябва да изключа факторът "тематика на сайта", само защото някой може да иска да е по-комерсиален, ориентирайки се към "горещите" тематики, които мен не ме вълнуват, защото има и "горещи" ниши, които не са свързани със секс. Факторът си е фактор, затова, нека видим по-подробно кои точно са най-популярните сайтове и какви са техните сфери, тематики. А кой, как ще използва това знание и този фактор в своя бизнес, си е негово решение.

Но преди това още няколко думи за значението на самия фактор "тематика" или "сфера" на сайта. А то е в две направления. Първо (очевидното), "горещите" теми, са с по-голям потенциален кръг участници, т.е. повече потенциални посетители. Второ (логично следствие), сайтовете с "горещи теми" носят повече приходи, било от реклама, било от продажби. Дори автоматизираните системи като AdSense плащат повече за щракната реклама в такива айтове, поради простата причина, че съдържанието на сайта предопределя в голяма степен съдържанието на показваните от AdSense реклами, а рекламодателите в "горещите" теми се надцакват с по-големи цени, за да се покажат именно техните реклами... Така се стига до куриози като 5 долара за клик (щракване) и дори $50!

Всъщност, все пак ще спра дотук с най-популярните сайтове и техните сфери. Мислех да посоча (не от официалните търсачки, които все пак ни манипулират) малко информация във вида: Сайт - Посещаемост - Тематика, но това означава и аз да ги популяризирам... брр... Не, просто ще ви кажа първите пет сфери по реда им на популярност:
  1. Порно
  2. Секс
  3. Спорт
  4. Финанси
  5. Запознанства
Е, развихрете въображението си и ако искате по-висока посещаемост на сайта си, по-високи приходи от рекламата в него, поровете и открийте добре платените ниши (онези от вас, които използват AdWords имат предимство!) и резултатът няма да закъснее. И ако искате, споделете ги и с читателите на моя сайт. Нека сме си взаимно полезни, нали!

Ако информацията ви е била полезна, подкрепете ме!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!