Бизнес и социални медии - 12 поуки от 2010

Настъпването на Новата година е добър момент за правене на равносметки за изтеклата. И като ви пожелая Новата година да ви донесе много нови приятни емоции, постигнати цели, нови приятели и доволни клиенти, наред със здраве и късмет, нека ви представя една такава равносметка, направена от Lyndit Marketing (в съвсем свободен вид на превода), разширена и допълнена с малко коментари от мен.

Какво научи Бизнеса за социалните медии през 2010 г.

Или по-точно, какво "трябваше да научи", за да влезе в 2011 г. по-подготвен и постигне по-големи успехи (ако вие сте научили сами нещо, ще се радвам да го споделите).
  1. Действайте повече като Човек, отколкото като Компания
  2. Социалните медии опровергаха съмненията на скептиците и се показаха като работещ инструмент, както в маркетинг план, така и по отношение на работата и връзките с потребителите, носейки резултати много над очакванията. Много компании опитаха това предизвикателство като форма и начин за контакт с техните клиенти и навлязоха във Фейсбук, Туитър, форуми, блогове, YouTube... където започнаха да установяват, че ако поведението им спрямо техните клиенти е по-скоро персонално, отколкото фирмено, то създаваните връзки са по-трайни и ползотворни. Оказва се, че използването на тези канали просто като още едно място, където да оставим връзка към наша страница или продукт съвсем не е ефективен модел за поведение и не случайно този съвет заема първото място в списъка от неща, които бизнеса трябва да знае за присъствието си в социалните медии.
  3. Предвидете перо в бюджета си и за социалните медии
  4. Най-малкото, използването на социални медии изисква време, понякога дори много време, а това време е всъщност нечий заплатен труд. Отделно, служителите ангажирани с това, трябва не само да са клиентски ориентирани с необходимите познания за продуктите и услугите на компанията, но да разбират как да пишат заглавия и анонси, за да достигат до подходящата аудитория, т.е. трябва и да се инвестира в тяхното обучение. А ако освен служителите си, компанията ангажира и външен консултант, то сумата за използване на социалните медии очевидно ще трябва да бъде предвидена овреме.
  5. Съберете екип за социални медии
  6. Работата в социалните медии може да дойде в повече за сам човек. Точно както при обслужването на клиенти, вие имате различни служители, обучени и подготвени да бъдат от полза на потребителите на вашите стоки или услуги, така и тук ще е чудесно, ако имате на разположение екип, който да умее както да продава, така и да подпомага клиентите ви в техните търсения, питания и нужда от помощ.
  7. Вижте как го прави конкуренцията
  8. Прилагането на чуждия положителен опит винаги е било модел за по-бърз и гарантиран успех. Вече и в социалните медии можете да намерите някой от вашата сфера за пример и да приложите сами неговите подходи.
  9. Искайте да слушате
  10. Вместо да тръбите своите послания към клиенти и служители, отделете време и се опитайте да чуете това, което те имат да кажат. Нещо повече, потърсете в контакта си с тях този подход, при който те ще се усещат като център на разговора ви.
  11. Бъдете по-социални
  12. С други думи, бъдете съпричастни и ангажирани. И не само във вашата общност, но се включвайте в организирани от други потребители събития в мрежата, които могат да са интересни на вашия кръг посетители, коментирайте по блогове на ваши клиенти или партньори, споделяйте мисли и впечатления и ще забележите, че социалната ви активност реално ще се отрази на резултатите за компанията ви.
  13. Доверете се на своите служители като ваши парламентьори
  14. Това са хората, които познават вашите продукти, история и възможности най-добре и знаят какво да кажат за тях. Смятайте ги за част от своето семейство и им покажете, че са важен фактор за вашата фирма. Те ще са първите, които ще споделят това със соите лични общности в мрежата и ще допринесат за повишаване интереса към вас в социален план.
  15. Направете клиентите си свои парламентьори
  16. Клиенти, които са останали доволни, дори само от продукта или услугата, които са получили, лесно споделят това със своята среда. А ако са получили и отношение, което да ги удовлетворява или изненадва приятно? Просто им кажете, че ще се радвате, ако ви препоръчат на своите познати и те сами и с желание ще разпространяват информацията за вас съвсем безплатно.
  17. Обърнете внимание на детайлите от вашата визия
  18. Дребните камъчета обръщат колата, казва наша поговорка и това е валидно и в случая със социалните медии - малък пропуск във вашата визия дори, може да подразни и отблъсне. Вашият фон на страницата ви в Туитър ваш ли е? Т.е. с вашия фирмен стил, лого и т.н. или е просто каквото има? А картинката за страницата ви във Фейсбук? А снимките в сайта ви с добро качество ли са? С малко допълнителна работа от страна на вашия дизайнер можете да си осигурите визията, която да обогати и персонализира присъствието ви в мрежата и бъдете сигурни, че "хубавите ви дрехи" ви гарантират по-добро посрещане.
  19. След контакта в Интернет, потърсете контакт и на живо
  20. Намерете начини да превърнете виртуалните познанства в реални: обявете ден на отворени врати, например, организирайте среща на общността... Т.е. дайте повод на вашите клиенти да ви намерят физически и им отделете нужното внимание.
  21. Забавлявайте се
  22. Всеки знае, че сексът продава, но едва ли тази формула е приемлива за уважаващ себе си бизнес. Затова пък хуморът не е навредил никому, напротив - хората обичат да бъдат забавлявани, тогава защо да не го правите заедно? Представяйте на вниманието на аудиторията си регулярно клипове, вицове, афоризми... и "любовта" към вас осезаемо ще нараства.
  23. Търсете развитие
  24. Намерете хора с опит в сферата на социалните медии, които да ви помогнат да научите как да управлявате присъствието си в социалните медии по-добре, как да измервате ефективността на своите действия, да планирате своята стратегия по отношение представяно съдържание, да намирате нужната ви целева група...
Е, пожелавам ви една успешна Нова година и се надявам горните поуки от 2010 да ви помогнат за успеха ви в частта "социални медии", а постигнете ли такъв там, значи сте постигнали и всичко останало. 

Нещо липсва в статията ми или просто искате да споделите вашите поуки от опита ви в социалните мрежи? Заповядайте, ще се радвам да публикувам вашите коментари.

Ако статията ми ви е харесала, надявам се да ме подкрепите и/или да я препоръчате на ваши познати.
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

2 коментара:

stiff каза...

Много добра статия.Ще си позволя да добавя лошия пример на агресивните и досадни рекламни агенти,които постигат обратен ефект със своето нахалство.

матраци каза...

Много добра статия и съм напълно съгласен с колегата по-горе. Мисля, че всички помним агресивната рекламна кампания покрай изборите на сайта Бойко-Костов

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!