Поставяне на социални бутони за споделяне на публикациите (за сайтове в Блогър)

Вие имате сайт в Blogger и не можете да включите показването на социалните бутони за споделяне на публикациите си? Решението на проблема ви е само няколко реда по-надолу.

Защо социалните бутони в сайта са важни

Защото, за всеки собственик на сайт е важно да осъществи контакт с посетителите, да получи обратна връзка и да се популяризира. Бизнесът вече отчете своя опит със социалните медии от 2010, който потвърждава това. Още по-важни са социалните функционалности в сайта за онези, които развиват авторски сайтове (т.нар. блогове), където контактът и формирането на социална група около сайта е есенция на всички стремежи на автора. Затова и интегрирането на подходящи интерактивни и социални модули и функции в сайта винаги е важен елемент от неговото развитие. Такъв елемент са и социалните бутони, чрез които посетителите могат лесно да споделят в мрежата, по един или друг начин, че дадено съдържание, което те са намерили, си струва да бъде видяно. 

Един плюс на бутоните за споделяне, специално в Блогър, е присъствието на новия +1 бутон на Гугъл, който е предназначен да играе съществена роля в това, какво точно да виждаме в резултатите ни от търсения с търсачката на Гугъл(!). Но за него (+1) ще си говорим тепърва.

Как да активираме модула със социални бутони за споделяне на публикациите в Блогър

Социалните бутони са заложени в Блогър и можете лесно да ги включите да се показват под или над публикациите ви. Отидете на Дизайн -> Елементи в страницата и в секцията "Публикации в блога" изберете връзката Редактиране.В появилия се нов прозорец за конфигуриране публикациите в блога, ще видите и възможността да включите социалните бутони за споделяне, като поставите отметка в полето пред тях.
По-надолу в прозореца ще можете да изберете къде точно да се показват те, спрямо публикацията и другите елементи, които сте включили. Това става с просто завличане с мишката (Drag & Drop) на зоната с бутоните на желаното място.Накрая следва да запазите така направените настройки. Сега, заредете някоя своя публикация и се порадвайте на резултата и не забравяйте да поощрявате посетителите си да се възползват от възможността да споделят, подкрепят и т.н. вашите публикации.

Проблеми с показването на бутоните за споделяне в Блогър

  • бутоните не се показват изобщо
Ако всичко с шаблона, използван от вас е наред, би трябвало бутоните за споделяне да се появят на определеното от вас място, когато отворите сайта или някоя публикация в него. Възможно е, обаче, това да не стане и бутоните за споделяне да не се появят. Ако това е и вашият случай, не се плашете! Отговорът на въпроса "как да оправя това?" е свързан само с малка поправка в кода на вашия шаблон, която Blogger може да извърши автоматично.

Идете в Дизайн -> Редакция на HTML кода и под полето с код ще намерите връзката Възстановяване на настройките по подразбиране на шаблоните на притурките. Има 99% шанс щракването върху нея да оправи проблема ви без да причини някакви странични ефекти. Ако шаблонът ви е модифициран допълнително, обаче, има шанс от появата и на нежелани последици, затова преди да щракнете "Възстановяване...", поставете отметка на "Шаблоните на приставките да се разгъват" горе, вдясно над полето с кода, копирайте цялото съдържание на шаблона си и го запазете. В случай че нещо се обърка, ще можете лесно да върнете нещата към предишното им състояние, връщайки стария, запазен от вас код на шаблона.

Надявам се това вече да не е вашият случай, но ако все пак е и въпреки всички ваши усилия бутоните за споделяне не се появяват, то можете да ме потърсите за отстраняване на проблема ви в рамките на платените ми услуги.
  • бутонът +1 на Гугъл не се показва, другите социални бутони се виждат
Този проблем се решава с добавянето на малък скрипт в кода на вашия шаблон, непосредствено преди оператора </body>. Поставянето може да бъде и в частта <head>, непосредствено преди затварящия оператор </head>, но с оглед на скоростта на зареждане на страницата (един важен за Гугъл фактор), първият вариант е за предпочитане. Ето го и самият скрипт:
<script src='http://apis.google.com/js/plusone.js' type='text/javascript'>
{lang: 'bg'}
</script>
Проблемът с бутон +1 се реши, нали!


Е, надявам се статията ми да ви е била интересна и полезна. Ще се радвам, ако я споделите с ваши познати, включително използвайки бутоните за споделяне и/или подкрепите "Направи си сайт!". Използвам случая да благодаря на всички, които вече го правят.


Вижте още отговори на въпроси, интересни трикове и други в секцията: въпроси и трикове.
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!