Поставяне на социални бутони за споделяне на публикациите (за сайтове в Блогър)

Вие имате сайт в Blogger и не можете да включите показването на социалните бутони за споделяне на публикациите си? Решението на проблема ви е само няколко реда по-надолу.

Защо социалните бутони в сайта са важни

Защото, за всеки собственик на сайт е важно да осъществи контакт с посетителите, да получи обратна връзка и да се популяризира. Бизнесът вече отчете своя опит със социалните медии от 2010, който потвърждава това. Още по-важни са социалните функционалности в сайта за онези, които развиват авторски сайтове (т.нар. блогове), където контактът и формирането на социална група около сайта е есенция на всички стремежи на автора. Затова и интегрирането на подходящи интерактивни и социални модули и функции в сайта винаги е важен елемент от неговото развитие. Такъв елемент са и социалните бутони, чрез които посетителите могат лесно да споделят в мрежата, по един или друг начин, че дадено съдържание, което те са намерили, си струва да бъде видяно. 

Един плюс на бутоните за споделяне, специално в Блогър, е присъствието на новия +1 бутон на Гугъл, който е предназначен да играе съществена роля в това, какво точно да виждаме в резултатите ни от търсения с търсачката на Гугъл(!). Но за него (+1) ще си говорим тепърва.

Как да активираме модула със социални бутони за споделяне на публикациите в Блогър

Социалните бутони са заложени в Блогър и можете лесно да ги включите да се показват под или над публикациите ви. Отидете на Дизайн -> Елементи в страницата и в секцията "Публикации в блога" изберете връзката Редактиране.



В появилия се нов прозорец за конфигуриране публикациите в блога, ще видите и възможността да включите социалните бутони за споделяне, като поставите отметка в полето пред тях.




По-надолу в прозореца ще можете да изберете къде точно да се показват те, спрямо публикацията и другите елементи, които сте включили. Това става с просто завличане с мишката (Drag & Drop) на зоната с бутоните на желаното място.



Накрая следва да запазите така направените настройки. Сега, заредете някоя своя публикация и се порадвайте на резултата и не забравяйте да поощрявате посетителите си да се възползват от възможността да споделят, подкрепят и т.н. вашите публикации.

Проблеми с показването на бутоните за споделяне в Блогър

  • бутоните не се показват изобщо
Ако всичко с шаблона, използван от вас е наред, би трябвало бутоните за споделяне да се появят на определеното от вас място, когато отворите сайта или някоя публикация в него. Възможно е, обаче, това да не стане и бутоните за споделяне да не се появят. Ако това е и вашият случай, не се плашете! Отговорът на въпроса "как да оправя това?" е свързан само с малка поправка в кода на вашия шаблон, която Blogger може да извърши автоматично.

Идете в Дизайн -> Редакция на HTML кода и под полето с код ще намерите връзката Възстановяване на настройките по подразбиране на шаблоните на притурките. Има 99% шанс щракването върху нея да оправи проблема ви без да причини някакви странични ефекти. Ако шаблонът ви е модифициран допълнително, обаче, има шанс от появата и на нежелани последици, затова преди да щракнете "Възстановяване...", поставете отметка на "Шаблоните на приставките да се разгъват" горе, вдясно над полето с кода, копирайте цялото съдържание на шаблона си и го запазете. В случай че нещо се обърка, ще можете лесно да върнете нещата към предишното им състояние, връщайки стария, запазен от вас код на шаблона.

Надявам се това вече да не е вашият случай, но ако все пак е и въпреки всички ваши усилия бутоните за споделяне не се появяват, то можете да ме потърсите за отстраняване на проблема ви в рамките на платените ми услуги.
  • бутонът +1 на Гугъл не се показва, другите социални бутони се виждат
Този проблем се решава с добавянето на малък скрипт в кода на вашия шаблон, непосредствено преди оператора </body>. Поставянето може да бъде и в частта <head>, непосредствено преди затварящия оператор </head>, но с оглед на скоростта на зареждане на страницата (един важен за Гугъл фактор), първият вариант е за предпочитане. Ето го и самият скрипт:
<script src='http://apis.google.com/js/plusone.js' type='text/javascript'>
{lang: 'bg'}
</script>
Проблемът с бутон +1 се реши, нали!


Е, надявам се статията ми да ви е била интересна и полезна. Ще се радвам, ако я споделите с ваши познати, включително използвайки бутоните за споделяне и/или подкрепите "Направи си сайт!". Използвам случая да благодаря на всички, които вече го правят.


Вижте още отговори на въпроси, интересни трикове и други в секцията: въпроси и трикове.
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

1 коментара:

GoldenHits каза...

Здавейте, г-н Митев!
Моите бутони за споделяне не се появяват, въпреки, че са маркирани.Може би, защото шаблонът ми не е от стандартните. Опитах се да го кача отново, но не ми разрешават визуализация.Изписват грешка...НТТР...нещо подобно.:) Отхвърлих прилагане на новия шаблон....но не знам как,той бе запаметен и всички притурки и връзки ми изчезнаха. Много време загубих докато ги възстановя.Освен това ми изчезна лентата с вход, изход, публикации и т.н.Ако мислите, че проблемите са отстраними, ще ви бъда много благодарна!

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!