Гугъл Плюс или идва ли краят на Фейсбук?

Както вече на мнозина от вас е известно, Гугъл пуснаха за ограничен кръг потребители и в тестов период новата си услуга, наречена Гугъл Плюс (Google+). И както сигурно вече на всички тях е ясно, тя има много общо като начин на работа, функции и т.н. с другия феномен в Интернет - социалната мрежа Фейсбук. От Гугъл официално казват, че нямат за цел да се конкурират с Фейсбук, но ако реално тяхната социална среда се окаже по-полезна и харесвана от потребителите, дали всъщност появата на Гугъл+ няма да е началото на края на Фейсбук? Ще се радвам да чуя вашите размисли по темата, та ето само три основни факта, които да имате предвид:

1. Гугъл, посредством всичките си услуги, има много повече потребители от Фейсбук.
2. Гугъл+ ще позволи на потребителите си да ползват по-лесно всички Гугъл услуги от едно място.
3. Гугъл+ ще предоставя на потребителите си в пъти повече възможности от Фейсбук.

Не беше много отдавна, когато някъде коментирахме бъдещето на социалните мрежи и моето становище отчасти беше, че от чисто потребителска гледна точка, очаквам да се появи услуга, при която всеки потребител ще има "собствена" социална мрежа, която да му предоставя както социални, така и всички останали, обичайно нужни му в Интернет функционалности, на едно място. И сега съм много въодушевен, че виждам на пазара толкова скоро да се задава нещо подобно в лицето на Гугъл+.

Какво представлява Гугъл Плюс


Със сигурност, ще научаваме за Гугъл+ повече с течение на времето. Тук бих искал да споделя накратко нещата, които (трябва да) знаем към момента, с което, надявам се да съм полезен и за знаещите и за незнаещите нещо по темата Гугъл Плюс.

  1. Достъпът до създаването на профил в Гугъл+ понастоящем е ограничен само за поканени (някои използваха това да обявят на търгове в eBay изпращането на покана на желаещи да влязат в Гугъл+) и е в своеобразен тестов период, но съдържанието му е достъпно за всички.
  2. Гугъл+ е социална платформа от ново поколение, заимстваща подредба и функционалности, които са доказали полезността си в други социални мрежи (Фейсбук, Туитър) и добавяща редица нови.
    1. Поток - познатата от Фейсбук "Стена" на потребителските профили, където се появява информация от активността на следените от вас профили. Не случайно не използвам тук думата "приятели". В Гугъл+ вие можете да виждате и следите всеки един профил, без нуждата от това той да приеме или одобри вашето внимание към него. В това отношение Гугъл+ заимства от Туитър, а не от Фейсбук. Това автоматично значи, че от своя страна, следеният от вас профил само бива информиран, че вие сте станал негов последовател, но не е длъжен да започне да следи вашия или, ако го следи, че може да преустанови това по всяко време, без това да влияе на информацията, която вие виждате от неговата активност. Все пак, взаимно следящите се профили получават допълнителни възможности за комуникация помежду си и в този смисъл, те могат да се наричат "приятелски", а останалите - "следени" профили.
    2. Публикации - всички познати от Фейсбук възможности за споделяне на информация: тескт, снимка, видеоклип, хипервръзка, както и една нова - местоположението ви. Публикациите ви се показват във вашия и тези на следените от вас хора Потоци, като използването на "+" или "@" пред дадено име на профил може да генерира съобщение за него, че сте го споменали в публикацията си. Можете да публикувате публично или само за определен Кръг.
    3. Кръгове - организирането на чуждите профили в групи, позволява филтриране на потока, като няма никакво ограничение за броят профили, които даден профил може да следи.
    4. Искри (Sparks) - умна търсачка, която позволява да запомняте търсенията си като категории по интереси, а информацията се извлича от Интернет.
    5. Уеб-чат - можете да си пишете с приятелските профили, които са на линия, но можете и да говорите или осъществите с тях видеочат. Имате възможност и да сте недостъпен.
    6. Терен (Hangouts) - създавате си терен за групов видео чат, който е достъпен и през GMail, Orkut и iGoogle. Изисква инсталиране на плъгин, както и собствена уебкамера, естествено
    7. Снимки - възможност да разглеждате снимки, добавени от следените от вас, от вас самите или да добавяте нови, включително от телефона си и т.н. Google+ е свързан с Google Picasa, така че възможностите ви за съхраняване и споделяне на снимки стават почти неограничени.
    8. Съобщения - както и във Фейсбук, така и в Гугъл+, можете да изпращате съобщения до профилите, които следите си, които те получават в е-пощата, с която са се регистрирали в Гугъл+.
    9. Управление на няколко профила едновременно.
    10. Други:
      1. докладване на съдържание
      2. блокиране на профили
      3. блокиране на публикация (за да не бъдете известявани за изменения и коментари по нея повече)
      4. изпращане на отзиви за платформата и работата ви с нея
      5. функция "Търсене" за профили на хора
      6. функция "Търсене" в Потоците
      7. оставяне на коментари с възможност да ги редактирате по-късно
      8. споделяне на споделени от други публикации (нещо като т.нар. retweet в  Туитър), без значение в кой Кръг е споделеното.
      9. ... и много други.
  3. Наличните в Гугъл+ в момента функционалности са само част от всички предвидени функционалности, така че разгледаните по-горе такива съвсем няма да са всичко, с което ще разполагате в Гугъл+.
  4. Освен достъпът до социалните възможности на средата, потребителите на Гугъл+ имат достъп и до всички останали приложения на Гугъл, като е-поща, календар, уеб-документи, сайтове, албуми и т.н.
  5. Гугъл+ е достъпен за смартфони с Андроид, за които са налични и специалните функции за незабавно споделяне на снимки, групов мобилен чат и др.
Гугъл+ вече е обект на шеги и дори комикси, успоредно с набирането на все по-голямо одобрение. Ето един бърз анекдот по този повод:
- Ей, стига с тоя Фейсбук, трябва да опиташ Гугъл+.
- Това какво е?
- Ами, не е Фейсбук.
- А как изглежда?
- Като Фейсбук.

Ще спра с изброяването на функции и възможности в Гугъл+ дотук, като отново ще подчертая, че това изброяване не е изчерпателно, а и не това е целта на настоящата статия.

В заключение и отговор на поставения в началото въпрос ще кажа, че все още известните около Гугъл+ са по-малко от неизвестните, за да можем да правим изводи доколко той е заплаха за останалите социални мрежи. В крайна сметка, този опит може да се окаже в позицията на други, неуспешни такива, като Гугъл Уейв, например. Моето виждане за бъдещето на Гугъл+ от видяното до тук обаче, е повече от оптимистично. И то не само за проекта на Гугъл, а за възможностите, които той ще даде на нас самите като потребители.

От своя страна, Фейсбук определено се готвят да отвърнат на предизвикателството. Марк Зукърбърг (създателят на Фейсбук) побърза да обяви, че потребителите на мрежата му ще бъдат изненадани от една нова невероятна услуга. Каква ще да е тя, все още никой не може да каже със сигурност, но сред многото предположения вече се появиха основателни подозрения, че това ще е възможност за видео-чат, базиран на Скайп. Това, както виждате по-горе, е вече реализирано и то в две различни форми, в Гугъл+, но зад тази вероятна новина стоят два интересни факта: 1. Скайп притежава свои потребители, които ще станат и Фейсбук потребители и 2. Зад технологията, ползвана от Скайп, стои не кой да е, а  Майкрософт.

Надявам се статията ми да ви е била полезна и/или забавна и да ме подкрепите като  я препоръчате на свои познати и приятели, като ще очаквам да споделите вашия опит и коментари по темата "Гугъл Плюс".
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

27 коментара:

заложни къщи каза...

Някой знае ли кога ще бъде достъпен за всички?

Unknown каза...

От няколко дни, всеки с профил в Гугъл+, има възможност да кани неограничено нови потребители. Та, за желаещите да видят това "чудо": изпратете ми адрес на ваша е-поща и ще получите покана от мен! :)

Анонимен каза...

Може ли някой да ми прати покана за Гугъл+, тъй като не мога да изчакам, докато го пуснат. (lshipochinov@gmail.com). Статията е много интересна и полезна. Аз ползвам отдавна услугите на Гугъл и съм много доволен от тях. И бих казал, че определено ще заместя Фейсбук с Гугъл+.

Unknown каза...

Готово, Анонимен! Заповядай в Гугъл+ :)

Калин До каза...

Здравейте.Дали ще мога да получа и аз покана за Google+.Благодаря предварително.

myxall@gmail.com

Unknown каза...

Калин До, имаш я :)

Петър каза...

@xSEOn Бих искал да видя това "чудо" :). Ако все още имаш покани, би ли ми изпратил на kushbg в gmail?

Петър каза...

Благодаря за поканата!

Анонимен каза...

Ако не е късно или неудобно, ще може ли една покана на rakovitz@ gmail.com? Благодаря предварително!

Elena каза...

Уважаеми Димитър, по майчинство съм и Интернет ме разсейва приятно. Ще се радвам да получа покана на hellenmason@gmail.com Благодаря! Желая Ви успехи! Елена

Unknown каза...

Заповядайте, уважаема Елена! Да ви е живо и здраво детенцето и хубаво майчинство!

Mr.Coverdale каза...

С голямо желание и любопитство ще се присъединя в новата мрежа!Отдавна ползвам Гугъл и съм много доволен!Ще Ви бъда благодарен ако получа покана на mr.coverdale69@gmail.com

Анонимен каза...

Здравейте, за мен ще е чест, ако получа покана за гугъл + поздрави - Стела Иванова от Пловдив, мейл: stela000@abv.bg

Unknown каза...

Пращам :)

Добромир каза...

Може ли и за мен една покана? dobromirpp@abv.bg

Unknown каза...

Една заминава и за Добромир! :)

Free MLM каза...

Никаква файда няма от Google+, такъв спам почна още от първите дни... около 70% от хората, които ме добавиха, не ги познавам :( Много по-зле от Facebook по този показател...

Unknown каза...

Free MLM, има принципна разлика дали теб те следят или ти следиш някого. Тези, които те добавят ще получават твоите публикации, а не обратното. Така че, това е отново "плюс" за теб! :)

Анонимен каза...

Здравейте на всички! :) Радвам се на любознателни и в крак с новите неща хора.Казвам се Георги и съм нладок в интернет средите,но бих желал и аз една покана да се запозная с този гугъл +.Благодаря предварително. :)

Unknown каза...

Привет, Георги, само дай е-поща, на която да получиш поканата и си поканен :)

Mila каза...

Страхотийка.Може ли и на мен да пратите покана на ( milatod@gmail.com) Благодаря предварително! До срещи в + :)

Анонимен каза...

С молба за покана...jivko_traikov@mail.bg

Анонимен каза...

мога ки да ви помоля за покана-
bloom1977@abv.bg
благодаря

Unknown каза...

"Заповядайте в Гугъл+" на всички пожелали покана! :)

Христо каза...

Още не съм се адднал към плюса, въпреки че вече е свободен достъпа, но се чудя в тоя плюс не е ли пълно само с уебмастъри, сео и сем специалисти и никакви оригинални потребители?

Unknown каза...

Христо, всички сме хора, дори и уебмастърите и сем/сео специалистите :) Иначе, влез и се поразтърси и ще разбереш много бързо.

Анонимен каза...

Получих покана от един познат човек да се запиша във "фейсбук". Аз обаче реших да не се записвам там, но си направих профил в Гугъл+.

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!