Из вашите писма - кратки консултации, въпроси и отговори

От днес за вас е налице още една полезна, надявам се, секция в "Направи си сайт!" - "Из вашите писма". В нея ще публикувам избрани части от кореспонденции с мои клиенти или читатели, оформени като въпроси и отговори. Разликата от съществуващата вече секция "Безплатни въпроси и отговори, ноу-хау, трикове, съвети..." ще е в това, че тук няма да има отделни статии по съответния въпрос. Кратки въпроси - кратки отговори. Това е идеята и се надявам новата секция да ви бъде отново интересна и полезна. А вашите коментари или въпроси, разбира се, отново са добре дошли!

Мога ли да имам сайт, който да завършва на най-честите .com .net .org, който да е безплатен?
С уточнението, че сайт, хостинг и домейн са различни неща, изброените разширения са домейни и обикновено са платени, като струват около 15-20 лв./год. Освен от домейн, сайтът има нужда и от хостинг, който може да е безплатен или платен. В общия случай, безплатните варианти са с редица ограничения, което ги прави неизползваеми за комерсиални сайтове. При платените пък могат да се намерят предложения, при които бихте получили 1 домейн безплатно, заедно с още редица инструменти за полуавтоматизирано изграждане на сайт, както се предлага, например, от iPage.

Каква е цената за регистриране на домейн от типа .com, .net, .org, .biz?
Условията на различните регистратори на този тип домейни са сходни, като се различават по отношение цена и начин за администриране на домейна. Цената варира между 15 и 20 лв. за год. Най-добра цена и условия за управление на тези домейни предлагат Netfirms - само $6,95 за първата година.

Как трябва да проверя дали адреса, който бих искал за сайта си, не е вече зает?
Можете да го направите в сайта на кой да е регистратор на такива домейни, например в сайта на icn.

Ще вървят ли към този сайт някакви полуготови решения (визия, шаблон), които лесно да мога да пригодя към своите нужди и идеи?
Това зависи от начина, по който е направен сайта ви. Ако той е базиран на някоя от готовите популярни платформи за управление на сайтове - да, със сигурност ще можете много лесно и дори безплатно, да доразвивате сайта си, да променяте визията му (има безплатни и платени шаблони), наличните функционалности и т. н.

Ще има ли в сайта ми форма за контакт, с която хората директно да могат да се свързват с мен по е-мейл?
Това зависи от хостинг услугата, както и от начинът, по който е направен сайтът. От една страна, хостът трябва да поддържа подобна функционалност, което може да не е така, ако ползвате безплатен хостинг, например. От друга, тази функционалност трябва да бъде добавена в сайта ви, което изисква съобразяване с начина, по който сайтът ви може да го позволи.

Ще има ли възможност да дам връзка към сайта си във Фейсбук?
Във Фейсбук можете да добавяте връзки неограничено и независимо от това дали те са към ваш или чужд сайт.

Ако в сайта си продавам някакви стоки, няма ли да попадна под ударите на закона - данък печалби и т.н. Възможно ли е и какъв е шанса според вас това да се случи?
Въпросът изисква запознаване с конкретната дейност и е в сферата на платените ми услуги.

Колко ще струва изработката на сайта и за колко време ще е готов.
Изчисляването на цена за това изисква да се определят детайлно: съдържанието, което ще се разположи в него (структура, секции, тип), функционалности (възможностите за работа със сайта от страна на администратори и посетители) и дизайн. С изясняването на тази информация, ще може да се даде и срок за изработката му. Въпросът е аналогичен с въпроса: "колко ще струва да ми направите един гардероб и за колко време ще стане".

Колко би струвало популяризирането на бизнеса ми.
За изпълнение на тази задача има множество канали, като Интернет предлага голям брой подканали - елементи на т. нар. Интернет маркетинг: уеб-сайт/ове, регистрация в специализирани е-каталози и директории, реклама, кампании с електронни съобщения, бизнес профили, фейсбук и гугъл+ бизнес страници и редица други. Всеки от тях има своите специфики и възможности, като решението кои от тях, как и колко ще се използват (маркетингова стратегия), оказва пряко влияние и на цената за това.


Нужен ли ми е собствен сайт, за да печеля от Интернет.
Има различни начини да печелим от Интернет и тяхната специфика, съответно нужда от място в Интернет, е различна. Между "сайт" и "собствен сайт" има съществена разлика и тя е във възможността да управляваме, добавяме съдържание от различен тип в това "място" (site на английски означава място, б. а.) в Интернет. За някои партньорски програми са ви достатъчни канали като форуми, сайтове за обяви, фейсбук страници, чиито фенове сте, рекламни мрежи и т.н., т.е. не ваши собствени места. За други, изискването е да имате собствен уебсайт, където да можете да публикувате определено съдържание.

... очаквайте още...

Можете да ме подкрепите и като препоръчате този материал.
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

2 коментара:

Иван каза...

Отлична инициатива!!! Ще ми е интересно да го следя, макар и засега да са подбрани повече въпроси за начинаещи.

Unknown каза...

Е, Иване, ти можеш да зададеш направо въпросите, които те интересуват. :)

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!