Как да направим сайта си в пъти по-ефективен!

Неефективният сайт

Ако търсите някакъв продукт или услуга в Интернет, в крайна сметка вие ще посетите n на брой сайта, подсказани ви от търсачките, където най-вероятно ще откриете търсеното и ако няма нещо за изясняване, а ви трябва, бихте си го и поръчали. Какво правите в другия сценарий, обаче, когато бихте искали да получите някаква информация, указания и т.н., които да ви подпомогнат в избора и, ако щете, в това как точно да поръчате и платите избраното от вас? Вероятно ще потърсите форма за контакт със собственика на сайта и, вероятно, по-скоро бихте искали това да е телефон или жив чат. Но... напълно вероятно е подобни възможности просто да липсват, защото за съжаление, огромна част от сайтовете у нас, съвсем не са подготвени да ви ги дадат. В резултат, пък, още по-вероятно е да ви загубят като клиент!

Ако и вие имате сайт или е-магазин, предлагайки стоки или услуги, нали не бихте искали той да е тъкмо в този сценарий? Ако да, то по-долу ще научите за някои безплатни и популярни решения, с които разполагате за изход от него и да направите сайта си в пъти по-ефективен.

"Винаги на ваше разположение"

Това е, което вашите клиенти биха искали да виждат във вашия сайт! С две думи, там, където на посетителите е предоставена възможността за директен контакт с представител на сайта, посетителят ще се чувства по-сигурен, обгрижен и... склонен да купува. От там и ползата за сайта: значително повече клиенти. Защото, освен че им е безплатно и под ръка, така посетителите усещат вашата ангажираност и персонален подход към тях, а това определено има значение за техния избор от къде и от кого да купят желаното от тях.

За по-пристрастените към Интернет средата, всъщност липсата на възможност при нужда да установят пряк контакт с представител на даден сайт, е критерий за качеството на предлаганите от този сайт услуги и мисля, че имат основание. Разбира се, не всеки сайт има нужда да предоставя подобна възможност на посетителите си, но именно това следва да се прецени и ако прекият контакт с посетителите ще е от полза и за двете страни, тогава идва ред да се подбере най-подходящата форма за това.

Безплатни методи или форми за пряк контакт с посетителите в сайта

Пряк контакт означава двупосочна връзка в реално време. Определението веднага елиминира форми и методи за просто оставяне/изпращане на съобщения като форма за контакти, например. Това не значи, че подобни не са нужни, но тяхната роля е друга. Определението подсказва и необходимостта от човек, който да е на разположение на евентуалните желаещи да осъществят такава връзка (с представител на сайта). Ако изключим онези сайтове, които са превърнали точно тази пряка връзка в помощ на посетителя в свой основен предмет на дейност (платени консултации, съвети и др.), то собствениците на сайтове могат да се възползват и от няколко напълно безплатни варианта за осъществяване на подобна идея. А те са основно два типа:
  • пасивни (потребителят трябва сам да инициира контакта), и 
  • активни (контактът може да се инициира и от представителя на сайта).
В Интернет можете да откриете множество предложения и за двете групи. Аз ще се огранича до това да ви препоръчам три от тях, които, освен че са безплатни (е, имат и платени планове, но те не са задължителни), са и лесно използваеми.

Скайп отдавна се превърна в широко използван инструмент за комуникация. Особено у нас, където към 90% от Интернет потребителите наистина го използват. Интегрирането му в един сайт, обаче се свежда само до възможността за поставяне на скайп-бутон, показващ наличието на представител на сайта на линия. Да, има я и възможността да се започне чат с този представител, но тя изисква посетителят да има инсталиран Skype на своя компютър и да има регистрация, естествено. Което си е ограничение, все пак.

Meebo
Zoho Chat
Една бързо развиваща се платформа за он-лайн комуникация с богат инструментариум, позволяваща водене от едно място на разговори с профили от най-популярните он-лайн системи за комуникация - това е Zoho Chat Meebo (мийбо). За разлика от Скайп, тя е от типа "активни форми за контакт" и предлага на собствениците на сайтове разнообразни форми на приложение и интегриране в сайта им: от простата форма за он-лайн чат (можете да видите такава в страницата за контакт с мен), до системата за он-лайн отговори на клиенти с някакъв проблем.
Пояснение: От Meebo, след придобиването му от Гугъл, остана да действа само навигационната лента с инструменти за споделяне, коментари и др.

zopim
За онези от вас, чиито бизнес изисква решение с още по-сериозни професионални възможности, препоръчвам да се запознаят със Zopim: автоматизирани отговори, неограничен брой едновременно водени разговори, до 10 представителя на сайта едновременно, възможност за персонализиране на визия и още много полезни опции, правят Zopim изключително надеждно и добро решение, което може да отговори напълно на вашите нужди и определено ще повиши ефективността на вашия сайт или е-магазин.


Както споменах, има много още безплатни и платени, пасивни и активни, по-добри и по-лоши форми за комуникация, които един сайт може да интегрира (в помощ на своите потребители и за увеличаване на своята ефективност). И ако посочените по-горе решения не са ви достатъчни, просто потърсете своето. А ако вече имате такова, ще се радвам да споделите кое е то и дали с него вашият сайт е по-ефективен!

Надявам се статията да ви е полезна и да ме подкрепите!

Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

8 коментара:

Работа каза...

И аз съм на това мнение, че трябва да има контакти. За това в моя сайта съм дал мейл, телефон, скайп и адрес. Но за сега по скайп са ми писали само хора с който вече съм комуникирал. По телефон са ме тръсили 3-4 човека. Масово предпочитат по мейл да комуникират. Иначе аз ползвам imo.im за да не ми се налага да отварям сумати програми за комуникация. А и е уеб базирано проложение, което ми харесва още повече.
За мен най-добрия начин за комуникация си остава телефон и за не чак толкова официални/належащи разговори мейл.

Unknown каза...

Работа, аз също предпочитам imo.im, чийто друг плюс е възможността да търсиш нещо обсъждано, търсейки в историята на всичките си разговори. Но imo.im не предлага форма за интеграция в сайт, а именно това би направило сайта по-ефективен.

Лично за мен, всички писмени форми на комуникация са за предпочитане пред телефона, тъй като винаги можеш да провериш в хронологията с кого и какво си обсъждал, а това при мен е от жизнено важно значение.

Julia каза...

Намирам за полезна такава форма за контакт в реално време, но от личен опит бих казала, че активната форма, при която оператора досажда на посетителя не е за предпочитане...особено когато е съпроводено с издаване на звуци...

Unknown каза...

Joli, благодаря за споделения опит и съм съгласен, че твърде агресивният подход наистина може да има обратен ефект. И опира до преценката на собственика на сайта как точно да използва формата за комуникация с посетителите. Въпросът е, че дори и в този вариант, ефективността на сайта му пак би се повишила - също личен опит :)

Иван Христов каза...

Категорично и стопроцентово съм против активните връзки, инициирани от собствениците на сайта. Най-малкото е, че те не знаят кога е удобното време да си говорят с клиента. А такъв, който е останал с усещането, че му се бъркат в личното пространство няма как да стане доволен клиент.

Анонимен каза...

Полезна информация- мерси. Аз имам намерение да правя е-магазин, и мисля да разгледам Zopim. Ти кое би ми препоръчал xSEOn.

Unknown каза...

andre4ko, за съжаление meebo трябва да отпадне от предложенията - Гугъл го купи - така че от изброените плюсовете са само за Zopim.

Иван Христов, съгласен съм с аргументите ти!

Стефан каза...

Ако си спомням правилно от Google обявиха, че оставят част от функционалността на Meebo. Може би ще може да се ползва все още.

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!