Два леки скрипта за снежинки за всеки сайт

С идването на зимата, скриптовете за снежинки в сайтовете отново стават актуални. И ако вие имате сайт, може би също ще потърсите лесни начини да го направите в тон със сезона. В този случай, надявам се публикуваните по-долу два варианта да си добавите интересен снежен ефект бързо и лесно, използвайки готов джава скрипт*. Благодарностите са за Rainbow Arch Scripts - сайт с много безплатни и интересни джава скриптове за всеки сайт.

* Вашият сайт трябва да позволява използването на добавен от вас джава скрипт.

Скрипт за снежинки "Снежна буря"

Това е интерактивен скрипт за снежинки, който може да отчита движението на мишката на потребителя и "духа" падащите снежинки в съответната посока, което създава усещането за виелица или снежна буря. Когато стигнат "дъното" на екрана, снежинките се задържат за малко, след което се "стопяват".

Самите снежинки, както и при другия скрипт по-долу, се генерират не от изображения, а от текстови символи, в случая "точка", което прави скрипта лек, ненатоварващ излишно сайта, а в същото време и снежинките са ненатрапчиви.

Поставяне на скрипта в сайта

Има два варианта - лесен и по-лесен. При първия, ще можете да настроите някои от параметрите на скрипта като например колко снежинки да има на екрана, с каква скорост да падат, с какъв цвят да са, дали се влияят от курсора на потребителя и много други, но ще изисква да имате собствен хостинг. При втория няма да имате възможност за настройки, но пък всичко, което ще трябва да направите ще е да поставите малко джава код в сайта си.

Вариант 1
  • Най-напред, изтеглете файла със скрипта: snowstorm.js (десен бутон, "Запази като...")
  • Редактирайте файла в частта // --- PROPERTIES --- за персонализиране на начина, по който искате скрипта да работи за вас
  • Поставете файла в избрана от вас директория на ваш сървър
  • Поставете във притурка или направо в кода на сайта (напр. във футъра) следния код:

Заменете в кода "adres-na-sait/papka/..." с точния път до файла.

Вариант 2
  • Поставете в притурка в избрана от вас зона на сайта, следния код:


Сега заредете вашия сайт като потребител и се насладете на ефекта от падащия сняг.

Една полезна допълнителна възможност: можете да поставите в сайта си връзка, чрез която посетителите ви да могат да изключат временно снежинките. Ако подобна опция ви е нужна, просто поставете следния код на избраната от вас за това позиция в сайта ви:



Готово!

Скрипт "Сняг вали"


При този скрипт снежинките пак са текстови символи, но вместо точка се използва "звезда", която съвсем наподобява вече снежинка. Отново има възможност за настройки: промяна на използвания символ или цвета на снежинките (за открояване на сайтове с преобладаваш бял или много светъл фон), избор дали да се показват на цялата страница, дали само в лявата част или пък в дясната и др. Тези настройки са възможни както за притежаващите собствен хостинг, така и за останалите, ползващи сайтове в Blogger, например.

Поставяне на снежинките в сайта

  • Копирайте скрипта от полето по-долу

  • Поставете го в притурка или направо в кода на сайта след оператора <body> (напр. във футъра)
  • Редактирайте скрипта в частта CONFIGURATION за персонализиране на начина, по който искате той да работи за вас
  • Запазете промените
Вече можете да заредите вашия сайт като потребител и да прецените дали сте настроили добре падащия в него сняг.

Справихте ли се? Похвалете се, нека видим как е станало! Ще се радвам да споделите и кой от двата снежни скрипта ви допада повече.

И така, което и от двете предложения за снежинки в сайта по-горе да предпочетете, аз съм сигурен, че с него ще допринесете вашия сайт да дава на посетителите ви една доза по-празнично настроение, а какво по-добро от това, посетителите на сайтовете ни да са доволни, нали!

Надявам се решенията за добавяне на снежинки в сайта ви да са ви полезни и да ме подкрепите и като препоръчате този материал.

Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

3 коментара:

Unknown каза...

Страхотно се получи !!!/вижте това http://easymoney-georgieff21.blogspot.com/ Благодаря на екипа ! Весели празници!

Цветана Спасова каза...

Не мислех да заснежавам блога си (Все си мисля, че идва пролет :D), но все пак реших да опитам и представете си - успях! Явно наистина сте добър учител, още повече, че винаги се стряскам, когато попадна на техническа терминология от типа на скрипт, джава, URL и т.н. - просто нищичко не разбирам :). Та всъщност аз си избрах звездовидните снежинки и... се получи страхотно. Благодаря!
PS Все пак си чакам скрипт за сърчица - наближава Свети Валентин (Писах за това в друг коментар!)

Aleksander Kolqzov каза...

И двата вида ми харесват много, но вече е твърде късно, след последните няколко слънчеви дни, няма как да заснежа блога. Преминавам на пролетна вълна, но догодина ще се погрижа още от края на ноември. :)

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!