Как да накараме адресите си да "говорят"

Имената на публикациите са важен елемент за доброто блогване. Но те имат и една скрита функция - те определят и адреса (пермалинк, URL) на съответната публикация. С какво това е важно за развиващите собствен сайт?

Нека разгледаме следните адреси:
http://napravisisait.com/2008/09/make-money.html
http://napravisisait.com/2008/09/blogumus-label-cloud.html
и
http://napravisisait.com/2008/08/blog-post_01.html
http://iskamsite.wordpress.com/2008/08/26/..82%d0%b0-%d1%81%d0%b8
Очевидната разлика между двете групи се свежда до това, че първата ни говори нещо (за знаещите английски), а тези във втората група - не. И какво от това?

Работата е там, че тези от първата група "говорят" нещо и на роботите на търсещите машини, обхождащи и вашите страници. Съответно, ако две публикации са с едно и също съдържание, тази с "говорещия" адрес ще бъде с далеч по-голям SearchRank. Ако това вече ви говори и на вас нещо, то вие със сигурност ще искате вашите страници да са с "говорещи" адреси, вкл. на кирилица.

Преди да ви разкрия как да постигнете това, още едно пояснение: потребителите, пишещи заглавия на кирилица, получават адреси от втория тип. А те са неудобни не само за търсещите машини и за различни програми, които ги ползват, но и за потенциалните посетители на сайта, както и за самия собственик на сайта. Например, когато гледа статистика за посещаемостта на страниците, техните адреси не му "говорят" кои точно са те или какво е тяхното съдържание.

Как да дадем желания адрес на нашите страници!

По подразбиране и wordpress и blogger създават адреса на страницата на всяка публикация автоматизирано, като за интересуващата ни "говореща" част, използват първото име, което сме дали на публикацията си, когато сме я записали за първи път, а последващи промени в името й не променят нейния адрес. Но нека разгледаме нещата поотделно:

В blogger страниците могат да получат собствен адрес само ако е указано "Да" в Настройки -> Архивиране -> Разрешаване на страници с публикации? Уверете се, че при вас настройките са същите. И сега, ако искате дадена публикация да е с "говорещ" адрес, трябва да й зададем желания от нас като нейно заглавие и да я публикуваме първоначално с него. След като вече, тя е получила "говорещия" си адрес, можем да влезем в нея за редакция и да променим заглавието на нужното ни за пред четящите страницата посетители. В горния пример с първия адрес съм постъпил точно така - първоначално поставих заглавие "make money", а след като публикувах материала, го промених на "Как да печелим от Интернет - проверените начини!"

Ново: Блогър вече поддържа персонализирани адреси на публикациите.

В wordpress адресът на всяка публикация може да бъде редактиран и впоследствие. Отворете публикацията за редакция, непосредствено под заглавието ще видите адреса й, а след него и връзка "Редактиране". Натиснете я, в появилото се поле напишете желаната от вас "говореща част" и натиснете "Save".

Ще допълня само още едно важно нещо към използването на този трик: всички адреси, написани на латиница също са "говорещи". Т.е. дали ще пише "make-money" или "pravi-pari" е от значение само по отношение на езика, на който "говорите" на търсачките. Вторият вариант съвсем успешно ще ви доведе потребители, написали в търсачката "прави пари".

За желаещите още информация за практическото прилагане на правилата за оптимизиране на страници - вижте списък от публикациите в сайта по темата SEO.

Ако информацията ви е била полезна, моля препоръчайте тази публикация или вижте тук!

Направи си сайт - въпроси и отговори
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

5 коментара:

smurfi каза...

straxotno bravo na teb mngo polezna info !

Dimitar Chakarov каза...

понеже виждам, че си писал това преди около година, искам да попитам това с адресите на български още ли важи? като напиша в гугъл "прави пари" и ми излизат резултати от вида www.sait.tld/neshto-si/прави-пари-по-интернет, а темата ми е интересна, защото отскоро имам блог и се чудя как да кръщавам статиите си.
мерси.

P.S. много ми е интересно на твоя сайт, благодаря за съветите

Unknown каза...

До Dimitar от 13 Август: да, правилата не са се променили от тогава и ако поразгледаш из резултатите, ще видиш и адреси на латиница.

Admin каза...

Когато в Blogger отида на
Настройки -> Архивиране ->
Няма - "Разрешаване на страници с публикации?"
Има само "Честота на архивиране" и "Активиране на публикуването на страници", при което в падащия прозорец е "Да" и не може да се промени.

Unknown каза...

Admin, значи всичко е наред, просто следвай горните съвети за създаване на първоначалния адрес.

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!