Как да изберем най-добрата партньорска програма за нашия сайт

последна редакция: 10.2.2011

Една от най-доходоносните възможности да печелите пари от сайта си, наред с рекламите в него, като изключвам приходите от продаването на собствен продукт или услуга, е чрез партньорски програми или така наречените Affiliate programs.

Какво представляват партньорските програми!

Най-общо, това са програми, в които ви се плаща за привличането на нов клиент на услугите на сайта, предлагащ програмата. На английски, привличащият се нарича affiliate (афилиейт), а привлеченият - referral (реферал). Най-често из българските форуми и сайтове ще ги срещнете тъкмо с английските думи - affiliate и referral.

Как работят партньорските програми

Ако даден Интернет потребител отвори ваша партньорска връзка към страница на партньорска програма, в която участвате и заяви желание да ползва услугите или стоките в нея като се регистрира и/или ги заплати, вие получавате комисиона за това, че сте го привлекли за клиент на съответната услуга/стока. В това се състои основната разлика между партньорските програми и Google Adsense, където ви се плаща за показвания и за всяко натискане от ваш посетител на реклама или връзка на програмата. Важно е също да се отбележи, че вие не продавате самата услуга или продукт, което е и основната разлика между Affiliate и франчайзинг програмите. Вие само отвеждате ваши посетители до сайта, който прави продажбата (под термина "продажба" разбирайте регистрирането на клиента, независимо дали става въпрос за платена или безплатна услуга/продукт) и при осъществена такава получавате съответен процент или най-често, твърдо установена комисиона. На този принцип, например, е моята препоръка за хостинг от ICN.bg.

Колко можете да печелите от партньорски програми.

В някои форуми съм срещал сравнения на различни собственици на сайтове на приходите им от Affiliate и Adsense, с идеята, че едното е по-добро от другото. Основният довод на едните е, че комисионата ви може да бъде, както няколко цента, така и десетки долари, в зависимост от вида и цената на продукта, а на другите, че ти се плаща за показвания и за всеки твой посетител, отворил връзката към програмата, а не само за привлечени клиенти. Лично аз намирам спора за безпредметен, тъй като можете спокойно да печелите пари и от двата варианта едновременно. Но въпросът колко има различен отговор за сайтове с различна езикова и целева ориентация. Възможностите за англоезичните сайтове са далеч повече спрямо българските, например. Затова, е нужно да знаем

как да открием най-добрата за нас партньорска програма.

Факторите, които са от значение за този избор, са много и аз нямам претенциите да бъда изчерпателен по въпроса. Искам да акцентирам върху три от тях, които според мен са от съществено значение, за да ви насоча какво да гледате, когато избирате партньорски програми, чиито продукти или услуги да рекламирате в сайта си. С времето и опита, вие ще откривате останалото по-лесно.

Връзка с тематиката на сайта: правило номер едно, важащо и за всяка друга реклама в сайта ви, от която вие пряко искате да печелите. Т.е. не бива да жертвате пространство и усилия в предлагането на нещо, което би ви донесло огромен дивидент, но няма връзка с това, което посетителите на вашия сайт са дошли да намерят. Защото вие просто няма да имате "продажби", гонейки дивото, вместо питомното.

Качество и стабилност: не предлагайте нещо, което самите вие не сте изпробвали и не сте се уверили, че си струва (аз, лично следвам този принцип), защото не само вашите посетители може да се окажат измамените. Търсете програми с репутация, програми с доказан период на съществуване и официално публикувани становища и данни за контакт.

Осигурена поддръжка: добрите партньорски програми осигуряват много и различни помощни средства като банери, лога, рекламни текстове, съвети за увеличаване на продажбите, обновяваща се регулярно информация и статистика, система за обратна връзка и отговор на запитвания до 24 часа, безплатни инструменти, улесняващи продажбите ви.

Разбира се, към тези три основни критерия, можете да добавите и други, като например размер на комисионата. Тя не бива да е несъразмерна, спрямо цената на продукта. Най-често срещаните предложения са с комисиона между 15 и 50 %. По високи обещания, са съмнителни. По-ниски, говорят за трудно продаваем продукт. Има изключения, естествено, но именно защото са изключения, следва да сте внимателни и да проверите нещата по последните два критерия - качество и стабилност и осигурена поддръжка. Програми, предлагащи безплатни услуги или продукти, но гарантиращи ви твърда комисиона, са "най-сладките", защото всеки знае, че безплатното се продава много по-лесно, но доколко наистина ще спечелим с такива е под въпрос. Ето информация за две такива например: партньорската програма на 000webhost - колкото привлекателна, толкова и измама - няма получил плащане от там досега (пробвах и аз - не ми платиха). Партньорската програма на co.cc, пък, беше коректна до второто плащане, след което (ти си казваш "има хляб тука, давай да работя здраво по въпроса") спират "кранчето" и го правят без притеснения и обяснения. След време пак го пускат... Та с тях може и да се работи, но трябва да сте готови и да не получите някое плащане.

Грешката, от които трябва да се пазите, когато избирате affiliate програма - преди всичко, ако такава програма ви иска пари, под какъвто и да било предтекст, въобще не я и обмисляйте повече! На второ място, не се занимавайте с български партньорски програми. Нито с програми като Neogen, нито с тези на on-line магазини като get.bg или aukro.bg, нито на книжарници като mobilis.bg или books.bg... Изобщо българските партньорски програми не са за предпочитане, било заради малките приходи, които евентуално ще ви донесат, било заради коректността им.

За онези от вас, които не се боят да вложат усилия и време в създаване на собствен сайт, особено ако е за англоговорящи, мога да препоръчам да кандидатстват със свой сайт в Commission Junction. Там със сигурност няма да попаднете на измамни партньорски програми, а разнообразието и възможностите за избор са май повече от навсякъде другаде.

В момента, аз лично проверявам обещаващата програма на SFI (Strong Future International), която моя позната ми препоръча, показвайки ми чек за 3200 долара (направо ме застреля с тоя чек) само след месец работа (но сериозна работа!) за нея. На този етап от проверката ми мога да кажа само, че програмата е за хора, владеещи английски, имащи възможност да работят от дома си и готови да се учат. Мога да кажа и че партньорската програма на SFI e много сложна, комплексна, с много възможности. В Интернет намерих както негативни, така и положителни отзиви за нея, което всъщност е в нейна полза, защото за измамните програми просто няма положителни отзиви.

В най-общи линии, тази партньорска програма се състои, от една страна в набиране на клиенти и/или продавачи за Tripleclicks - е-магазина на програмата и от друга - на агенти, които също да набират клиенти и продавачи за него, осигурявайки ви комисиони за всяка покупко-продажба в магазина, била тя от пряко привлечен от вас или от ваш агент потребител, проследявайки и възнаграждавайки ви за постигнатото от вашите агенти до 7 подниво...

След месец, вече би трябвало да имам яснота за себе си, дали бих ви препоръчал тази партньорска програма и съответно ще пиша за нея повече, а дотогава все пак се чувствайте свободни и сами да проверите и станете партньори в Strong Future International.

А ето и няколко полезни съвета за по-добри резултати от участието ви в партньорски програми:
  • напишете отделни материали, които да са конкретно от областта на партньорския продукт или услуга и поставете в тях връзка или банер от съответната партньорска програма;
  • в изпълнение на горното, все пак поставете своя сайт и тематика в центъра, а не самия партньорски продукт/услуга и още по-малко - партньорската програма;
  • не претрупвайте сайта си с връзки от партньорски програми и се придържайте към правилата за оптимално разполагане на реклами и рекламни послания в текста и в сайта като цяло;
  • споделяйте във форуми, чат-групи и пр. места, но в сходни области с тази на партньорския продукт или услуга, онази част от информацията за тях, която вие имате от личен опит и може да убеди другите също да я опитат.
Оставям ви да търсите "своята" партньорска програма и ще очаквам да споделите и своя опит в тази посока. А ако все още не сте наясно с методите как да направите от сайта си свой Интернет бизнес, вижте тук. Пожелавам на всички успех!

Ако информацията ви е била полезна или ви е харесала, вероятно бихте искали и да ме подкрепите!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

16 коментара:

Анонимен каза...

Zdraveite, mnogo Vi e dobar saita, bravo.
Imam nqkoi vaprosi kam Vas:
sled kato se registriram na bezplatniq domein co.cc, ima li sashto taka i bezplaten hosting tam, moga li da poddarjam tam i sait s reklami ot koito da pravq pari?
Bihte li mi preporachali programa - site bulder, koqto ne zadaljava kam nqkoi hosting i e dobra za nachinaeshti kato men.
ivan_kovachev78@yahoo.com

Unknown каза...

Мерси за добрите отзиви. Отговорът на твоя въпрос го има в материала за Безплатен хостинг и домейн. Посочил съм повече от един вариант за добър безплатен хостинг, но може би 000webhost ще е най-добрият за теб.

Анонимен каза...

Привет. Разгледах сайта подробно и несъмнено си личи, че е написан на високо ниво, но и разбираем за обикновения човек. Тук с пълна сила важи следния текст от един филм : "Всеки с програмист работещ в гараж с добра идея може да ни изкара от бизнеса". Въпросът за съжаление, е че повечето нямат желание да отделят повече от 3 мин. за да прочетат всичко до край. Поздрави и продължавайте в същия дух!!!

Анонимен каза...

не съм съгласен , че ниската комисионна означава трудно продаваем продукт, точно обратното е....ако е трудно продаваем, ще ти сложат по висока комисионна за да може да се заемеш и положиш труд...нормалната комисионна за сериозни сайтове и фирми с продаваеми продукти е 5-7 %

Unknown каза...

Към Анонимен от 21 Октомври: ще се радвам и вярвам, че ще много полезно за всички, ако споделиш адресите на подобни програми, с които си имал положителен опит и най-вече - си получил плащане. Поканата е и към всеки друг, разбира се, който знае такива програми. При по-голям избор вече всеки сам ще може да си прецени да става ли партньор и на коя от тях.

Анонимен каза...

разбира се, че не бих....нямам нужда от конкуренция...но е ясно , че разни китайци които продават книгата си 100 китайски манджи ще ти дадат над 50 % комисионна :) а световноизвестни интернет бутици, набиращи бързо пазарен дял почват от 5-6 % и ти го качват бавно според продажбите и един куп други показатели...но там плащането е сигурно....сещайте се....

Unknown каза...

Това с "конкуренцията" е доста пресилено притеснение. В тези програми участват хиляди други като теб. Но действията по привличането на посетители и превръщането им в клиенти - онова, което прави разликата между твоите постижения и тези на другите, никога не могат да ти осигурят такова пазарно покритие, че да те притеснява конкуренцията. Но ти си знаеш. Иначе, предполагам говориш за програми от рода на Cashburners.com. Поне би ли споделил от колко време си в такава и какви пари заработваш, как си получаваш парите и т.н. т.е. интересните подробности.

Партньорска за обяви каза...

Аз не съм съгласен с това, че българските партньорски програми не струват като цяло. Ние предлагаме една (линка в заглавието на коментара), която плаща редовно и се печели сравнително добре. Малко се обиждаме, когато ни поставят под общия знаменател, което не е правилно, нормално е да има изключения.

Анонимен каза...

Можете ли да кажете нещо за партньорските програми на Kabinata.com и helpos.com? Трябва ми инфо, защото съм се насочила към тях.

Unknown каза...

Анонимен от 16.02, интересно защо си се насочила към тъкмо тези програми?

Анонимен каза...

В момента проучвам и други програми, искам да видя и другите възможности, не изключвам да се насоча и към други. Но този метод за обучение по чужди езици, който Кабината предлага според мен е НАИСТИНА новаторски, а системата за обучение е НАИСТИНА УНИКАЛНА. Мисля, че тази образователна услуга ЩЕ СЕ ПРОДАВА. Избрала съм да уча английски към тях и така ще мога да напиша добре блога си, защото ще имам личен опит, който да споделя и предложа. Друг е въпроса, че не знам как стоят нещата с партньорската им програма-коректни ли са, дали плащат? Ако не е добре и не се изкарва нищо, по добре да го зная и да търся други вариянти.

Unknown каза...

Аномимен, много добре правиш, че преди да се обвържеш с дадената програма, търсиш споделен опит за нея. Аз направих една малка проверка за програмата на kabinata - обадих се на телефона, който са дали за поддръжка. Фактът, че имат такъв и че отговарят и съдействат на момента говори в тяхна полза. Но дори и да са коректни, каква е преценка ти за очакваната възвръщаемост за усилията си по популяризирането на услугите им? При положение, че комисионата е 10% и им осигуряваш по един клиент на месец, какъв приход можеш да очакваш?

Жоро каза...

Партньорска програма за авто сайтове:
http://www.avtoborsa.com/affiliate_program.php

печелите 15% от всяка платена обява, публикувана от рефериран от вас потребител.

Анонимен каза...

Имате ли някаква информация за byxpress? Предлагат пакети за 200 и 1200 евро, включващи ай-фон, субдомейн, рекламно каре, мини-мина за бит-коини и 11 процента от трафика, ама на какво, не става ясно.

Анонимен каза...

Byxpress e пълна измама. Валутата им mcoin е пълен fake. Сега се представя в България от хора, които правеха измами с Ponzi(направете справка в уикипедия ) схемите. Фирмата е регистрирана в Гибралтар, а там е офшорна зона. Защо ли?? Да не говорим, че тези схеми се разпространяват в държави като нашата, защото хората са бедни и се надяват на чудо. Всички неща са празни обещания! По - добре дайте тези пари за да подобрите собствените си знания и умения. Инвестирайте в себе си, а не в тази престъпна схема.

курсове по английски София каза...

Това е доста трудно, особено ако не си много навътре в тази сфера. От скоро се занимавам, направила съм блог, който се опитвам да го реализирам и разпространя по масово.Програмите, които са нужни се оказват сложни. Пакетите, които предлагат са с доста високи цени и ми се иска първо да видя различни мнения на дадени програми, за да знам дали си струва това вложение. Тук научих доста неща от вас и ще се радвам ако ни пишете още статии на подобни теми.

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!