Как да поставя притурка за показване на последните коментари в blogger блог

Ако имате сайт в Blogger, вероятно ви се е искало да имате в страничната си лента и джаджа с последните коментари и сте се чудили защо не намирате такава готова притурка в базата от джаджи на blogger. При това притурка, която е почти задължителен елемент от един интерактивен сайт. Е, Google си знаят защо не са сложили. Но не ви пречат да си създадете и поставите такава и сами.

По-долу ще ви покажа как лесно да си добавите притурка (джаджа), която да показва последните направени в блога ви коментари. Ако пък вече имате такава, можете да ми изпратите вашето решение, за да поместя и него - нека да сме си полезни!

Показаният вариант е базиран на Java скрипт, поради което може да се постави както в HTML/Java притурка в страничната лента, така и в публикация (в режим Редактиране на HTML кода на публикацията).

Притурка "Последни коментари"

За това решение трябва да благодарим на MadTomatoe, а как изглежда то, можете да видите в моя сайт най-долу. Направил съм само някои дребни промени в скрипта, с оглед това, че ще се ползва на български сайтове.

За да го поставите в своя блог, ви е нужен следния код:


Копирайте горния код и го поставете там (copy/paste), където всъщност искате да се показват последните коментари от вашия блог. Това може да бъде както в самостоятелна HTML/Javascript притурка (Оформление -> Добавяне на притурка), така и във всеки друг елемент на вашата страница.

Важно: Промените, които трябва задължително да направите в този код: заменете там, където пише URL-на-вашия-блог с точния адрес на блога ви (напр. ime.blogspot.com).

Притурката за най-новите коментари позволява да бъде персонализирана по отношение на някои параметри. В зависимост от това какво точно искате да се показва, можете да се възползвате от следните настройки:
  • брой на показваните коментари (var a_rc=5) - заменете на показаното в скобите място в горния код цифрата 5 с желаната от вас; препоръчвам ви тя да не е по-малка от 4 и да не е по-голяма от 10
  • показване на датата на коментара (var m_rc=true) - при стойност false датата на коментара няма да се показва, при стойност true ще се показва
  • показване на заглавието на публикацията, към която е коментарът (var n_rc=true) - при стойност false името на публикацията няма да се показва, при стойност true ще се показва
  • показване на част от текста на коментара (var o_rc=100) - заменете 100 с броя символи, които искате да се показват от всеки коментар; при брой 0 няма да се показва нищо от самия коментар
Ами, това е! Сдобихте се с една полезна притурка. А може би тя не е точно онова, което ви трябва? Вижте тогава друга алтернатива - поставяне на Фейсбук притурка за коментари.

Надявам се информацията да ви е била полезна и да ме подкрепите!

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

18 коментара:

Bimbo каза...

чудесно направен сайт и доста помощ получих от него. При необходимост ще се обръщам към вас за помощ.
Хпиятелски поздрав и усмивки!!!

Анонимен каза...

Здравейте,

Искам да има възможност за добавяне на коментари към направена уеб страница. От няколко дне се ровя в нета, но не мога да се справя с това, което намирам. Не става въпрос за blogger.

Благодара!

ismanpa@yahoo.com

Unknown каза...

До ismanpa: Можете лесно да си добавите в почти всеки сайт модула за коментари на JS-Kit

opsy каза...

Страхотен сайт. Веднага го слагам във Favorites и се залавям да го разгледам по-обстойно. Евала!

Unknown каза...

Страхотен сайт. Поздравления. Точно като за мен, написан на достъпен език :)

климатици каза...

Е то има и два готови widget-а, които вадят и картинка на публикацията, ако има такава :)

sevgi каза...

Благодарим Ви за споделяне на информация и

stiff каза...

Митко,не каза след "Добавяне на притурка" как вмъкваш кода на "последни коментари" на избраното място в HTML кода на сайта.

Unknown каза...

stiff, може би не си прочел внимателно, но може и да не е толкова ясно, колкото ми се струва на мен, затова ще поясня: добавяш текстова притурка в зоната, където искаш да са последните ти коментари и слагаш кода от статията ми в самата притурка. Ако шаблонът ти на поддържа обаче поставяне на нови притурки там, то ще са необходими най-напред действия по самия шаблон.

Lff каза...

Чудно, направих го едно към едно, не е трудно, но не се получи. Просто излиза само заглавието на притурката...

анонименблогер (ди-джей-тъпанар-барабанчик) каза...

Благодаря :)

Анонимен каза...

Здравейте. Въпрос към Администратора.

Предварително се извинявам за темата, ако не е правилна за въпроса.

При смяна на платформите (домейна е същия), сега е Blogger, сложих бутона "Харесва ми" директно взет от Facebook. Харесванията веднага се показаха, но сега след като е сложен на новото място, бутона не работи, при натискане изчезва и после се показва, а когато се натисне "Изпрати" пак от същия бутон се появява знак, че "Страницата на адрес http://домейн/ не може да бъде достигната".
Дали имате на идея от какво може да се поражда проблема:
1. От самия шаблон с който блога е сега.
2. От стационарните бутони на Blogger - в момента не са махнати.
Смених няколко вариации на бутона, колкото има във Facebook, но проблема пак е същия.
Facebook страницата която е сложена в блога си работи без проблем.
Ще се радвам да споделите мнение или решение.
Благодаря.

Unknown каза...

Здравейте, Анонимен,

При смяната на платформа страниците на вашия сайт ще получат и нови адреси. Вероятно точно тук е и проблемът ви - притурката е за стария ви адрес. Ако я конфигурирате наново, както е показано в Лесно добавяне на Фейсбук приставки, тя би трябвало да заработи нормално. Недостатъкът, ако се счита за такъв: тя няма да отчита броя на харесалите страницата досега (с предишния неин адрес), а само новите харесвания.

Анонимен каза...

Точно така е направен бутона, но не работи, странна работа, досега опитвах какво ли не, но нищо :)

Unknown каза...

Ако споделите адреса на блога си, може би ще намерим и решим проблема ви заедно :)

Анонимен каза...

Здравейте. Пак съм аз с бутона на Facebook.

Разбрах, че проблема не е в шаблона, защото пробвах бутона на друг блог и нямаше проблем.
Проблема е такъв, че трябвало да има някаква "миграция" на бутона "Харесва ми" при смяна на платформите. Четох из форумите на Facebook за тази миграция но нищо не можах да разбера. Също има и някакви допълнителни кодове които се вкарват заедно с JavaScript на бутона за да се разбере, че уж мигрира, но така и не схванах за какво става въпрос.

Също и да попитам, как се прави връзката в коментара както сте я направили в предния коментар.

Благодаря.

Unknown каза...

Тъкмо това, че на друг блог бутонът работи е сигнал, че имате проблем на ниво шаблон, но помощ в тази посока мога да ви окажа вече в рамките на платените си услуги.

А за да стане даден текст връзка, вижте примера по-долу, вярвам, че ще се ориентирате:
<a href="http://adres-na-vashata-vrazka.com">текст или израз</a>

Анонимен каза...

И шаблони смених, 4 на брой :) но пак нищо, ще се опитам да разбера размислите във форума на Facebook за миграцията на бутона, да се надяваме, че ще стане нещо. Благодаря за вниманието.

На кой да му дойде на акула за тази елементарна връзка, благодаря.

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!