Как да сменя шаблона на сайт в blogger

Едно от основните предимства на blogger платформата пред тази на wordpress.com е пълната свобода за редакция HTML кода на сайта, включително подмяната на целия му шаблон с такъв, който не е наличен в контролния панел (Оформление -> Избор на нов шаблон). За сравнение - смяната на шаблон в wordpress.com е ограничена като избор единствено до наличните шаблони в секция Външен вид -> Теми в контролния панел на платформата, а неговото модифициране е позволено само по отношение смяната на заглавната картинка на шаблона.

Ако вие имате или обмисляте да имате сайт в блогър, тогава много вероятно ще искате да се възползвате от това му предимство - смяна на шаблона на сайта с такъв, който не е сред готово предоставените. Затова по-долу ще опиша и как се извършва смяна на шаблон в blogger.

Първото условие, разбира се, е да разполагате с файла на желания от вас шаблон. Т.е. вие трябва да сте се поразходили из Интернет страници, предлагащи безплатни (или платени) шаблони за blogger и да сте си свалили онзи, който искате да стане новото лице на вашия сайт.

Самият шаблон е файл с разширение .xml. Но най-често той е поставен в архивен файл (.zip, .rar), заедно с други файлове (Readme.txt, Customisation.txt и др.), които са там за ваше улесние с информация по общи и специфични въпроси, имащи връзка с използването на съответния шаблон. Затова, ако сте свалили архивен файл, преди да можете да го поставите в сайта си, е нужно първо да го разархивирате. И поставете съдържащата се в него папка на лесно достъпно място на компютъра ви - например на работния плот (десктоп).

От там нататък стъпките по смяна на съществуващия шаблон с новия са следните:
  1. Смяна на шаблон в bloggerВлезте в Таблото за управление на вашия блог.
  2. Отворете Оформление -> Редактиране на HTML кода
  3. Натиснете бутон Разглеждане за качване на шаблон от файл, както е показано на илюстрацията.
  4. Навигирайте в папките на вашия компютър до папката на вашия шаблон, отворете я и изберете споменатия по-горе .xml файл.
  5. Натиснете бутон Качване.
Готово! Блогът ви вече си има нова визия. Е, ако нещо в нея не ви харесва, искате да е другояче или да добавите нещо, вече ще ви трябват малко повече знания по редакция на HTML код, но все пак възможностите пред вас са неограничени (можете да потърсите и нечии платени услуги за професионален и бърз резултат, нали!)

В така описаните стъпки за смяна на шаблона на сайта, съзнателно пропуснах нещо, върху което сега е време да акцентирам: ако желаете да не загубите старата визия, докато пробвате нови шаблони, преди стъпка 3 трябва да използвате възможността за изтегляне на досегашния ви шаблон на компютъра си, за да можете впоследствие, когато пожелаете, да го възстановите. За целта просто натиснете връзката Изтегляне на целия шаблон (вж. горната илюстрация) и изберете къде в компютъра си да го запазите.

Надявам се това кратко ръководство по смяна шаблона на сайт в блогър да ви бъде полезно и да ме подкрепите.

Направи си сайт - въпроси и трикове
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

13 коментара:

Анонимен каза...

Един въпрос относно публикуваното.При всеки опит да кача шаблон,излиза съобщение за грешка: "В шаблона трябва да има само една кожа, а са намерени следните: 0".Какво още трябва да направя?

Unknown каза...

Към Анонимен от 17 Сеп.: най-вероятно файлът, който посочваш, не е валиден шаблон за блогър или е архивен. Напиши точното име на файла, който имаш и от къде си го смъкнал.

Анонимен каза...

xSEOn,смъкнах файла от http://www.freecsstemplates.org,сега го архивирах отново и го качих тук http://www.4shared.com/file/133864084/5f3c07a6/colorimetry.html

Unknown каза...

Анонимен, този шаблон не е за сайт в блогър. В този си вид може да се ползва само за направа на статичен сайт. Преработването на подобен шаблон за ползване от динамична платформа изисква доста допълнителна работа на ниво код. В твоя случай, трябва да потърсиш шаблон специално написан за blogger и тогава ще можеш да го поставиш точно според описания по-горе начин.

Анонимен каза...

:) благодаря

Unknown каза...

Здравей,
Имам един въпрос и се надявам тук да е подходящо място да го задам.
Мога ли по някакъв начин да направя така,че като ми се отваря блога,първо да се показва някакво интро,като надпис.."Добре дошли"..например и след това да се отваря самия блог..надявам се да има начин и ще се радвам ако ми помогнеш.
Благодаря..предварително!!!

Unknown каза...

Боби, решение има. Но в зависимост от платформата на която си и дали е на собствен хостинг, то може да е различно. Също така е от значение дали тази интро-страница само ще постои някакъв интервал от време и автоматично ще отвори блога или ще съдържа меню... Дай адреса на блога и опиши какво точно искаш да се случва и ще намерим твоето решение.

Unknown каза...

Здравей Митко,
Благодаря ти за отделеното внимание!!!
Блогът ми се намира ето тук..http://borisslav.blogspot.com...
Искам някаква начална страница с моя снимка например,на която да има бутон ENTER...и след кликване върху него,чак тогава да се отваря оригиналната начална страница на блога.Ще се радвам ако ми обясниш как да си направя това нещо...

Unknown каза...

Към Боби: специално в blogger възможността да постигнеш това е свързана с промяна в HTML кода, използването на JavaScript и сървър, на който да хостнеш нужните скриптове (като hit.bg) и като начин на реализация е подробно описано в блога на Divya Sai. Това, което не е ясно при използването на подобна приветствена страница, е как ще се отрази наличието й на достъпа до съдържанието на сайта на търсещите роботи. Опасявам се, че с нея ще им попречиш да обхождат самите страници, но това може да се установи само с проби. :)
Мисля, че по-добрият вариант в случая би бил, ако просто зададеш на блога си да показва само 1 страница от последно написаните от теб и съответно направиш желаната от теб страница да бъде винаги "последно написана" чрез предатиране.

Unknown каза...

Това с предатирането наистина си го бива...но все пак си струва да се изпробва и другия вариант.Що се отнася до роботите,надявам се да се разбере дали ще могат да открият блога ми след външната страница.
Ще може ли обаче,по точна връзка към блога на Divya Sai....че нещо не го откривам...Благодаря ти...

Unknown каза...

Боби, ето: Add a Welcome or Under-Construction Page to Blogger Blogs. Успех!

Vi Gi каза...

Blogger са променили менюто си - не става - тази статия не ъпдействана от 3 г. :(

Ventsislav Petkov каза...

Здравейте при мен ми Оформление няма Редактиране на HTML.Къде греша?
Благодаря ви предварително

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!