Защита на авторски права - има ли защита срещу плагиата?

Ако вие създавате авторско съдържание, то вероятно темата за защита на авторските ви права върху него и по-специално защитата срещу плагиатство, представлява интерес за вас. Всъщност, темата е интересна и става все по-актуална в условията на все по-широко разпространение на практиката за предоставяне (копиране) на чужда информация като своя с цел извличане на ползи без знанието на автора. Затова бих искал да ви дам някои практически съвети за защитата на вашите авторски права.

Преди да мина към по-описателната част, искам веднага да ви дам един лесен за ползване уеб инструмент, с който можете безплатно да проверите за своя сайт дали съдържание от него не се е появило в нечий "чужд двор". Ако откриете (с него или по друг начин) "ваши цветя" другаде, без да сте давали съгласие за това и без "откъсналия" ги да е оповестил там, че те са ваши, тогава тази статия ще ви бъде наистина полезна. Инструментът е на адрес www.copyscape.com и проверява в индексираните вече от Гугъл уеб страници. Има безплатна и платена версия.

Аз например, използвайки този инструмент за откриване на дублирано съдържание открих, че статията ми "Как да си направя сайт, блог или форум бързо, лесно и безплатно" е "присадена" почти едно към едно в цели 5 сайта (блогове, форуми и др.)! Поогледах из тях да видя посочен моя сайт като източник на информацията, но не би... Съответно, реших да предприема някакви действия и те бяха:
  • потърсих възможност за връзка с потребителя, публикувал моето съдържание
В случаите, когато това бе собственик на сайт, търсех или форма за контакт в сайта или такава за коментари, при липса на други варианти (skype, телефон и т.н.).
  • написах писмо до потребителя
В него посочих, че използвания в сайта/форума текст е мой, но това не е декларирано и помолих или текстът да бъде премахнат, или да бъде добавена връзка към оригиналната статия/сайта ми и ясна декларация, че материалът е от "Направи си сайт!".

Ясно е обаче, че тези ми действия по защита на авторските ми права, биха имали значение и ефект само, ако човекът отсреща прояви "разбиране". На което трудно може да се разчита, нали! Но в случай, че той не прояви такова "разбиране", аз мога ли ефективно да защитя правата си на автор на текста? Какво би трябвало да направя срещу плагиата? А какво би имало смисъл да направя?

Не искам да превръщам тази статия в лекция за теоретичната страна на нещата. Такива можете да намерите вече доста. Но все пак, се налага да спомена основния принцип за авторските права върху текст в Интернет пространството. Прието е, при липса на други условия в сайта, да се смята, че всеки автор на някакъв текст, става собственик на правата върху него със самото публикуване на този текст в някаква форма (за САЩ има друг режим - с регистрация), а използването на текста от трети лица може да става само, съгласно условията на т. нар. лиценз CC - Creative Commons (Криейтив Комънс, Съзидателно Споделяне) за некомерсиално споделяне на споделеното, при който всеки може свободно да използва, разпространява, публикува и пр. чужд текст, но само с изричното и ясно деклариране на източника/автора му. От друга страна, правата на автора у нас се защитават и от Закона за Авторските права.

И така, как на практика да защитим правата си? Отговорът е: трудно! Освен ако не става въпрос за много пари, та да можем да си наемем адвокат.

На практика, ето какви са нашите възможности, в случай на "неразбиране" от страна на плагиатсващия:
  • да потърсим връзка с хостващата сайта фирма
Уведомявайки ги, че техен клиент нарушава закона, обикновено фирмите не остават безучастни. В случай, че това е да речем blogger, може да се изпрати сигнал или официално съобщение за нарушени авторски права.
  • да потърсим връзка с модератора на форума
Когато наш текст се е появил в даден форум, връзката с модератора е единствения начин да защитим правата си.

Разбира се, можем да предприемем действия за защита на авторските си права и чрез силата на закона. Защото нарушаването на авторски права си е криминално деяние. И като такова за него законът предвижда както глоби (от 2000 до 5000 лв), така и затвор (от 2 до 5 г.). В тази посока ние можем:
  • да заведем граждански иск срещу нарушителя
Тук съществен е въпросът с доказването, както и силно формализираната и тромава процесуална страна на нещата. Без адвокат няма да мине и бързо няма да стане.
  • да подадем сигнал до Министъра на културата в Министерство на културата
В резултат на нашия сигнал за нарушени авторски права е възможно да се стигне до съставяне на акт и налагане на глоби...

Сериозна работа, нали! Да, ама не! Защото, ако трябва да обобщя, от казаното дотук вече трябва да ви е станало ясно, че за плагиата страшно няма. В смисъл, че докато се стигне до това да бъде открит, пък да бъде уведомен, че трябва да предприеме някакви действия, пък докато бъде притиснат да го направи, пък докато го направи, пък докато .... още и още... той вече ще е получил желания ефект, заради който е публикувал вашия текст...

И все пак, откриете ли ваш текст някъде, не отминавайте съвсем без никакви действия. Изброените по-горе 4 стъпки все пак биха могли да имат ефект. Ако те не помогнат и трябва да се стига до съд... потърсете си адвокат по защита на авторски права (с опит).

От друга страна, да си плагиат или не, е въпрос и на личен, морален избор. Пожелавам ви никога да не се поддадете на идеята за "бързо забогатяване" с чуждо съдържание по непозволения начин. Ако искате да ползвате чуждия текст, просто коректно оповестете чий е и от къде сте го взели. Това няма да ви струва нищо. Напротив, ще повиши доверието във вас. Именно затова съществува лиценза Криейтив Комънс - за Да Споделяме Съзидателно (CC)!

Ако тази статия ви е харесала можете да ме подкрепите, както и да я препоръчате!

Вижте продължението на тази статия, написано от гост-авторът в "Направи си сайт!", съдия Петър Петров: Практически съвети за борба с плагиати.
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

3 коментара:

Yanita Pavlova каза...

Благодаря за статията, аз постоянно имам проблем с копирано съдържание. Пиша наред на администраторите на сайтовете-престъпници :)
Резултата обаче е нулев. Какво правим, ако изобщо няма форма за връзка, нито мейл за контакт. Не ги плаши нито бутончето на Creative Commons нито поставеното в края на сайта изречение със забрана за копиране.
А най ме дразни тарикатлъкът - поставен за източник неактивен адрес...
Прави ми впечатление, че сайтовете, които крадат от мен са пълни с гугълски реклами. Дали може да се направи нещо в тази посока, за да спрат да крадат.

Unknown каза...

Браво Митко,
Статията е меко казано перфектна...и най-вече много полезна...Всъщност...като се замисля,ти нямаш лоша статия.При теб винаги всичко е написано ясно,старателно и винаги много разбрано.Няма да крия,че често се ръководя от съветите ти и използвам препоръките ти за много неща.Звучи странно,специалист като теб да се затруднява с нещо такова.Не съм запознат с тези неща на нивото което си ти..сигурно още доста трябва да се занимавам....но се сещам за защитни варианти от рода на...някакъв вид забрана за копиране,чрез кодове,поставяне на водни знаци с името или инициалите на автора,както при снимките например,или неща от този род.Предполагам,че не е чак толкова невъзможно да защитиш материалите си чрез нещо такова...ако има начин разбира се.Всъщност..само предполагам,че може по тези начини и както споменах,понеже не съм толкова в час с тези неща,ако все пак има подобни трикчета...моля те да ги споделиш с нас...феновете ти.Те също ще ни бъдат от голяма полза.

Unknown каза...

Благодаря, Марта и Боби, за хубавите коментари и оценки на статията ми.
Към Марта: собствениците на сайтовете-плагиати нямат интерес да бъдат идентифицирани и затова често в такива сайтов липсва каквато и да било форма за контакт и т.н. В тези случаи е най-добреда се потърси информация за тях чрез who.is, както и връзка с компанията хостинг. Макар че в условията им винаги е записано, че те не отговарят за съдържанието, което техните клиенти поставят в предоставеното им пространство, когато бъдат сигнализирани са длъжни да вземат мерки, иначе самите те могат да бъдат привлечени под отговорност. Гугъл например, съвсем отговорно реагира и сваля такива сайтове в blogger, които са уличени в плагиатство. Необходимо е само да бъдат надлежно сигнализирани: http://www.google.com/support/blogger/bin/request.py?contact_type=blogger_dmca_infringment.

Иначе, най-добре би било да се потърси помощ от юрист, защото ако нарушението на авторските ви права е свързано и с извличане на ползи от него от нарушителя, то вие имате право и на обезщетение. Но ако вашите претенции са неоснователни то може вие да бъдете осъдени. Наскоро в САЩ осъдиха компания да заплати над 100 000 долара за разноски и пр. по подаден от нея иск за нарушени авторски права по материал, използван в сайт на друга компания. Затова адекватната правна консултация е от съществено значение...

Колкото до неактивната връзка и посочването на източник: масова е заблудата у плагиатите, че посочвайки източник са си вързали гащите. Това би било достатъчно само в условията на лиценза за Съзидатено Споделяне. Но ако вие сте публикували своите материали под собствени условия, а те могат да бъдат каквито си пожелаете, тогава всяко отклонение от тях вкарва плагиатстващия в нарушение и вие можете да го осъдите дори. Така стоят нещата, например с новинарските групи: техните материали могат да се препубликуват само с изрично тяхно съгласие и, най-често, срещу определена сума пари.

Към Боби: трикчета има, Боби, но нито един от тях не е 100 процентов, т.е. винаги може да бъде заобиколен, затова единствената защита на авторските права трябва да се търси по гореописаните методи и пътища.

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!