Копирането на чуждо съдържание и Договора Creative Commons

От няколко месеца насам, чрез статистическите инструменти, които ползвам в "Направи си сайт!", имам възможност да следя още няколко неща, сред които и това колко посетители на сайта копират съдържание от него, както и какво правят с така копираното съдържание по-нататък. Изводите, които си направих за този период, ми се струват доста интересни и струващи си да бъдат споделени, затова ето накратко и самата статистика за последната седмица:

1. Копирани думи или фрази от съдържанието на сайта за нови търсения: 71% (420)
(Копиране на 7 или по-малко думи с цел ново търсене на повече информация.)

2. Копирано съдържание с повече от 7 думи дължина без добавяне на обратна връзка към страницата/сайта: 26% (159)

Данните от т. 1 могат само да ме радват - явно сайтът е бил полезен на много посетители да си изяснят каква точно информация искат да намерят: те са открили точна дума или фраза, с която са решили да направят по-нататъшното си търсене и са я/ги копирали.

Данните от т. 2, обаче са в посока на извода, че 1/4 от копиралите съдържание от сайта просто "крадат", защото не са спазили основно правило на Договора (Лиценза) за Съзидателно Споделяне - да обявят източника на това съдържание. Тези данни са повод за размисъл отново относно културата ни на споделяне на споделеното (Creative Commons, съзидателно споделяне, CC). От тях, струва ми се, не личи в България да сме се научили на уважение и признание на нечий труд, напротив - все по-важно ни е да присвояваме, вместо да споделяме. Т.е. от тях не личи да сме станали по-загрижени за формирането на гражданско общество в помощ на отделния индивид. 

Жалко! Жалко за нас, защото Съзидателното Споделяне, идея около която е изграден и "Направи си сайт", само би ни направило по-силни и по-успели. И още нещо - по-щастливи! Защото известна и библейска истина е, че Човек може да е истински щастлив само тогава, когато дава от себе си на другите и колкото повече дава, толкова повече ще има!


Прочетете още:
Плагиатството и легалните мерки срещу него, гост-автор съдия Петър Петров.

Можете да ме подкрепите и като препоръчате този материал.
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

6 коментара:

Петър Боянов каза...

Предполагам знаеш, че Google са намерили решение на проблема със свързването на авторството към Google+.

Unknown каза...

Да, Петьо, писах по темата още тогава под заглавие Нов SEO фактор рефлектира върху плагиатството. Все пак, с това, което търсачките правят по въпроса, темата далеч не се изчерпва и затова фокусът на статията ми е върху другото - че не само не губим, признавайки нечие авторство, а напротив.

Петър Боянов каза...

И това е вярно :)

бизнес план каза...

Аз отдавна съм се отказал да следя кой краде и кой не краде. Преди около 2 години хванах един наглец, който беше копирал 1 към 1 съдържанието от един мой блог, като даже не беше махнал интерлинкването към други мои публикации (аз така го и хванах де). Блогът на въпросния тарикат се хостваше в blog.bg и аз реших най-учтиво да го докладвам като писах писмо до съпорта на блог.бг със доказателства, че потребителят им краде от мен. От блог.бг обаче не само че не ми отговориха, но и бяха докладвали моя блог (който се хостваше в блогспот) за спам блог, в следствие на което блога ми беше автоматично блокиран. Когато видях, че са ми блокирали блога веднаха писах на съпорта в blogger, че блогът ми е несправедливо баннат, от където автоматизираната им система ми поиска gsm номера, аз го въведох и след около 2 часа блогът ми беше отново на линия.

Изводът за мен беше, че няма смисъл да се занимавам с недъгави индивиди, от които няма да излезе нищо в тоя живот. На тарикатите от блог.бг бих им теглил една майна, но се опасявам, че коментарът ми ще бъде изтрит, затова им пожелавам всичко "най-хубаво" и скорошен фалит на и без това пропадналата им платформа.

Анонимен каза...

Здравейте,
тук намерих много интересни за мен неща. И ако нещо от тях съм копирал е с цел да ги тествам, а не да ги крадя. Приятно е човек да "срещне" и такива щедри хора

легална музика каза...

"От тях, струва ми се, не личи в България да сме се научили на уважение и признание на нечий труд, напротив - все по-важно ни е да присвояваме, вместо да споделяме."

Това е така защото няма последици (или поне видими - на Google едва ли му се нрави копираното съдържание) за крадците. Ако започнат дела срещу плагиатстващите и има глоби и присъди, едва ли ще се краде толкова спокойно.

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!