Как да накарам Googlebot да посети сайта ми

Ако вече имате сайт, независимо дали създаден с някоя платформа за управление на съдържание или с програма за създаване на статични сайтове, то вероятно ви е занимавал и въпроса "Как да регистрирам сайта си в търсачките". Какво обаче, ако вече сте го направили, но сте създали или променили страница в сайта си; как да информирате търсещите роботи за тази нова информация? Т.е., как да накарате търсачките отново да обходят съдържанието на сайта ви, та показваното от тях в страниците им с резултати да е актуално?

При сайтовете, създадени чрез платформа за управление на съдържание като wordpress или blogger, които си имат вградени функции да сигнализират определени търсачки автоматично, при всяка промяна на съдържание в сайта, платформата подава сигнал, т. нар. ping, към определените роботи и в резултат, новото съдържание става известно на съответната търсачка и бива включено в резултатите й много скоро след това. Все пак, в тези функции не са указани всички търсачки, които може да ви интересуват. Затова, след обновяване на информация в сайта ви, можете да използвате и уеб инструменти, с които ръчно да информирате повече търсачки, че трябва да го посетят. Подобен инструмент, работещ с над 20 от известните търсачки, е Ping-O-Matic!

За статичните сайтове, обаче, този механизъм липсва. Тогава как такъв сайт може да накара роботът на Гугъл например, да обходи отново (преиндексира) неговото съдържание?

Вариантите са два и могат да се използват едновременно:
  1. Създаване и изпращане на карта на сайта към търсачката.
  2. Добавяне на специален мета оператор "revisit-after" в кода на сайта.

Създаване карта на сайт

Създването на карта на сайта за статичните сайтове, е най-вероятно да не става автоматично. Ако вие имате такъв сайт, можете сравнително лесно, да си създадете карта на сайта и ръчно. Недостатъкът е, че трябва да я осъвременявате именно ръчно при всяка промяна, свързана с адрес на страница от сайта ви.

Картата на сайта не е нищо повече от изброяване на адресите на отделните страници в сайта ви, които смятате, че са важни и искате търсачките да обхождат при посещаването на сайта ви. Така че, създайте един текстов файл, именувайте го sitemap.txt и в него поставете на отделен ред отделните адреси на желаните страници от сайта ви. Този файл поставете в основната директория на сървъра (хост), на който се намира сайта ви. Когато вече разполагате с актуален файл-карта на своя сайт, следва и да го изпратите на търсачката. За Гугъл, можете да използвате следния адрес:
http://www.google.com/webmasters/sitemaps/ping?sitemap=http://adres-na-sait.com/sitemap.txt
В този адрес поставете на мястото на "adres-na-sait.com" реалният адрес (домейн) на вашия сайт и го заредете в браузъра си. С това вие ще накарате Гугъл да добави изпратената от вас карта на сайта в списъка си с карти на сайтове, които трябва да обходи и при правилно изпълнение на задачата, ще видите следното съобщение:
Известието за Sitemap е получено
Вашата Sitemap бе прибавена успешно към списъка ни със Sitemap за обхождане. Ако за пръв път уведомявате Google за нея, моля, добавете я чрез http://www.google.com/webmasters/tools/, за да можете да проследявате състоянието й. Моля, забележете, че ние не прибавяме всички изпратени URL адреси към нашия индекс и не можем да изказваме предположения или да гарантираме кога и дали те ще се покажат.
Както се вижда от съобщението обаче, за показването на сайта ви в резултатите от търсения, не е достатъчно само да информирате търсачката за него. Роботът ще провери изпратените адреси, но дали сайтът ви ще се появи в резултатите по принцип, както и за определени ключови думи и изрази, вече зависи от други фактори като: достъпни ли са посочените адреси, оптимизирано ли е съдържанието на страниците за търсачки (SEO), има ли обратни връзки към този адрес и др.

Добавяне на мета оператора "revisit-after"

Този оператор е предназначен да укаже на търсещия робот на какъв интервал от дни да посещава сайта. Добавя се в секцията <head> в кода на сайта и изглежда така:
<meta name="revisit-after" content="x days" />
На мястото на "х" следва да се посочат брой дни, например 2, 5 или друго число, като период, на който роботът да проверява сайта ви за ново съдържание.

Преиндексирането на сайта от роботите на търсачките според зададения с този оператор интервал, обаче е в зависимост от това, дали сайтът е бил посетен от робота, когато операторът вече е присъствал в кода на сайта. Затова можете да използвате методa с карта на сайта, след като вече сте поставили оператора, за да може, когато роботът дойде отново и да получи инструкцията, съдържаща се в оператора.

Разбира се, казаното за показването на съдържанието и сайта ви в резултатите на търсачките в предишната точка, важи и тук.

Надявам се, информацията да ви бъде полезна, както и да ме подкрепите!

Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

4 коментара:

galio_sh каза...

Здравейте,
Наскоро си направих сайт рег. Се в адсенв( още чакам удобрение) та направих карта на сайта , обаче имам голям проблем с гооглебот, настроивам го да има достъп на свякъде и му задавам моите потр. Име и парола за достъп и тук започват проблемите, качвам фаила robots.txt в главната директория на сайта и когато влезна в гоогле ми изписва че роботът е блокирал важна страница. Бихте ли ми дали някакъв съвет ето го сайта HTTP://street-shumen.Ucoz.com. ето и емайл galio_sh@abv.hg ако ви трябва някаква др информация за да не спамим с коментари . Благодаря преваритено позрави Галин Господинов

Unknown каза...

Галине, най-лесното решение е просто да махнеш създадения от теб файл robots.txt. Гугъл не се нуждае от него, за да обхожда съдържанието в сайта ти, което не е защитено с парола.

galio_sh каза...

А за какво служи тоя файл?

Unknown каза...

Здравейте отново, захванах се по сериозно с един блог, въпросът ми е следния доста често добвям съдържание та всеки път ли трябва да добавям и правя нова карта на сайта, от настройките на блога съм задал настройките на роботите и четох в един сайт че и там трябва да добавя адреса на sitemap та в момента на 4-5 дена правя нова и я добавям гоогле, и др. Когато я добавя примерно ми излиза изпратени 10 адреса индексирани 5 къде е проблема. Благодаря предварително

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!