Правила за разполагане на реклами в сайта

Често ми задават въпроса: "Колко мога да печеля от реклами в сайта си". И аз винаги отговарям, че принципно, няма нито минимум, нито максимум, но има фактори, които влияят в едната или другата посока. И тогава ме питат: "Как да печеля повече, тогава?"... В отговор на този въпрос, който смятам интересува повечето от вас, ви предлагам един разширен поглед по темата в статията ми по-долу, базирана на указанията на Гугъл АдСенс и личния ми опит в областта, с фокус върху оптимизирането на рекламните елементи в сайтовете с цел постигането на по-добри резултати (разбирай по-големи приходи). Статията е предназначена както за начинаещите в областта, така и за по-напредналите, без да навлиза в тънкостите и специфичните техники, които са и предмет на платените ми услуги.

Правила за поставяне на ракламни елементи

Ще фокусирам вниманието ви върху три от най-важните правила за разполагане на рекламни елементи в сайтовете:

Правило № 1: Не претрупвайте сайта си с ремкламни елементи
Освен ако вашият сайт не е специализиран в предлагането само на рекламна площ, той трябва да има някакво съдържание. Съответно, рекламните елементи в него, трябва да позволяват това съдържание да бъде видяно и разбрано. Представете си, че на всеки два реда съдържание в някакъв сайт, са поставили по един рекламен елемент... Още на първата минута вие вече ще сте затворили този сайт, защото кой иска да гледа реклами? Хората са дошли в търсене на съдържанието, нали!

Правило № 2: Направете рекламните елементи сходни с окръжаващата ги среда
Идеята е, че колкото рекламните елементи са по-близки до начина, по който изглежда съдържанието на сайта около тях, толкова по-вероятно е посетителите да щракнат върху тях. Ако се върнем към примера в Правило № 1, дори и рекламите да са през два реда, посетителите  може и да не разберат това, ако рекламните елементи се вписват естествено в цветовата схема и дизайна на съдържанието около тях. Разбира се, контрастиращите елементи също могат да се използват като стратегия, но по-скоро като изключение. Няма да привеждам примери от други сайтове - вижте как са интегрирани рекламните елементи в моя сайт.

Правило № 3: Използвайте различни рекламни формати
Местата за разполагане на реклами в сайтовете са ограничени (виж Правило № 1) не само като брой, но и като размер, и като вид. Съобразяването на размера с оглед на конкретното пространство е принципно лесно, но отново трябва да се има впредвид Правило № 1 за разположението на елементите и един спрямо друг. Това означава, че не е добра идея да поставяте два еднакви рекламни елемента в близост един до друг. Дори и те да са с различни размери, ако съдържанието им е еднакво, те просто ще бъдат игнорирани. Ако обаче, използвате различен рекламен формат, ще получите съвсем друг ефект. За пример, вижте двата рекламни елемента в началото на тази статия, над заглавието й: единият е картинен, другият е текстов. Пречат ли си или се допълват?
Рекламни формати
Не искам да навлизам в подробности, но за незапознатите с терминологията, може да е от полза да поясня какви основни рекламни формати съществуват.
  1. Картинен елемент (Ad Unit) - рекламата е само във вид на изображение, независимо дали статично или динамично.
  2. Текстов елемент (Link Unit) - в него се поставят между 4 и 5 кратки рекламни връзки (от една до две думи).
  3. Комбиниран елемент - този елемент показва ту картинна, ту описателна реклама, в зависимост от наличието на други такива елементи, както и от наличните за мястото реклами.
  4. Поле за търсене (Search) - колкото и странно да звучи, полето за търсене също може да е рекламен елемент, защото при използването на АдСенс, след търсене, то ще покаже на потребителя, освен резултати, също и реклами.
Размери на рекламните елементи
За начинаещите ще е полезно да имат предвид, че размерите на рекламните елементи са стандартизирани. Основното групиране е на хоризонтални и вертикални рекламни елементи. Стандартизирането позволява рекламите да могат да се излъчват от всеки сайт, участващ в програмите от рода на АдСенс, АдБрайт и др., без да се налага рекламодателите в тях да ги модифицират като размер, за да паснат на съответното място. Това стандартизиране се взема впредвид и от разработчиците на сайтове, когато създават шаблони (визии, дизайн) за сайтове, в които ще се показват рекламни елементи.

Как да разположим рекламните елементи за максимум резултати

Както казах, правилата за поставяне съвсем не са всички фактори, които влияят върху приходите от рекламните елементи в сайта. Един от най-важните такива фактори е самото местоположение на рекламния елемент.
  • Зони (секции) в сайта
Къде е добре да разположим рекламни елементи в сайта, е въпрос не само на естетика и правила за разполагане, но и на структура. Една е тя при блоговете, друга е при електроннните магазини, трета - във форумите и т.н. По-долу ви предлагам публикуваните от Гугъл два варианта на схеми на зоните и вида рекламен елемент за поставяне в тях в един двуколонен блог (каквато е схемата и на "Направи си сайт!").


Ролята на секциите (зоните) в увеличаването на приходите от реклами може да бъде съществена, ако използвате правилно AdSense каналите и ги рекламирате на потенциалните рекламодатели. Тогава, при повече конкуриращи се рекламодатели за една и съща зона, вашите приходи с времето ще нарастват.
  • Горещи зони в сайта
Съществува цяла наука, изследваща поведението на потребителите в Интернет. Специалистите в областта са установили закономерности в него по отношение и на зоните в сайтовете, които привличат най-много вниманието и където рекламните елементи може да се очаква да бъдат най-забелязвани. Всеки сайт има своя структура, разбира се и това означава, че само конкретния анализ може да даде точната схема на тези зони, но все пак, между сайтовете има и много общи в структурно отношение неща. Затова, по-долу ви предоставям "гореща карта" на зоните в един триколонен сайт. Най-тъмнооранжевите са тези зони, привличащи най-много внимание.

Схема на "горещите зони" за разполагане на рекламни елементи
Има различни схеми на "горещи зони", най-популярните сред действащите сайтове обаче, са с формите на буквите E и F. Това значи, че рекламодателите са съгласни да плащат повече, за да си осигурят място в тези зони. Затова, следвайки тези схеми за разполагане на вашите рекламни елементи, при правилно използване на рекламните канали, вие съвсем обосновано ще можете да очаквате увеличение на приходите си от реклама.

Толкова по тази тема. Вярвам, че статията ще ви помогне да увеличите приходите си от реклами във вашия сайт. Но тъй като посещаемостта на сайта си остава един от основните фактори интересуващи потенциалния  рекламодател, освен да приложите горните съвети, вероятно вие ще трябва да поработите и в посока популяризиране и оптимизиране на своя сайт.

Ако статията ми ви е харесала, можете да я препоръчате на ваши познати или да ме подкрепите. Ще се радвам да чуя и вашите коментари по темата, трикове, които прилагате и т.н.
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

6 коментара:

Съновник каза...

Имам един сайт с банер в хедъра, които има отчайващ резултат. Банер в ляво е в пъти по - добре от банер в дясно, не знам защо гоогле са го дали като добър избор в карт. 1

Unknown каза...

Съновник, в тази схема не се казва дали е добър избор или не, само са посочени възможните зони и тяхното препоръчително съдържание. Кой избор е добър се вижда в карт. 2.

Петър каза...

Полезно :) Един въпрос обаче ако може. Кои точно рекламни похвати да се използват - текстови или картинни? На много сайтове съм виждал текстове рекламен банер 720х90 в хедъра. Там, поне на мен по-визуално ми стои да е картинен или има кликаемост и на текстовите?

Unknown каза...

Петьо, практиката е да се използват комбинирани елементи по принцип и само за определени зони са фиксирани от единия или другия тип. Но от друга страна, никой не е казал, че изборът на схема на разполагане на реклами се прави веднъж и завинаги. Напротив, препоръчително е да се експериментира, дори в Гугъл има специален инструмент за това... ;)

Врати каза...

Рекламен елемент под заглавието забранен ли е.
Защото ми се струва, че могат да го сметнат за подвеждащо, но пък съм виждал сайтове да го правят, но все пак дали има риск

Unknown каза...

Врати, освен ако мрежата, чийто рекламен елемент искаш да сложиш не изисква нейните елементи да са на специални места, то няма никакви ограничения (рискове), свързани с това къде ги поставяш.

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!