Награди за най-добри програми и платформи с отворен код за 2010 на Packt Publishing

Интересувате ли се от програми и платформи с отворен код (open source)? Ако не, то може би е време да започнете да се интересувате от такива, с оглед развиваната от вас дейност. Тогава е много вероятно да установите, че вместо скъпо платен софтуер, спокойно бихте могли да ползвате някоя от съществуващите безплатни програми или он-лайн платформи във вашата сфера.

Доскоро, големите софтуерни компании се опитваха да наложат идеята, че щом нещо е с отворен код (свободен за разпространение и редакция), то непременно е по-лошо, в някаква степен, от техните продукти. Но Отвореният код не само оцеля като идея и се доказа като качество, но общността зад него става все по-силна, а програмите и он-лайн платформите с отворен код - все по-добри и клиентски ориентирани и съответно, потребителите на такива - все по-многобройни и по-доволни. И ето, днес дори гигантът Майкрософт, вече инвестира в подпомагането на Отворения код, интегрира в собствените си софтуерни решения връзки към приложения и ресурси с отворен код и т.н.

В тази връзка, вероятно ще ви е интересно, а надявам се и полезно, да видите как изглежда класацията за 2010 г. на програмите и платформите с отворен код, според Packt Publishing.

Най-добри системи за управление на съдържание (CMS) с отворен код

  • Победители за 2010 г.
І място: CMS Made Simple
ІІ място: Silver Stripe
ІІІ място: MODx

  • Зала на славата (победители в предходни години)
І място: WordPress
ІІ място: Drupal
ІІІ място: Joomla

Най-добра платформа за е-търговия с отворен код

І място: PrestaShop
ІІ място: OpenCart
ІІІ място: TomatoCart

Най-добри графични програми с отворен код

І място: Blender
ІІ място: GIMP
ІІІ място: Inkscape

Най-добри библиотеки за JavaScript с отворен код

І място: jQuery
ІІ място: Mootools и Raphaël


Класацията и наградите на Packt Publishing не са единствените в сферата на отворения код и ги цитирам не толкова с идеята, че са мерилото, което ви е достатъчно, а че са добра отправна точка. От тук нататък, всеки може да направи едно по-подробно проучване в посоката на своите интереси и е много вероятно това проучване да го отведе до онова решение с отворен код, което да отговаря точно и на неговите софтуерни нужди. А дори и на това решение да му липсва нещо, то нали лицензът на Отворения код позволява то да бъде персонализирано и доразвивано както потребителят желае... Но "защо готовите системи с отворен код са печелившият избор", е част от друга тема.


Надявам се да намерите информацията за полезна и ще се радвам, ако прецените да ме подкрепите и/или препоръчате този материал и на свои познати.
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

3 коментара:

Левон Хампарцумян каза...

Много ми хареса платформата за е-магазин PrestaShop, която е взела първо място в категорията си. Принципно мислех да използвам Magento, но благодарение на тази статия размислих. Изглежда, че и поддържката на Presta е по-добра.

Unknown каза...

ресташоп има един "недостатък" - в голямата си част необходимите разширения за нея са все платени. Поддръжката - също. Поради което, лично моят фаворит е ТоматоКарт, следван от ОупънКарт.

ПП
Виждам, че използваш "Направи си сайт!" за изграждане на връзки. Имаш ли полза от това? Имам предвид, че броят връзки към даден сайт не влияе върху неговото класиране в резултатите от търсения, а колкото до повлияване Ранга му на важност, независимо в колко страници тук слагаш връзка към даден сайт, търсачките ще ти отчетат в изчисляването на Ранга му само една от тях.

Левон Хампарцумян каза...

Ще пробвам и TomatoCart тогава. Мерси за съвета.

ПП
Принципно харесвам блога и го следя отскоро, и добавям по някой линк, но не съм от хората, които пишат нерелвантни коментари само за бройката.

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!