Как да редактираме адресите на публикациите в Блогър

Една радостна новост за ползващите сайтове в Блогър - редактирането на постоянните връзки, т.е. на адресите на публикациите, е вече възможно.

Онези от вас, които ползват  Блогър на чернова, вероятно вече са установили наличието на тази нова възможност. Задаването и редактирането на връзката (адреса) на публикацията е изведено в секцията "Настройки на публикацията" в страничната колона, веднага след "Насрочване".

С това нововъведение Блогър вече позволява по-лесно да създавате "говорещи" адреси, както и да ги редактирате впоследствие, ако сметнете това за необходимо. Как по точно става това.

Преди всичко, за да виждате новата настройка в менюто, следва да влезете в блога си в режим "Блогър на чернова". В началната страница ще можете да укажете това да е режимът, който да ползвате по подразбиране
 или просто да влезете в администрацията на сайта в този режим само за този път.

След като сте вече вътре, отворете за създаване една нова публикация и ще видите новата настройка "Постоянна връзка" в менюто "Настройки..." вдясно на полето за писане на съдържанието. Когато я изберете, ще имате възможността да укажете и как да стане формирането на адреса на публикацията - автоматично или ръчно.

1. Автоматично формиране на адреси в Блогър

URL адресът на вашата нова публикация се формира в реално време, т.е. заедно с въвеждането на знаците за заглавието ще виждате и формирането на адреса.

За съжаление, Блогър все така не поддържа в адресите на публикациите си символи на кирилица. Така че, ако започнете да пишете заглавие на български, вашият адрес ще следва служебният формат ../blog-post_01.html, който никак не е във ваш интерес. Възможно решение би било да създавате заглавията първоначално на латиница, а след публикуване на статията, когато адресът вече бъде формиран, да го редактирате и изпишете на кирилица. Другата алтернатива е да зададете адреса ръчно.

2. Ръчно задаване на адреси (персонализирани URL) в Блогър

При избор на тази опция, адресът на вашата публикация ще бъде такъв, какъвто вие го зададете. Ограничението за писане с латински символи остава, разбира се. Не можете да използвате и други символи като интервали, точки и пр., за което системата ще ви уведоми.

Препоръчвам ви да заменяте интервалите между думите с тирета, вместо да ги изпускате или използвате друг символ - така ще запазите адреса "говорящ".

3. Редактиране на вече създадени адреси на публикации в Блогър

Много вероятно е голяма част от вашите досегашни публикации в Блогър да имат служебния формат, споменат по-горе, който не само не ви е полезен, но и пречи публикациите ви да се класират по-добре в резултатите на търсачките. С новата настройка, обаче вие можете вече да редактирате тези връзки.*

За да стане възможна редакцията на адреса е нужно публикацията да бъде върната в режим "чернова". Можете да го постигнете чрез бутона "Връщане към черновата" най-горе, непосредствено до бутон "Актуализиране", в страницата за редакция на публикацията. След като вече публикацията е в режим "чернова", възможността да изберете автоматично или ръчно формиране на адреса отново ще бъде активна, а за тях вече изяснихме "кое-как" в точки 1 и 2.

Когато сте готови, натискате бутон "Публикуване", с което процедурата ще бъде завършена - вашата публикация ще се е сдобила с чисто нов, създаден от вас, персонализиран адрес.

* Трябва да имате предвид, че всички вече създадени в други страници или сайтове обратни връзки към публикации, чиито адрес сте променили, логично, ще водят към съобщение за липсата на такава страница в сайта. За съжаление Blogger не позволява и не поддържа пренасочване на стари адреси към новите им варианти, затова използвайте възможността да редактирате адресите на стари публикации много внимателно.


Надявам се информацията да ви бъде полезна и да я споделите с вашите кръгове.

Вижте още въпроси и трикове в "Направи си сайт!".
Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

11 коментара:

Ивет каза...

Това и преди си беше съвсем възможно. Просто бе необходимо първо да зададеш заглавие, такова каквото искаш да ти бъде URL. След като запазиш поста, просто трябваше да редактираш заглавието, такова каквото искаш да бъде самото то и получаваш това, което искаш.

Unknown каза...

Ивет, да, този метод беше единственото решение за създаване на "говорещи" адреси досега, но вече имаме по-добър и още по-функционален такъв, позволяващ не само да сме наясно какво точно ще представлява нашия адрес, но и да го променяме впоследствие, а това вече е изцяло нова възможност в Блогър. :)

Dancho каза...

Тази екстра е нещо ново за мен :) Добре че е Гугъл да намерим, това което ни трябва!! Много мерси за споделянето

суши доставка каза...

Още по-добре от гледна точка на seo-то щеше да е да махнат датата от адресите. Сега резултата е същия като преди, само че има опция за редакция на вече създадени адреси, което мен в случая не ме устройва, защото всичките ми стари адреси, които не са "говорещи", имат доста беклинкове и повечето се класират добре.
Хубаво е нововъведението, но щеше да е идеално ако бяха махнали датата и имаше възможността, в случай че се редактират стари адреси, да се пренасочат старите адреси към новите.

Серануш Шишманян каза...

Днес и аз се възползвах от дадената информация тук ,до сега не я знаех.Още едно удобство в оперирането на блога.Мерси:)

Борис каза...

Здравейте и благодаря, информацията за адресите е наистина много полезна, както и всичко, което открих досега в сайта. Имам въпрос, който може би вече е разискван, но не можах да открия.
Когато се използва функцията "Добавяне на домейн по избор" и се сложи домейна, който сме си закупили, новата информация, която качваме в Блогспот, както и промените по визуализацията, прехвърлят ли се автоматично и на избрания собствен домейн ? Ако не - моля дайте съвет как да се прави това.
Много благодаря предварително !
(извинявам се за сигурно глупавия въпрос, но ученето е процес, които се надявам да е по-лесен с въпроси, дори и глупави)

Unknown каза...

Борис, собственият домейн само подменя адреса на сайта, не и съдържанието му. Същевременно Блогър автоматично ще пренасочва всички заредили стария ви адрес към новия. Така че всичко, което имате досега в блога си ще продължи да се вижда от всички по същия начин. :)

Анонимен каза...

Здравейте.

Сайта е много полезен и се научават все повече интересни неща за Blogger.

Въпрос към администратора на сайта. Може и да не се публикува коментара (както решите).
Регистрирах домейн към Blogger. По-точно добавих съществуващия домейн. Всичко е наред, само едно нещо забелязвам което е проблем.
Домейна се отваря само с "www" , а не може да се отвори без "www" което е проблем за сайта и читателите.
www.mysite.com - да.
mysite.com - не, където като се въведе този адрес и изписва грешка от Google което гласи, че този адрес не може да се отвори с този сървър или няма сървър за този адрес - нещо такова. А всичко което е описано за регистрацията на домейна е направено, домейна си работи пак да спомена, но се забелязва проблема по-горе.
Та искам да попитам и ако може да помогнете.
Трябва ли да се настрои още нещо в контролния панел на домейна за да се отваря и по двата начина. Някой сървър да се добави или нещо друго в записите.

Гледам има и за ъпгрейд нещо, дали трябва да се направи такъв за да се разреши проблема.

Благодаря.

Анонимен каза...

Още за домейна.
Това може и да не го публикувате, ще ви дам емайла си ако не се затруднявате да пишете там. keltski_kral@abv.bg

Unknown каза...

Анонимен, да, wвъзможно е проблемът ви да е в настройките на домейна, но без да се запозная конкретно с тях, не бих могъл да ви дам отговор какви стъпки трябва да се предприемат. Принципно става дума за добавяне на CNAME и/или А записи с данните, които Гугъл дава в указанията си по настройка на блог на собствен домейн. Много вероятно обаче е, да не сте посочили още в контролния панел на блога си (Настройки->Публикуване->Разширени настройки) вашият основен домейн (без www) да пренасочва към домейна ви с www. :)

Анонимен каза...

Благодаря, че обърнахте внимание.

Цялата работа е - недоглеждане в профила на Blogger (настройките).
Както споменахте в поста ви да се погледнат настройките, една единствена отметка беше спряла правилния процес.

Благодаря отново.

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!